Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö backar – inga munskydd till elever

Studie: Två munskydd ger nästan dubbelt skydd
Sara Wettergren (L), ordförande i grundskolenämnden i Malmö.
Foto: PRESSBILD
Elever får inga gratis munskydd i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Malmö stad har tidigare beslutat att elever ska erbjudas gratis visir och munskydd på skolor – men ändrar sig.

Beslutet gäller nu endast lärare.

– Jag är glad att vi landade i att inte ge munskydd till eleverna, så länge det inte finns något myndighetsstöd för detta, säger Sara Wettergren (L), ordförande i grundskolenämnden, i ett pressmeddelande.

Den 27 januari kom grundskolenämnden i Malmö stad fram till att kostnadsfria visir och munskydd ska erbjudas till både lärare och elever så länge pandemin finns kvar.

Beslutet saknade dock grund i Folkhälsomyndighetens rekommendationer och gick inte heller i linje med Smittskydd Skånes linje.

Därefter har förvaltningen genomfört en analys av beslutet – som enligt Malmö stad bland annat visar att barn inte är drivande i pandemin samt att många elever kommer att behöva hjälp av personal för att kunna hantera munskydden korrekt.

Därför backar nu kommunen och de kostnadsfria munskydden gäller inte längre elever.

– Jag är glad att vi landade i att inte ge munskydd till eleverna, så länge det inte finns något myndighetsstöd för detta. Förvaltningen har gjort en gedigen konsekvens- och kostnadsberäkning, som oppositionen klokt nog tog till sig. Munskydd och visir till personalen är på väg och jag hoppas att det dämpar eventuell oro hos dem som har begärt att få detta, säger Sara Wettergren (L), ordförande i grundskolenämnden, i ett pressmeddelande. 

Fem procent av lärarna

Enligt Malmö stad använder i dagsläget cirka fem procent av skolpersonalen munskydd eller visir. 

Det kommer inte vara ett krav att lärare använder skyddsutrustning endast för att det erbjuds.

– Det är klokt att nämnden nu ändrat sitt beslut efter att vi tagit del av risk- och konsekvensanalysen. Som ansvariga för drygt 34 000 elever och 6000 skolanställda är det viktigt att våra beslut är väl underbyggda och tydliga, säger Sanna Axelsson (S), vice ordförande i grundskolenämnden.

TV: Här tar hunden Punky över showen på Region Skånes möte

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!