Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmöbor rör sig mer i samhället än i våras

Så tycker några skåningar om de nya restriktionerna.
Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg på stadskontoret ska ge en övergripande lägesbild av stadens arbete mot coronavirusets utbredning.Foto: FRITZ SCHIBLI
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det här visar mobildatan från Hyllie, en ökning på 3 procent jämfört med 2019.Foto: Malmö stad
Aktiviteterna kring stadskärnan har minskat sedan 2019 men ändå gått upp kraftigt från i våras visar siffrorna.Foto: Malmö stad
Runt Möllan har aktiviteterna ökat med 1 procent jämförelsevis med 2019.Foto: Malmö stad

En kartläggning av Malmö stad visar att Malmöborna rör sig mer i samhället än innan pandemin. 

– Det vi vill visa är att vi måste börja ta vårt eget ansvar i de här frågorna, säger Per-Erik Ebbeståhl ledningsstrateg på stadskontoret i Malmö stad.

Under tisdagen fattade Folkhälsomyndigheten beslut om att införa nya skarpa restriktioner lokalt i Skåne efter att antalet smittade i covid-19 ökat rejält den senaste tiden.

Malmö stad meddelade vid en pressträff på onsdagen att vissa verksamheter kommer stängas. Bland annat delar av Malmö museer och Malmö konstmuseum.

– Utgångsläget får våra verksamheter inom kulturen är att vi kommer fortsätta hålla öppet men kommer få begränsa antalet besökare. De flesta höstlovsaktiviteterna kommer ställas in, säger Anne Mattsson, tf kulturdirektör.

Hon berättar att det varit ett högt tryck på biblioteken i Malmö, trots att det inte är någon mötesplats.

– Just nu och tre veckor fram är vi tacksamma om man inte tar sig till våra bibliotek, säger Anne Mattsson.

Fritidsgårdarna kommer fortsätta hållas öppet men det arbetas ständigt med att förhindra trängsel på gårdarna och kringliggande aktiviteter, säger Johan Hermansson, fritidsdirektör.

Kartläggning visar Malmöbornas rörelser

Malmö stad har även använt sig av mobildata från Telia för att kartlägga hur människor rört sig över Malmö det senaste året. Det har visat sig att Malmöborna rör sig mer i samhället än innan pandemin på vissa områden.

I våras minskade aktiviteterna kring Hyllie där köpcentret Emporia och Malmö Arena ligger med minus 24 procent mot 2019. I september hade närvaron ökat till plus tre procent jämfört med 2019. 

– Minskningen på helgerna i maj är kraftig. Idag så har vi en ökad närvaro på helgerna. Det här är svenska mobiltelefoner som vi mäter, det här är inte danska besökare, säger Per-Erik Ebbeståhl.

I maj hade aktiviteten kring Lilla torg och Gustav Adolfs torg minskat med 40 procent. I september hade aktiviteten gått upp till minus 10 procent jämfört med 2019.

– På helgerna beter vi oss princip som innan coronan när det gäller nöjeslivet, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Liknande statistik gäller för Möllevången. Där hade aktiviteten minskat med 25 procent i maj men i september ökat med plus en procent jämförelsevis med 2019. Mer aktivitet än innan coronan.

– Det vi vill visa är att vi måste börja ta vårt eget ansvar i de här frågorna. Det här är en allvarlig situation.

Han säger att man nu ser på oro inför Black Friday, julhandeln och mellandagsrean.

– Lyckas vi inte hålla ner smittspridningen till de här helgerna då kommer vi ha allvarliga utmaningar, säger Per-Erik Ebbeståhl.

ANNONS: Expressen Rabattkoder tipsar om bästa rabatterna på Black Friday (Extern länk)

Besök tillåtna på äldreboenden

Inga ändringar ska ske gällande äldreboenden. Besök är fortfarande tillåtna. 

– Vi kommer inte stänga boenden men kommer ha en dialog med besökare och se till att säkerhetsställa att besöken sker så tryggt som möjligt, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Han utesluter dock inte att boendena kan komma att stängas igen om smittspridningen går i fel riktning. 

Hälsa- vård- och omsorgsförvaltningen hade planerat att öppna sina dagliga verksamheter och mötesplatser i veckan men det här har skjutits upp till den 17 november, till att börja med.

 

RESTRIKTIONERNA SOM GÄLLER

Restriktionerna gäller i Skåne från och med 27 oktober och tre veckor framåt. 

 

• Alla bör undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel om det inte är helt nödvändigt. 

• Alla bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där det är risk för trängsel som till exempel butiker och köpcentrum. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Alla avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts och där resor är nödvändiga.

• Alla bör undvika att umgås med andra personer än de som man bor med eller träffar varje vecka.

• Alla verksamheter bör vidta åtgärder för att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ.

• Arbetsgivare bör ge förutsättningar och uppmana personal att arbeta hemifrån när det är möjligt. Tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten bör undvikas.

Hör Tegnell om coronaläget i Skåne.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!