Polis och avspärrningar på Ystadvägen i Malmö efter ett mordförsök utanför en restaurang tidigare i veckan. Foto: EMIL LANGVAD/TT
Polis och avspärrningar på Ystadvägen i Malmö efter ett mordförsök utanför en restaurang tidigare i veckan. Foto: EMIL LANGVAD/TT

Malmö drabbat av flest skottlossningar

Publicerad

Fem dödsskjutna och 14 skottskadade i Malmö i år. Det är nästan lika många skottdödade och exakt lika många skottskadade som hela Stockholms län plus Gotland.

– Sedan drygt ett år tillbaka har vi haft väldigt många grova våldsbrott där anmärkningsvärt många lett till döden, säger Lars Förstell, presstalesperson för polisområde Malmö.

De fem dödskjutningarna hittills i år kan sättas i relation till fyra dödsskjutningar under hela 2015 och nio dödskjutningar under 2016.

Sju dödsskjutna och 14 skottskadade. Så såg siffrorna ut för polisregion Stockholm den 10 mars. Vid en pressträff med polisen dagen efter två dödsskjutningar i Kista norr om Stockholm kallades läget alarmerande och allvarligt. Inrikesminister Anders Ygeman (S) använde samma ord för att beskriva situationen och från Bryssel meddelade statsminister Stefan Löfven (S):

– Vi måste knäcka den organiserade brottsligheten i Sverige.

När TT kontaktar polisen i Malmö för att få statistik över skottlossningar lämnar de inte för regionen utan för sitt polisområde. Det innebär att Malmöpolisens siffror enbart gäller kommunen – med drygt 300 000 invånare.

Ändå landar siffrorna på fem dödsskjutna och 14 skottskadade. Nästan lika många skottdödade och exakt lika många skottskadade som hela Stockholms län plus Gotland.

– Sedan drygt ett år tillbaka har vi haft väldigt många grova våldsbrott där anmärkningsvärt många lett till döden, säger Lars Förstell, presstalesperson för polisområde Malmö.

Noll i Storgöteborg

I det som kallas Storgöteborg – med omkring en miljon invånare – hade man under förra året sex dödsskjutningar. Hittills i år (den 8 mars) har man varken haft döds- eller skadeskjutningar.

Orsakerna till det uppges vara flera:

– Ett antal personer har flyttat utomlands, ett par andra har flyttat inom landet, några är döda och ett ganska stort antal är frihetsberövade eller avtjänar straff, säger Robert Karlsson, chef för den regionala utredningsenheten i polisregion Väst.

Han beskriver det som att det upptrappade våldet i början av förra året har tärt även på de kriminella. Den senaste tiden beskriver Robert Karlsson som "väldigt lugn".

– Men jag är realist och förstår att det kan vara ett bräckligt lugn.

Lars Förstell i Malmö säger att erfarenheten visar att uppgångar i antalet skjutningar ibland kan ske lika plötsligt som nedgångar.

Kräver lagskärpning

Över tid, och i förhållande till antal invånare, är det Malmö som har klart flest döds- och skadeskjutningar.

– Det finns en väldig tillgång till vapen i Malmö- och Skåneområdet som sannolikt har sin förklaring i närheten till kontinenten och den fasta förbindelsen över Öresund, säger Lars Förstell till TT.

För att dämpa antalet skjutningar är det inte bara vapnen som måste bort. Människorna som har vapnen måste bli lättare att låsa in, anser Förstell.

– Vi kan exempelvis stoppa en person med ett skarpladdat vapen på kvällen. Han erkänner brott, släpps och redan nästa dag åker han fast med ett vapen igen, säger Förstell till TT.

Allt fler vill nu att minimistraffet för grovt vapeninnehav höjs till två års fängelse, vilket i exemplet ovan skulle innebära så kallad obligatorisk häktning. Därmed skulle inte bara vapnet komma bort från gatan, en potentiell skytt skulle också hamna bakom lås och bom.

Ett lagförslag är på väg och ambitionen är att förslaget röstas igenom i riksdagen i höst.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag