Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö satsar 20 miljoner på att bekämpa antisemitism

Israels ambassadör om antisemitismen i Sverige
Per Erik Ebbeståhl (trygghet- och säkerhetsdirektör Malmö Stad), Katrin Stjernfeldt Jammeh (kommunstyrelsens ordförande i Malmö, S), Henrietta Stein (styrelseledamot för Judiska församlingen Malmö), Fredrik Sieradzki (informationsansvarig för Judiska församlingen Malmö) och Ewa Bertz (kommunalråd för demokrati och mänskliga rättigheter, L) vid måndagens presskonferens på stadshuset i Malmö.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Malmö stad avsätter 20 miljoner kronor för att bekämpa antisemitism.

Kommunledningen har slutit ett nytt samarbete med Judiska församlingen som gäller fram till 2023.

– Det här är ett tydligare statement från Malmö stad än vad vi har sett tidigare, säger Henrietta Stein som sitter i judiska församlingens styrelse till Sydsvenskan.

Antisemitiska hatbrott är vanligast i Malmö enligt rapporten ”Hatbrott 2018” från Brottsförebyggande rådet.

I det nya samarbetet mellan Malmö stad och judiska församlingen ingår bland annat följande satsningar för att förbättra den judiska gruppens trygghet i Malmö:

Ett informationscentrum om judiskhet ska utvecklas kring synagogan.

Miljonbelopp avsätts årligen för att synliggöra judisk kultur och identitet i Malmö.

Till skolorna riktas särskilda pengar för kampen mot antisemitism.

En undersökning av Malmöbornas attityder till judar planeras.

”Malmö måste bli en tryggare stad för judar”

– Vi tar fasta på att Malmö är en global stad. Vi förstärker vårt antirasistiska arbete generellt, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh till tidningen.

Målet är att man ska kunna vara jude i Malmö utan att vara rädd.

– Det är fortfarande så att judiska killar som går med kippa i stan blir kallade för både det ena och andra. Och det är få judiska tjejer som vågar gå med Davidsstjärna synligt ute. Malmö måste bli en tryggare stad för judar, men även för andra grupper, säger Henrietta Stein till tidningen.