Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö - ett paradis för bedragarna

Foto: Pölisen
Den16 augusti stormade fem civilklädda poliser in på kafé Nesta i centrala Malmö. Kunderna kördes ut, kaféet stängdes och den falska kortläsaren avslöjades.
Några veckor senare avslöjades en skimningshärva vid ett taxibolag i Malmö.
- Det rör sig om bedrägerier för hundratusentals kronor, säger Jörgen Bengtsson vid Malmöpolisens bedrägerisektion.
De falska, handburna kortläsarna var inte kopplade till banksystemen utan bedragarna behöll uppgifterna själva för att senare kunna ta ut pengar i bankomater i Thailand.
Flera av de drabbade kunderna var danskar på besök i Malmö. Det var också danska banker som slog larm till Malmöpolisen.
Några veckor tidigare hade tullen lagt beslag på fem handburna kortläsare som skickats från Kina till en 28-årig man bosatt i Malmö. Han är välkänd av polisen sedan tidigare men nekar helt till in-blandning. I samband med husrannsakan i taxiskimningen hittades en liknande kortläsare.
- Vi har fått tips om att det finns minst tio falska terminaler i omlopp i Sverige just nu. Det här sprider sig över landet, säger Jörgen Bengtsson.
En 34-årig man sitter häktad misstänkt för taxiskimningen. Han tros också vara inblandad i mångmiljonkuppen mot Malmö konstmuseum.
Två personer anhölls i samband med skimningen på Nesta men släpptes senare. Kaféet öppnade redan samma dag.
- Det här är något helt nytt för oss. För att freda oss mot det här krävs kontroller ute på stan. Men även då är det svårt att avslöja, säger Dick Malmlund, säkerhets-chef för Svensk Handel.

En tredjedel kapas i Sverige

Att de falska kortläsarna dök upp i Malmö förvånar varken polisen, handeln eller bankerna. En tredjedel av alla bankkort som kapas i Europa kapas i Sverige, och en tredjedel av dessa i Skåne.
Redan 2004 fick Malmöpolisen in de första anmälningarna.
- Då handlade det om dåligt påklistrade magnetremsor och målvakter som präglat in sin egna namn på korten. I dag är korten av en helt annan kvalitet, säger Jörgen Bengtsson.
Flygbolaget SAS har drabbats hårt. Enligt uppgift förlorade bolaget cirka 200 miljoner kronor under 2007. Men bolaget bekräftar inte siffran.
- Mellan 2006 och 2007 ökade bedrägerierna mot oss med 300 procent. Men inte upp till sådana nivåer. Som mest rörde det sig om cirka 47 miljoner kronor, säger Bengt Kring, ansvarig för brottsförebyggande arbete vid SAS.

24 timmars bevakning

- Malmö stack ut i början. Vi upptäckte att det startades privata resebyråer i någons lägenhet, att man köpte resor med skimmade kort och sålde sedan till vänner och bekanta.
Bland bedragarna fanns en av Malmös mest kriminella familjer. Föräldrarna reste 2008 till Thailand i första klass tur och retur för 100 000 kronor. Ungdomarna och deras kamrater reste till Monaco, Paris och Barcelona.
- Sedan 2009 låter vi inte transaktioner gå igenom vid misstänkta bedrägerier. I dag har vi 24 timmars bevakning av onlineförsäljningen 365 dagar om året.
- Vi stoppar nog ett 100-tal försök varje månad och har fått ner bedrägerierna med 90 procent. I dag kostar det oss under tio miljoner kronor om året.
Förutom dyra flygresor så satsade Malmös skimmare också på "säkra spel".
- De spelade för stora belopp på ett stort antal lågoddsmatcher med skimmade kort. Eftersom vinsterna aldrig blev högre än 10 000 kronor kunde pengarna hämtas ut kontant hos spelombuden, säger Jörgen Bengtsson.

I maskopi med bedragarna

Kortbedragarna riktade in sig på mindre spelbutiker som saknade övervakningskameror.
- Vissa ombud kan ha agerat i maskopi med bedragarna. Ett annat tänkbart scenario är att de blivit hotade.
Malmöpolisens avslöjanden ledde till nya rutiner hos Svenska Spel vid uthämtning av vinster. 2008 avslöjade amerikanska FBI den internationella sajten "Dark market" som handlade med stulna kortuppgifter. Runt om i världen greps ett 60-tal personer.
- I Sverige greps ingen. Men vi har indikationer på att en person som styr i Malmös skimningsnätverk var väldigt aktiv på Dark market, säger Stefan Larsson vid Malmöpolisens bedrägerisektion.
Mellan 200 och 400 Malmöbor tros livnära sig på kortbedrägerier, från målvakter i botten till en eller ett par personer i toppen som styr allt.
- Målvakter är ofta folk med skulder, missbrukare eller personer som hotas. Ibland hittar man på skulder och vägrar du ställa upp så får du böta, säger Stefan Larsson.
Flera av Malmös tungt kriminella ligor tros vara inblandade.
- Ta bort dem som sysslar med den här typen av bedrägerier så får vi bort annan grov brottslighet också, säger Stefan Larsson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!