Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjande: Malmö är gråast i Sverige

Några Malmöbor som njuter av ett av stadens få grönområden.Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP
Grönområde är glädje. Här är det tusentals personer på plats för att titta på Kim Larsen i Folkets park i Malmö. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

I vilken ort får du störst tillgång till grönområden – och var blir du helt utan? Det har Hem & Hyra kartlagt , baserat på statistik från SCB.

I botten på listan hittas Malmö, som trots att man titulerar sig Parkernas stad bara kan stoltsera med 81 kvadratmeter grönområden per invånare.

Staden som korats till Sveriges grönaste per invånare är Kinna. I botten hamnar Malmö, med så mycket som sju gånger mindre grönprunkande areal än listettan.

Snittet i hela Sverige ligger på 287 kvadratmeter naturområde per person. En Kinnabo har tillgång till nästan dubbelt så mycket, 567 kvadratmeter.

I Malmö däremot har den som vill breda ut sig i en park bara 81 kvadratmeter till sitt förfogande. Detta trots att den skånska storstaden går under smeknamnet ”parkernas stad”. 

Satellitfoton

Rent generellt kan det konstateras att det är trångt om saligheten i storstäderna – Stockholm är trea från botten med 114 kvadratmeter per person, och i Göteborg är siffran 163 kvadratmeter.

2 000 tätorter har kartlagts i SCB:s mätning, som med hjälp av satellitfoton ger en ögonblicksbild av hur läget såg ut 2015. Hem & Hyra nöjer sig dock med att lista de tätorter som har över 10 000 invånare.

Bland de större tätorterna är Sundsvall grönast.

Men den Malmöbo som tar denna undersökning som ett hugg i sitt gröna hjärta kan alltid glädjas åt att det kunde vara värre – det kunde vara helt grått.

En ort av de 2 000 utmärker sig genom att helt sakna tillgång till grönområden. Det är Klädesholmen i Tjörns kommun – en karg klippö.