Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö stad ger bidrag till islamistisk rörelse

Malmö stad ger bidrag till den islamistiska och antisemitiska organisationen, kan Kvällsposten avslöja.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Idris Yildiz, ordförande Milli Görus i Malmö: "Det handlar inte om antisemitism, snarare om antisionism".

Islamistiska rörelsen Milli Görus kritiseras för att sprida antisemitism.

I Göteborg har organisationen förhindrats från att hyra lokaler.

Men i Malmö får den bidrag av kommunen.

– De är i grunden djupt kritiska till väst, säger Turkietkännaren Paul Levin.

Turkiska Milli Görus (Nationell vision), med ungefär 90 000 medlemmar i Europa, har kritiserats för att vara emot integration i västvärlden.

Hat mot judar har återkommande spridits av rörelsens företrädare i både Turkiet och i Europa, enligt Svenska kommittén mot antisemitism.

Organisationen grundades av Necmettin Erbakan som var Turkiets premiärminister 1996 innan han avsattes i en oblodig kupp och hans parti förbjöds av författningsdomstolen.

År 2010 kallade han EU för en del av "den sionistiska världsordningen".

Göteborg stoppade uthyrning till föreningen

I januari i år försökte organisationens svenska gren hyra en lokal på Hisingen i Göteborg.

Polisen uttryckte då, enligt bland andra Sveriges Radio, att man såg allvarligt på händelsen. Uthyrningen stoppades av stadsdelsnämnden.

Nu kan Kvällsposten avslöja att Milli Görus gren i Malmö, Isvec Milli Görus Teskilatlari, inte bara får hyra lokaler. De får dessutom bidrag av kommunen.

Bara de två senaste åren har över 70 000 kronor betalats ut till rörelsen, som kopplats till extremism av tyska säkerhetspolisen BfV. 


Milli Görüs chefsideolog Necmettin Erbakan avled 2011 men hans inflytande är stort även efter hans död. I den ideologi Erbakan utformade spelar antisemitismen en viktig roll.Källa: Svenska kommittén mot antisemitism
Foto: BURHAN OZBILICI / AP

Milli Görus: "Förintelsen en myt"

Paul Levin, föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, beskriver Milli Görus som en organisation med "en hel del antisemitiska tendenser".

– Liksom i det turkiska samhället i stort. Jag skulle inte beskriva dem som extrema, än mindre våldsbejakande, säger han.

När vi berättar att Milli Görus får bidrag av kommunen svarar han:

– Det får man väl säga att det stämmer att de är i grunden djupt kritiska till väst.

Enligt en ledartext i rörelsens tidning Milli Gazete har judarna "lyckats få hela världen att tro på myten om ‘Förintelsen’".

I Malmö har föreningen fått pengar till aktiviteter för barn och unga.

"Vårt system bygger på tillit", säger kommunalrådet Frida Trollmyr (S) som efterfrågar ökade kontroller av föreningar som får skattepengar.
Foto: PRESSBILD

Kommunalråd: "Vi föreslår ökade kontroller"

Kommunalrådet Frida Trollmyr (S), med ansvar över kultur och fritid, säger att hon reagerat på föreningens namn men att kommunen gjort allt man kan utifrån de riktlinjer som finns.

– Det vi kan kontrollera är om föreningen är demokratiskt uppbyggd med årsmöten och stadgar och att man inte uttrycker att man är emot den svenska demokratin, säger hon.

– Men vi föreslår till fullmäktige att vi bör öka kontroller och att ha ett demokratibegrepp som är hårdare. Vi ska kunna göra bedömningar på verksamhetens innehåll, utan att falla in i åsiktsregistrering eller kränka föreningsfriheten.

Föreningen tillhör en rörelse som sprider antisemitism. Räcker inte det för att avstå från att ge skattepengar?

– Vi har inte resurser på förvaltningen att sitta och googla och kolla vad någon skrivit eller uttalat. Dessutom skriver de på turkiska. Men jag kan säga att vi är på tårna i de här frågorna, säger Frida Trollmyr.

– Jag välkomnar all form av granskning som kan visa att vi ger skattepengar till sådana som inte är demokratiska föreningar. Vårt system bygger på tillit. Kommer det element som missbrukar det förstör det hela systemet.

När vi möter Mili Görus ordförande i Malmö Idris Yildiz säger han att rörelsens grundare, vars ideologi fortfarande genomsyrar rörelsen, inte alls var antisemit.

Milli Görus ordförande i Malmö, Idris Yildiz, har tidigare representerat Miljöpartiet i socialnämnden. Han pratar helst om föreningens välgörenhetsarbete i Afrika.

Ordförande i Malmö vill omvända homosexuella

– Det handlar inte om antisemitism, snarare om antisionism. Jag är själv kritisk till Israel och behandlingen av palestinierna. Men det handlar inte om alla judar. Jag har vänner som är judar, säger han.

Idris Yildiz vill hellre prata om föreningens välgörenhetsarbete. Om insamlingar och arbetet med att installera brunnar i afrikanska byar. 


Milli Görus ordförande i Malmö har tidigare skrivit ett inlägg som kritiserats för att vara judefientligt."De enda sanna ägarna till detta land är de muslimer som fallit offer i Canakkale-kriget. Hur många armenier och judar föll offer i militärkuppförsöket?", skrev han 2016. Idag menar han att han enbart motsatte sig en turkisk tv-reklams beskrivning av de som satte sig emot militärkuppförsöket i Turkiet 2016.

Han beskriver Milli Görus i Malmö som självständig från den turkiska organisationen.

Politiken har lagts åt sidan. 

Föreningens barn- och ungdomsverksamhet i Malmö består idag av koranläsning och utbildning i islamisk tro, fotboll för killar och simning för tjejer.

Idris Yildiz var under flera år aktiv miljöpartist och har suttit i socialnämnden.

Jämställdhet och inkludering bara "signalpolitik"

Enligt Fritidsnämndens allmänna bestämmelser ska föreningar verka för jämställdhet, antidiskriminering och inkludering.

Frida Trollmyr (S) betonar dock att "mycket är signalpolitik eftersom det är svårt att kontrollera".

Vad gör ni om någon av era medlemmar berättar att hen är homosexuell?

– Vi skulle inte kasta ut honom, säger Idris Yildiz. Nej, bättre att han får vara kvar så kan vi övertyga honom att inte vara homosexuell. 


Malmö stads bidrag till Milli Görus

1 januari 2016 till och med 30 augusti 2018: 72 143 kronor

Grundbidrag, aktivitetsbidrag och bidrag för "Spontan i stan".

Föreningen har även tidigare fått kommunala bidrag.

Utöver detta får Milli Görus i Malmö även bidrag av muslimska studieförbundet Ibn Rushd.