Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö lucia 2018 kan bli – en kille

”Vi har helt enkelt bestämt oss för att vi inte vill begränsa oss till bara kvinnor”, säger projektledaren Viveca Byhr Lindén som ordnar luciatåget i Malmö stad.Foto: MALMÖ STAD
27-åriga Caroline Lindén var Malmö stads lucia 2017. Hon är engagerad i vittnesskydd.Foto: CF DAHL

Malmö stads lucia 2018 kan bli en man.

Kommunen efterlyser ”en person” som kan bära upp ljuskronan.

– Vi har helt enkelt bestämt oss för att vi inte vill begränsa oss, säger projektledaren Viveca Byhr Lindén.  

Nu går Malmö stad ut och efterlyser 2018 års lucia, något som Sydsvenskan var först med att uppmärksamma.

Tidigare har det stått i formuleringen att lucia ska vara en tjej, men så är det inte i år.

”Malmös Lucia väljs inte utifrån sitt utseende eller sin sångröst, utan ska vara en person som under det gångna året aktivt utmärkt sig som en god förebild och visat ett stort engagemang för staden och för sina medmänniskor”, skriver gatukontoret på hemsidan.

– Vi har helt enkelt bestämt oss för att vi inte vill begränsa oss till bara kvinnor, säger projektledaren Viveca Byhr Lindén och fortsätter:

– Sedan kommer vi att intervjua de mest intressanta kandidaterna.

Tärnorna ligger i hårdträning – hela hösten

Lite ståhej har det blivit sedan det blev känt att kommunen kan tänka sig en man som lucia.

– Jag har fått en del mejl, och så har det kommit in en del samtal. Men jag tycker att det är positivt att folk reagerar och är engagerade. Det är bra, säger Viveca Byhr Lindén.

I år kan lucian vara en man – bara det är rätt person. Malmö stads luciatåg lussar på hospice, sjukhus och äldreboenden och är en viktig händelse för många Malmöbor som inte kan gå ut.Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM

Lucia, antingen det blir en kvinna, man eller icke-binär person, behöver inte kunna sjunga. Den musikaliska biten står gymnasieelever från Malmö latinskola för.

– Så har vi det varje år. Vi har ett följe från Malmö latin som blev uttagna redan i våras. De ligger i hårdträning och övar fyra timmar i veckan med en särskild sångpedagog, säger Viveca Byhr Lindén.

Däremot måste man vara beredd på att klä sig i vitt linne och bära upp kronan, som är i silver och specialdesignad med lysdioder.

”Det brukar vara väldigt, väldigt uppskattat”

Viveca Byhr Lindén tycker inte att frågan om kvinnlig eller manlig lucia är så viktig.

I stället är det avgörande att den som blir lucia har tid att ta uppdraget på allvar.

– Många förstår inte riktigt vilken insats luciatåget gör. Det börjar under julfirandet på Gustav Adolfs torg den 1 december och sedan åker de runt på olika platsen under tre veckor, sammanlagt 65 framträdanden, säger Viveca Byhr Lindén.

LÄS MER: Förskolor förbjuder foto under luciatåg 

Sjukhus, äldreboenden och hospice är de som får besök av luciatåget.

– Vi vet att det är enormt viktigt. Det är personer som inte kan komma till framträdanden utomhus. Det brukar vara väldigt, väldigt uppskattat, säger Viveca Byhr Lindén och fortsätter:

– Personen vi söker ska vara någon som kan förmedla en känsla av stillhet och lugn.