Malmö-profilen som  fördömer hatbrotten

Rickard Söderberg.
Foto: Sanna Dolck
Rfsl:s lokal i malmö har blivit utsatt för inbrott och skadegörelse. På väggen har någon slängt färg.
Foto: Leoni Wideberg
Och på ett fönster har någon klottrar bög.
Foto: Leoni Wideberg

Operasångaren Rickard Söderberg är en av Regnbågsfestivalens frontfigurer.

Han ska leda politikernas debatt kring hbtq-frågor på torsdag.

– Det ska inte bara handla om att mjölka en massa vallöften, det ska också handla lite om vad de kan om hbtq-kulturen, säger Rickard Söderberg

Det är flera topp-politiker som kommer till Malmö på torsdagen. I enlighet med ett tidigare RFSL-beslut är Sverigedemokraterna ensamt riksdagsparti om att inte vara inbjudna. RFSL vill inte "erbjuda en plattform till partiet för att normalisera en rasistisk politik".

– Det är flera av ettorna på listorna och mycket riksdagsfolk. Vi ska prata om alla frågor som har koppling till hbtq. Ofta så skiljer sig partierna en del åt och det ska bli intressant att höra vad de har att säga om det, säger Rickard Söderberg.

Enligt moderatorn ser dagens frågor lite annorlunda ut än vad de gjorde för några år sedan då adoption och samkönat äktenskap var heta potatisar.

– I dag handlar det mer om en attityd vi har i samhället som är ganska smutsig. Den gör att unga människor inte vågar komma ut. Det finns en rädsla som gör att de inte vågar vara den de är, det är en intressant och viktig fråga.

"För mig är det chockerande"

Söderberg har en klar åsikt när det kommer till inbrotten och vandaliseringen av RFSL:s lokal i centrala Malmö.

– Det är någon som känner att de har väldigt stora problem som tycker att de måste göra de här sakerna.

– Kärlek är tydligen fortfarande så provocerande för människor att de inte kan hålla sig från att pissa på det. För mig är det chockerande och förbluffande att människor väljer hat och det destruktiva framför att hylla kärlek. Det enda vi vill är att få lov att vara lite förälskade.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!