Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö stad gav 150 000 till mässa: "Antisemitiskt material"

Kulturdirektör Pernilla Conde Hellman.
Foto: PETER KROON
Malmö stad har bidragit med 150 000 kronor i projektstöd till den arabiska bokmässan som i år arrangeras av den nybildade föreningen.

Malmö stad har bidragit med 150 000 kronor i projektstöd till Arabiska Bokmässan. 

Men nu avbryts samarbetet. Besökare på bokmässans webb har erbjudits att köpa antisemitisk litteratur, enligt Malmö stad. 

– Det är helt oacceptabelt det här och vi är oerhört besvikna, säger kulturdirektör Pernilla Conde Hellman. 

Orsaken till att Malmö stad bryter samarbetet är att webbsajten för den digitala bokmässan via länk erbjuder antisemitisk litteratur, enligt Malmö stad.

– Det är en bok som heter ”The synagogue of Satan”, säger Pernilla Conde Hellman. 

Vad innehåller boken?

– Jag har inte fördjupat mig i det, men det är ganska lätt att se att det är grov antisemitisk litteratur och förlaget är tydligen också känt för det. 

Hur upptäckte ni det här?

– Vi har fått indikationer från judiska församlingen, de har upplyst oss om det här och det är vi tacksamma för. 

Nu har samarbetet med Arabiska bokmässan brutits. 

– Det går stick i stäv mot allt som vi står för och vi väljer därför att omedelbart avbryta samarbetet, säger kulturdirektör Pernilla Conde Hellman. 

”De kunde ringt oss”

Esaat Estabrak är samordnare för Arabiska Bokmässan. Hon säger att hon inte vet vad det är för antisemitiskt material som fått Malmö stad att avbryta samarbetet:

– Det här är ingenting vi har fått någon information om förrän nu säger hon. Vi försöker kontakta Malmö stad nu för att lösa det här problemet, säger hon. 

Hon tycker att de borde kontaktats av Malmö stad innan pressmeddelandet skickades ut.

– Det kunde ringt oss och sagt till så att vi hade kunnat ordna upp det här. 

Enligt kulturdirektör Pernilla Conde Hellman ska representanter för Arabiska bokmässan ha kontaktats under tisdagskvällen, sedan har länken tagits bort. 

Malmö stad har bidragit med 150 000 kronor i projektstöd till den arabiska bokmässan som i år arrangeras av den nybildade föreningen. 

– Vi ställer in planerade samarrangemang med Arabiska bokmässan och hoppas att andra bidragsgivare såsom Statens Kulturråd gör detsamma, säger Pernilla Conde Hellman. 

Det var här, i Arabiska bokmässans webbshop, som boken ”The synagogue of Satan” fanns till försäljning.
Foto: Skärmdump

Bygger på ömsesidig tillit

Den Arabiska bokmässan har tidigare år genomförts av annan arrangör, då utan stöd från Malmö stad. Årets stöd har enligt Pernilla Conde Hellman beviljats med särskilda villkor och skulle följas upp efter genomfört evenemang

Nu ska Malmö stad se över om de kan kräva tillbaka de 150 000 kronorna som redan har betalats ut. 

Hur kan man undvika sånt här framöver?

– Det är jättesvårt att göra det. Våra kulturstöd och våra samarbeten bygger på en ömsesidig tillit. Tar man emot stöd från Malmö stad måste man skriva under på den värdegrund och de villkor som finns för att ta emot pengarna. 

Behöver man förtydliga villkoren för kulturstöd eller ställa högre krav?

– Det pågår faktiskt en sån översyn, vi har ett sånt uppdrag och den är i slutfasen nu. Vi kommer förtydliga värdegrunden i kriterierna ännu mer.

Under onsdagsförmiddagen kom Arabiska bokmässan med ett officiellt uttalande. 

”Det är ett misstag som inte skulle ha hänt. Vi blev chockade när vi insåg vilket grovt antisemitiskt innehåll boken har och reagerar med avsky”, står att läsa i uttalandet. 

De skriver att det här är en läxa de ska ta lärdom av inför kommande år och kommande bokmässor genom att införa en bättre kontroll av alla böcker som är till försäljning (i år över 2500 böcker).

”Vi vill tacka de som gjorde oss uppmärksamma om den boken som fanns till försäljning på vår digitala mässa. Boken strider mot våra principer att avvisa antisemitism och att respektera att religioner och övertygelser”. 

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Svensk nazistledare pekas ut: Gav order om stor attack.