Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö kan sätta in egna ordningsvakter

Dagens toppnyheter – inrikes
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) vill utreda frågan om kommunala ordningsvakter i Malmö.Foto: JENS OHLSSON / SOCIALDEMOKRATERNA I MALMÖ

Snart kan kommunala ordningsvakter patrullera gatorna i Malmö. Staden är den senaste i raden av städer som vill öka tryggheten på det sättet.

Frågan ska utredas av kommunstyrelsen och om allt går som planerat kan gatorna patrulleras redan i år.

Det ursprungliga förslaget kommer från Alliansen i Malmö. Socialdemokraterna har inte varit drivande men väljer nu att gå med på en utredning av frågan tillsammans med polisen, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

– Vi gör nu ett försök med att ta fram en organisation för kommunala ordningsvakter som är tänkt att vara ett komplement till polisens trygghetsskapande arbete. Beslutet bygger på en ännu tätare samverkan med polisen, och samverkan mellan flera aktörer är det som behövs för tryggheten, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande till SVT.

Socialdemokraternas inställning är en svängning i frågan. När ämnet senast diskuterades i Malmö, i samband med Alliansens valmanifest inför valet 2018, var intresset från S lågt.

– Man riskerar att sätta ordningsvakter i situationer där det behövs polisiära befogenheter, sa kommunalrådet Andreas Schönström (S) då enligt SVT

Vakter i kommunal regi kan bli verklighet i Malmö.Foto: TT NYHETSBYRÅN / Jessica Gow

Ordningsvakter i kommunal regi är inget nytt, det används redan i flera andra kommuner. Syftet är att fungera som en resurs och komplement till polisen. Bland annat i trygghetsskapande syfte.

En utredning som gjorts av kommunen visar att förekomsten av ordningsvakter skapar mindre trygghet än poliser. Samtidigt gör de ingen skillnad i miljöer som redan upplevs som trygga. Däremot hjälper vakterna polisen att lugna ner stämningen, om det är stökigt, rapporterar SVT.

Polisen i region Syd har tillfrågats om ordningsvakter och från myndighetens håll ser man positivt på det genom att vakterna kan hjälpa till med avlastning inom begränsade områden. Exempelvis genom att den sociala kontrollen ökar.

Vid kommunstyrelsens möte i onsdags beslöt politikerna att frågan ska utredas. Miljöpartiet reserverade sig.

Beslut i frågan fattas på kommunfullmäktige 27 februari.

Larmnummer att ha koll på