Malins ilska efter hatet mot dottern: ”Vidrigt”

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Malin Meekatt Birgersson vill få till en förändring i landets skolor.
Foto: Privat
Det är språkbruket i skolan som gör Malin arg. Arkivbild.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

När dottern kom hem från skolan och berättade att hon kallats för ”jävla horunge” flera gånger fick Malin Meekatt Birgersson nog. 

Nu vill hon skapa engagemang för att få till en förändring i landets skolor. 

– Det här är inte okej. Hon och hennes kompisar ska inte behöva höra sånt.

Det var i onsdags som det brast för Malin Meekatt Birgersson, från Laholms kommun.  

Hennes dotter kom hem från sin skola och berättade vad hon varit med om. Mamma Malin blev då illa till mods. 

– Jag har en dotter som tack gode gud pratar mycket med mig och berättar vad som händer, så vi har en bra kommunikation om läget på skolan. Nu kom hon hem och sa ”mamma, nu har jag blivit kallad för jävla horunge tre gånger” och då kände jag att det får vara nog.

Malin satte sig ner och skrev ett inlägg på Facebook. 

”Mammahjärtat brister och jag vill gå in och vända upp och ner på en hel kommun!! Men jag sansar mig och kommer kämpa med ALLT jag har för att få ett slut på detta klimat i skolan”. 

Inlägget har skapat starka reaktioner. 

– Jag tror att jag har fått nästan 500 mejl nu från föräldrar över hela landet som tycker det är skönt att någon sätter ord på det här och vågar gå ut och ta fighten, säger Malin.

Pågår hela tiden över hela landet

Malin bor i Laholms kommun, men hennes ilska och frustration riktas inte bara mot kommunen eller dotterns högstadieskola. Det här är någonting som pågår hela tiden över hela landet. 

– Våra barn blir kallade för vidriga saker, men tyvärr har de nästan vant sig vid det. Det är ett så vidrigt klimat i skolorna. Det känns som att lärarna har tappat kontrollen.

Vad kan man göra åt det här då?

– Framförallt är det skolledningen och våra politiker som måste sluta blunda för hur det ser ut i verkligheten och börja agera. Elever som inte kan följa skolans värdegrund och våra lagar ska inte vara i skolan. Detta är en arbetsplats och jag vet ingen annan arbetsplats där ett sådant beteende accepteras. Det måste in mer resurser och fler kvalificerade lärare, säger Malin och fortsätter: 

– Det finns ju mängder av elever som kommer lämna grundskolan utan betyg. Det är förödande för vår framtid, det är ju barnen som ska bli undersköterskor, politiker, läkare och chefer. Men de har ingen chans i samhället. 

”Otroligt tacksam”

Malin säger att hon, efter att hon skrev inlägget, har fått fin respons från dotterns mentor, en lärare på skolan.

– Hon är otroligt tacksam att vi föräldrar ryter ifrån och backar henne i detta. Det kan finnas hur många bra lärare som helst men om de inte är tillräckligt många och får hjälp uppifrån spelar det ingen roll. Då händer det att vi tappar de här fantastiska lärarna och det ska inte få hända. 

Det var Hallandsposten som först skrev om Malins inlägg på Facebook. Tidningen har intervjuat Richard Mortenlind, utbildningschef i Laholms kommun, som ser positivt på att diskussionen lyfts. 

– Man måste medvetandegöra eleverna på vad som händer med människor när man använder sådant språkbruk. Det är värt att lägga tid på det och det är nödvändigt för att komma åt problemet, säger han till Hallandsposten. 

Malin har inte fått någon respons från skolledningen än men många föräldrar i kommunen och även flera vuxna i föreningslivet har hört av sig till henne och vill gå ihop i ett samarbete för en bättre skolmiljö.

– Det börjar röra på sig och jag kommer inte backa, säger hon. 

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Smittskyddsläkaren kritisk: ”Det är i allra högsta grad olämpligt”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!