Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö och världen möts på 25:e våningen

Kvällspostens Olle Berggren är redo som krogens första gäst!
Foto: Christer Wahlgren
Skraplig utsikt. Utsikt i tre väderstreck. Här ses centralen är österut.
Foto: Christer Wahlgren
Toppenkock. Marcus Samuelsson på taket till hotellet. Han och chefskocken Frida Nilsson ligger bakom menyn
Foto: Camilla Ahlberg
Malmös manhattan. Malmös nya skyline Malmö live under bygget i höstas..
Foto: Ronny Johannesson
Känslan i baren, som inte var helt färdigbyggd när Kvällsposten fick testa krogens första menykort, är en hisnande upplevelse.
Foto: Christer Wahlgren

Malmös högst belägna restaurang öppnar inte förrän den 2 maj.

Men i helgen var Kvällsposten första gäst att provsmaka Marcus Samuelsson och nya stjärnkocken, Frida Nilssons trerättersmeny på Kitchen & Table - Malmös hetaste mötesplats framöver.

- Att öppna en restaurang på 25:e våningen med utsikt över vackra Malmö, där man även kan se Köpenhamn, är stort, säger Marcus Samuelsson till Kvällsposten.

Malmö Live

Bakom arkitekturen står den danska arkitektbyrån Schmidt/Hammer/Lassen som utgått från platsen, läget i staden och Malmö Lives alla funktioner. Ett hus som är öppet i alla riktningar och som inte har någon fram- eller baksida och som fungerar som ett rum i staden där gränserna mellan ute och inne suddas ut.
   Totalt omfattar Malmö
Live 56 000 kvadratmeter. Kongressdelen kommer att rymma 1 500 personer, konferens och mötesdelen rymmer cirka 700 personer, en flexibel sal rymmer 350 personer, konsertsalen välkomnar 1 600 åhörare och hotellet har 444 rum fördelat på 25 våningar, två restauranger och en skybar.
Malmö Live kommer även att rymma en Deli där man kan köpa med sig mat som man även kan avnjutas på trädäcket vid kanalen.


2 maj öppnar Clarion Hotel med sin båda restauranger, 4 juni är det stor invigning av Malmö Live, under sommaren kommer man att testa Konserthusets akustik, konsertverksamheten drar i gång 28 augusti, säger Karin Karlsson, övergripande programansvarig för Konserthuset som har 1 600 platser och den mindre lokalen, Kuben, har plats för cirka 500.
- Vi kommer att satsa på en bredd, det betyder att förutom MSO och den klassiska musiken kommer vi att boka artister som, förhoppningsvis, Patti Smith, säger Karin Karlsson.

I dag kan man börja boka bord på Kitchen & Table 25 våningar upp i nya Clarion-skrapan i Malmö.

Gissar att det blir rusning till fönsterborden med utsikt mot tre väderstreck.

Även det fjärde, söderut, kan man njuta av - på toaletten.

Känslan i baren, som inte var helt färdigbyggd när Kvällsposten fick testa krogens första menykort, är en hisnande upplevelse som ger Malmöregionen helt nya dimensioner.

Redan innan första "drajan".

Som att hänga i en penthouse-bar på nedre Manhattan, eller någon av Barcelonas högtflygande takbarer.

Står man intill den öppna köksregionen och blickar ut genom den glasade restaurangen kan man se Skeppsbron, Etage, snart färdigrenoverade Savoy Grill och Malmö Opera.

Experimenterar i köket

Men köket drar inte i gång på allvar förrän i maj.

Innan dess ska man experimentera och prova sig fram för att hitta det perfekta mötet mellan Malmö och världen.

- Nu kommer vi att experimentera en del i köket, ta fram våra egna rätter, bland annat jobbar vi med att göra vår egen tolkning av falafel, mer Malmö kan det ju inte bli.

- Vi ska inte bli en lyxkrog, inte "fine dining", vi ska vara "fun dining", säger Frida när hon arrangerar kvällens andra förrätt, Oysters & Pearls, i det öppna köket som ligger i lokalens nordöstra hörn.

- Runt köksregionen kan man också sitta ner och äta, liksom vid baren, säger Frida.

- Jag tycker om när det är liv omkring mig när jag jobbar i köket, allt blir så mycket mer levande.

Smak av New York

Även under denna exklusiva smygpremiär var menyn en mix av New York, och Österlen. Om man ska hårddra.

Vi öppnade med "Upper East Side Charcuterie" och spännande ostar, alla med skånska rötter, samt Lobster vs Chicken innan huvudrätten, "Sechuan Pork", brässerad griskind med skånsk accent.

Sen den spännande desserten, "Sweet and Sour Yuzu", designad av husets dessertmästare Joel Lindqvist (vinnare av Kanal 5:s Dessertmästarna 2014).

Lite av vad man kan få om man besöker Marcus Samuelssons Red Rooster i Harlem, New York.

Svindlande utsikt

Givetvis spelade kvällens dj bluesklassikern "Little Red Rooster" denna kväll.

- Musiken kommer att vara en viktig del i båda restaurangerna, såväl här uppe som på Eatery Social Taqueria i entréplanet, det kommer att vara mycket liv och rörelse i huset, säger Camilla Ahlberg, marknadsansvarig för Clarion Hotel & Congress Malmö Live.

Bardisken, som kan bli Malmös mest attraktiva mötesplats, är närmare nio meter lång med utsikt över Öresund, Torson och kanalerna.

Man får onekligen en helt ny bild av Malmö, och lätt svindel, när man i framtiden står med en Gin Tonic på 85 meters höjd.

- Vi satsar på en klassisk spritbar med drinkar som Manhattan, GT, Bloody Mary, Dry Martini och Gimlet, säger Camilla.

- På Eatery Social Taqueria har köket drag av södra Kalifornien och Sydamerika, där blir det mer fruktiga drinkar, som frozen Margarita och olika paraplydrinkar.

Men James Bond-känslan får man på toppen av skrapan. 


Fotnot: Vill du boka bord till Kitchen & Table, gå in på kitchen-andtable.se/malmo.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!