Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö får tillväxtkommission för att bekämpa arbetslösheten

Malmö har högst arbetslöshet i hela landet.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Ingen svensk kommun har högre arbetslöshet än Malmö.

Nu inrättar Malmö stad en tillväxtkommission för att bekämpa arbetslösheten.

– Vi har haft tjugo år av ganska bra näringslivsutveckling. Nu behöver vi tillsammans med näringslivet fundera på vad vi ska göra för att ta nästa steg, säger näringslivsdirektör Micael Nord till Sydsvenskan.

Malmö har högst arbetslöshet (16 procent) i hela landet enligt Arbetsförmedlingens månadsstatistik för september. 27 300 Malmöbor är arbetssökande, 5 200 fler än för ett år sedan.

– Det är klart att det är en utmaning, säger Micael Nord till tidningen.

Därför gav kommunstyrelsen klartecken för en ny kommission för ett hållbart och inkluderande Malmö vid ett sammanträde tidigare i veckan.

Kommissionen kommer att bestå av forskare och andra experter samt representanter från näringslivet och andra delar av arbetsmarknaden. Kommissionens uppdrag blir att analysera stadens förutsättningar och formulera rekommendationer med utgångspunkt från bland annat FN:s globala mål. 

”Påverkar Malmös förutsättningar på ett positivt sätt”

Rekommendationerna, som förutom Malmö stad kommer att riktas mot näringslivet, universiteten och andra viktiga aktörer, ska presenteras löpande.

Micael Nord tar upp Fehmarn Bält-tunneln mellan Danmark och Tyskland som beräknas öppna 2029 som ett exempel över vad Malmö stad behöver ta sikte på.

– Det påverkar Malmös förutsättningar på ett positivt sätt, säger Micael Nord till tidningen.

Planen är att kommissionen ska kunna påbörja sitt arbete efter årsskiftet. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!