Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö spenderade 616 miljoner - utan upphandling

Malmö stad har under de senaste tio åren satsat 616 miljoner kronor på akutboenden åt stadens hemlösa.Foto: MANDAWORKS/MALMÖ STAD

Malmö stad har under det senaste decenniet lagt 616 miljoner kronor på akutboenden åt stadens hemlösa – utan upphandling.

– Man har inte följt kommunens upphandlingspolicy och det regelverk som finns för upphandlingar, säger Sten Dahlvid, på revisorskollegiet i Malmö stad, till Hem och hyra.

Ifjol betalade Malmö stad 161 miljoner kronor för akutboende på hotell och i lägenheter åt stadens hemlösa. 

En rekordsumma.

Nu rapporterar Hem och hyra att Malmö stad lagt ner sammanlagt 616 miljoner kronor i ärendet under de senaste tio åren – utan att genomföra offentliga upphandlingar.

Detta uppdagades 2018 i en intern granskning.

– Man har inte följt kommunens upphandlingspolicy och det regelverk som finns för upphandlingar. I slutänden kan det innebära att kostnader kan fördyras, säger Sten Dahlvid (S), ordförande i revisorskollegiet i Malmö stad, till Hem och hyra.

Upphandling pågår

Lagen om offentlig upphandling innebär att alla företag måste få chans att erbjuda en affär till kommunen när de gör satsningar. Syftet är att i största mån att ta tillvara på skattebetalarnas pengar.

Detta har Malmö stad struntat i, enligt revisorerna som nu granskar ärendet. 

Men nu är det skärpning. Som bäst pågår den första upphandlingen någonsin i Malmö stad inom ”akutboende utan stöd”‚ skriver Hem och hyra.

Huruvida detta sänker utgifter i ärendet är oklart.

– När vi tittar på det här tror vi inte att den ekonomiska skadan har varit så stor. Om vi upphandlar de platser som finns tillgängliga på marknaden så är det inte säkert att platserna räcker till. Aktörerna är desamma så vi är inte säkra på att vi kan pressa det priset. Snarare tvärtom. Men det är inget incitament för att inte upphandla, säger Rikard Vroland, avdelningschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad, till Hem och hyra.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!