Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö stad köpte in 41 miljoner engångsartiklar i plast på ett år

Plast i havet – därför är det farligt
Malmö stad köpte in över en miljon engångsbestick förra året.
Foto: NTB scanpix
Handskar är den engångsartikel som det köps in mest av.
Foto: Colourbox

Malmö stad köpte in över 41 miljoner engångsartiklar i plast förra året. 

– Det handlar om allt från handskar och plastpåsar till lakanskydd och skoskydd, säger Izabella Arwidson, projektledare på miljöförvaltningen, till Sydsvenskan.

Izabella Arwidson har gått igenom kommunens inköp av engångsartiklar i plast och kommit fram till att Malmö stad förra året köpte in 41,3 miljoner engångsartiklar till en kostnad av 13,6 miljoner kronor.

– De här produkterna har en klimatpåverkan när de tillverkas och när man sedan ska göra sig av med avfallet. Mycket av avfallet i världen hamnar i våra hav och i naturen. Plasten är speciellt svårnedbrytbar. Det finns stora miljövinster med att minska användandet – samtidigt som det också är en kostnadsfråga, säger Izabella Arwidson till tidningen.

De tio mest inköpta engångsartiklarna i Malmö stad 2019

1. Handskar (antal: 24,4 miljoner)

2. Påsar och säckar (9,5 miljoner)

3. Skoskydd (2,3 miljoner)

4. Bestick (1,1 miljon)

5. Förkläden (915 250)

6. Haklappar (903 950)

7. Glas (606 101)

8. Plastfickor (470 000)

9. Medicinmuggar (332 000)

10. Pennor utan refill (240 000)

Handskar är den engångsartikel som det köps in mest av

Handskar är den engångsartikel som Malmö stad köper in överlägset flest av följt av påsar, säckar, skoskydd och plastbestick. 

– Vi har ändrat ordningsstadgarna för torgförsäljningen på Möllevången och tagit bort plastpåsarna – det var väldigt mycket plastavfall som gick åt där. Inom stadens organisation försöker vi minska antalet plastpåsar för skräp. Miljöförvaltningen har till exempel fört in att man inte har plastpåsar i papperskorgarna – man går till respektive återvinningsrum och slänger sina grejer där, säger miljönämndens ordförande Simon Chrisander (L) till tidningen.

Nästa år förbjuds flera engångsartiklar i plast inom EU, till exempel bestick, tallrikar, sugrör och tops. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!