Johan Gustafsson vid preskonferensen.Johan Gustafsson vid preskonferensen.
Johan Gustafsson vid preskonferensen.
– Jag tänkte att det var hopplöst, sade Johan Gustafsson under presskonferensen. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN– Jag tänkte att det var hopplöst, sade Johan Gustafsson under presskonferensen. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
– Jag tänkte att det var hopplöst, sade Johan Gustafsson under presskonferensen. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Malisvensken" Johan Gustafsson berättar om sin tid i fångenskap i en kommande radiodokumentär. Foto: SIMON STANFORD / TT"Malisvensken" Johan Gustafsson berättar om sin tid i fångenskap i en kommande radiodokumentär. Foto: SIMON STANFORD / TT
"Malisvensken" Johan Gustafsson berättar om sin tid i fångenskap i en kommande radiodokumentär. Foto: SIMON STANFORD / TT
Johan Gustafsson satt fängslad i sex år. Foto: / YOUTUBEJohan Gustafsson satt fängslad i sex år. Foto: / YOUTUBE
Johan Gustafsson satt fängslad i sex år. Foto: / YOUTUBE
Johan Gustafsson berättar bland annat om flyktförsöket och att han försökte lura kidnapparna att han var muslim. Foto: AFP/ AL JAZEERAJohan Gustafsson berättar bland annat om flyktförsöket och att han försökte lura kidnapparna att han var muslim. Foto: AFP/ AL JAZEERA
Johan Gustafsson berättar bland annat om flyktförsöket och att han försökte lura kidnapparna att han var muslim. Foto: AFP/ AL JAZEERA

Malisvensken berättar: Jag försökte lura dem

Publicerad

Han satt fånge hos terrorgruppen i nära sex år.

Frigivne Johan Gustafsson berättar i dag för första gången om tiden som kidnappad av al-Qaida i Mali – och hur han bad om att få konvertera till islam för att vinna tid.

– Jag hade aldrig några förväntningar eller krav på att Sverige skulle göra något åt min situation. Jag tänkte att det var hopplöst, säger han under en presskonferens.

I dag berättar frigivne Johan Gustafsson om kidnappningen framför ett pressuppbåd – för första gången sedan han släpptes i juni i år.

– Jag är väldigt glad över att sitta här i dag. Det var inte alltid som jag trodde att jag skulle få komma hem igen. Det är också en stor lättnad att Stephen McGowan har blivit frisläppt, säger han på presskonferensen, och syftar på sin medfånge.

Gustafsson var vid kidnappningstillfället tillsammans med Sjaak Rijke från Nederländerna och Stephen McGowan från Sydafrika. Alla tre kidnappades samtidigt – i dag är alla tre släppta.

– Jag hade aldrig några förväntningar eller krav på att Sverige skulle göra något åt min situation. Jag tänkte att det var hopplöst. Jag vill naturligtvis inte att någon ska tillgodose den här organisationens krav, om det handlar om pengar eller något annat.

Konverterade till islam

Gustafsson berättar att han aldrig skulle ha rest till Timbuktu om det fanns reserekommendationer som avrådde från området.

– Vad jag förstod fanns det ingen varning för södra Mali, men hade jag känt till det hade jag inte begett mig dit. Tvärtom blev jag rekommenderad av andra i området att resa till Timbuktu, säger han.

Efter en tid i fångenskap bad Johan Gustafsson kidnapparna att få konvertera till islam – något som han tänkte kunde ge honom fördelar och vinna tid. Efter att ha konverterat blev han inte längre kedjad på nätterna längre och kunde röra sig fritt i lägret.

– Det var en konstig situation, vi kunde inte direkt prata med varandra. Jag ber med dem och äter med dem, vistas på samma platser. Jag tänkte att jag gör på samma sätt som de gör, berättar han.

I efterhand menar Gustafsson att han aldrig såg sig själv som muslim – utan att det var en nödvändig handling för att rädda sitt eget liv.

Såg terroristerna växa upp

På pressträffen berättar han hur de ofta bytte platser i öknen – och hur han under de nästan sex åren i fångenskap såg de unga terroristerna växa upp.

– Det är ganska unga killar det här, jag fick se hur de växte upp och ändrades. Generellt ville jag hålla mig för mig själv, det är ganska påfrestande att ha en sådan här grupp på sig. Det handlar om analfabeta ungdomar i öknen. 

– Man blir bra på att leva i den här miljön till slut. År efter år vet man vad man kan förvänta sig av väder och vind, och förstår vilka faror som finns bland djur och sjukdomar. Från den intensiva perioden i början som var ganska traumatisk blev det i stället ett fängelsestraff på obestämd tid, utan något större hopp om att bli fri.

"Hade vant mig vid livet i öknen"

När friheten plötsligt dök upp var det en oväntad förändring för Gustafsson.

– Det är en enorm lättnad, men det är inte den där glädjen. Jag är lite trött. Det var väldigt oväntat helt enkelt, jag hade vant mig vid livet i öknen, livet i en krigszon, livet som fånge.

– Jag ser fram emot att återgå till vardagen. Jag var nöjd med mitt liv som det var innan det här. Jag får se om jag återgår till mitt jobb eller vad jag gör. Jag vill återigen tacka alla som skänkt mig en tanke under det här.

Johan Gustafssons föräldrar, Göran och Marianne Gustafsson, är med på pressträffen. De berättar att de har bett för Johan varje dag under hans fångenskap.

– Vi är troende och har bett jättemycket, och det är många människor över hela Sverige som har bett för honom. Det har varit en trygghet, säger Marianne Gustafsson till Expressen TV.

Pappan: "Han har mognat till"

Göran Gustafsson kommer aldrig glömma en särskild detalj dagen då han fick beskedet att sin son släppts fri.

– En junikväll ringde telefonen med beskedet. Vi hade gjort flädersaft, vilket jag aldrig kommer glömma, när vår kontaktperson ringde, säger Göran Gustafsson och berättar att han sedan fick prata med sin son: 

– Johan, som vi har väntat på dig, sa jag i telefonen.

Trots att han suttit fången hos terrorgruppen tycker föräldrarna inte att Johan har blivit personlighetsförändrad.

– Det är klart att han har mognat till efter alla erfarenheter han har haft, det är klart att det har förändrat hans tankesätt. Men han är också fem och ett halvt år äldre, säger Göran Gustafsson till Expressen TV.

Berättar om kidnappningen i ny dokumentär

Samtidigt släpper Ekot nu delar av en kommande radiodokumentär där han berättar om sina nästan sex år i fångenskap hos terrornätverket al-Qaidas Nordafrikanska gren Aqim. 

Det var den 25 november 2011 som Gustafsson togs till fånga på ett hotell i staden Timbuktu i Mali. Han minns tydligt ögonblicket när han för första gången mötte kidnapparna.

– När jag öppnade dörren stod en beväpnad man med sin Kalasjnikov rätt i ansiktet på mig. Det första jag såg var bara pipan framför ansiktet bara några decimeter från huvudet. Sedan tittade jag på hans ögon som var jättestora bakom turbanen som han hade lindat över ansiktet. Jag tänker direkt, nu kan det vara slut, minns Gustafsson i dokumentären.

"De sköt honom, iskallt och kallblodigt"

Han leds ut på gården där han ser sina blivande medfångar – och en tysk medborgare som torteras eftersom han vägrar följa med i terroristernas bil.

– Sedan hör vi två skott, ganska tätt följda av varandra. Sedan åker vi full fart ut ur staden. För mig är det aldrig någon tvekan, jag ser det inte själv som ligger på flaket, men jag förstår. De sköt honom, iskallt och kallblodigt. De mördade honom för att han inte ville åka med, berättar Gustafsson.

Han flyttats runt till olika platser i öknen, ibland flera gånger i veckan. Han tvingades också att medverka i otaliga filmer – och tampades hela tiden med ovissheten. I början var han helt övertygad om att kidnapparna skulle döda honom också.

Efter nästan sex år kunde Johan Gustafsson komma hem igen.Foto: SIMON STANFORD / TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Drömresan blev sex år av skräck i Mali för Johan

 

Försökte fly sina kidnappare

I början av sin fångenskap försökte han övertyga terroristerna att han hade blivit muslim – för att öka sina chanser att överleva.

– Jag hade slut på möjligheter. Vi säger i video efter video att vi ber för våra liv. Det här är något kan man prova. Jag kanske kan få mer information då, berättar Gustafsson.

I dokumentären berättar Gustafsson också om hur han i början av 2013 lyckades fly sina kidnappare. Efter två dagar på flykt hittade de honom. Det skulle sedan dröja fyra och ett halvt år efter flyktförsöket innan han släpptes.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag