Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö granskar moské som skänker tillgångar till Turkiet

Dagen efter Kvällspostens avslöjande lämnade Moderaterna ett nämninitiativ i Fritidsnämnden.
President Recep Tayyip Erdogans religionsmyndighet kontrollerar och finansierar församlingar runt om i Europa. De har kritiserats för att ange regimkritiker.Foto: BURHAN OZBILICI / AP TT NYHETSBYRÅN
Muslimska församlingen i Malmö är en av åtta moskéer i Sverige som kontrolleras av president Recep Tayyip Erdogans regim i Ankara.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Kvällspostens artikel om Malmömoskén som vill skänka tillgångar till Turkiet har väckt reaktioner bland kommunpolitiker.

Kritiska röster höjs mot att församlingen fått kommunala bidrag som kan hamna hos Erdogans regim i Ankara.

Nu ska moskén granskas – vilket kan leda till att församlingen tvingas betala tillbaka.

- Anmärkningsvärt, säger Tony Rahm (M), vice ordförande i fritidsnämnden som lämnade in ett nämndinitiativ efter avslöjandet.

Nu har det återigen uppmärksammats att Malmö kommun gett bidrag till en tvivelaktig förening där skattepengar kan gå direkt till diktaturregimen i Turkiet. Denna gång av journalister på Kvällsposten”, skriver Moderaterna i Fritidsnämnden efter ännu ett avslöjande om att en religiös församling fått bidrag av Malmö stad.

Förra året handlade det om rörelsen Milli Görüs, som står den turkiska regimen nära, och som utmärkt sig för sitt judehat och för att vilja ”omvända homosexuella”.

Den gången ledde granskningen till att kommunen spärrade bidragen.

Enligt Malin Eggertz Forsmark, avdelningschef på Malmö stads fritidsförvaltning, var anledningen till spärren föreningens egna stadgar, som bestämde att tillgångarna vid en upplösning skulle överföras till rörelsens avdelning i Köln.

Tony Rahm (M), fullmäktigeledamot i Malmö, anser att avslöjandet om Malmömoskén är ”anmärkningsvärd”.Foto: PRESSBILD

”Illa att Malmöpengar kan gå till tvivelaktig regim”

Men nu visar det sig att Malmö stad missat att samma stadgar gäller hos Muslimska församlingen i Malmö, som står under turkiska religionsmyndigheten Diyanets kontroll och som nyligen fått bidrag av Malmö kommun.

Vid en upplösning av församlingen ska dess tillgångar skänkas till en stiftelse som kontrolleras av turkiska staten.

Imamen har tillsatts av president Recep Tayyip Erdogans regim i Ankara.

- Det är illa att Malmöpengar kan gå till främmande makt och i det här fallet en tvivelaktig regim. Vi måste ha robusta system som kan hantera detta i framtiden så att Malmöbor kan ha förtroende för våra system, säger Tony Rahm.

Muslimska församlingen ska nu granskas av kommunen vilket kan leda till att Fritidsnämnden beslutar att moskén måste betala tillbaka bidragen.

Ewa Bertz (L) vill att religiösa församlingar tvingas starta en ny förening för att kunna få bidrag till annan verksamhet.Foto: DAVID JOHANSSON

77 704 kronor från Malmö stad

Förra året fick Muslimska församlingen lönebidrag på 70 704 kronor samt startbidrag på 7000 kronor som skulle gå till en fotbollsverksamhet.

Samma moské har även fått 750 000 kronor i statliga bidrag sedan 2015.

Fritidsnämndens ordförande Ewa Bertz (L) vill att religiösa församlingar tvingas starta en ny förening om de ska kunna få bidrag till annan verksamhet.

Muslimska församlingen i Malmö är en av åtta moskéer i Sverige som får statligt stöd samtidigt som de kontrolleras av Turkiets regim.

Dagen efter avslöjandet om Malmömoskén lämnades ett nämndinitiativ in av Moderaterna i Fritidsnämnden som vill ge fritidsförvaltningen i uppdrag att göra en utredning så att liknande händelser inte inträffar igen. 

Ewa Bertz (L) påpekar att det på politikernas initiativ pågår en översyn av föreningar som får bidrag av Malmö stad.

- Det måste bli bättre granskning av föreningarna, säger hon.

Kvällsposten har i flera dagar förgäves sökt Muslimska församlingen och Turkiets ambassadör i Stockholm.

"Tvivelaktig förening"

Moderaternas nämndinitiativ

 

”Nu har det återigen uppmärksammats att Malmö kommun gett bidrag till en tvivelaktig förening där skattepengar kan gå direkt till diktaturregimen i Turkiet. Denna gång av journalister på Kvällsposten. Givetvis får inte detta ske och det må vara den mänskliga faktorn som har spelat in men oavsett ser vi allvarligt på det som inträffat och åtgärder måste vidtas för att liknande fall inte inträffar igen”.

Kassem Hamadé rapporterar: ”Gårdagens beslut har skapat kaos”
Ladda ner Kvällspostens nyhetsapp.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!