Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malin fick amputera benet för att kunna gå

Malin på sjukhuset efter amputationen.
Foto: Privat
Malin Gerdle håller fortfarande på att lära känna sin protes.
Foto: Privat

Efter att inte ha kunnat använda sitt ben under flera år på grund av intensiv smärta gjorde Malin Gerdle ett drastiskt val. 

Hon valde att genomgå en amputation.

– Smärtan har inte minskat men min livskvalitet har ökat, säger Malin Gerdle som lider av CRPS.

Sedan 2016 har Malin Gerdle, 27, från Halmstad lidit av ständig smärta på grund av CRPS - komplext regionalt smärtsyndrom.

Troligen var det en knäoperation år 2016 som orsakade en förändring i nervfunktionen.

– CRPS innebär att du har ett uppretat nervsystem där nerverna skickar signaler till hjärnan som tolkar det som smärta, säger Malin Gerdle.

Under åren som gick blev hennes symptom ständigt värre. Framför allt har smärtorna varit centrerade till vänsterbenet.

– Det räckte med att tappa ett papper på benet så var den dagen förstörd. Varje dag som gick så blev jag sämre och i slutet var jag sängliggande ganska mycket, säger Malin Gerdle.

Efter att ha tänkt på saken i 1,5 år – trött på att gå i kryckor och inte kunna använda benet – bestämde sig Malin för att genomgå en amputation, någon som bland annat SVT Halland skrivit om.

– Jag kände att det var det alternativet som fanns för att få tillbaka livet och min vardag. Syftet med operationen var inte att ta bort smärtan för det går inte. Syftet för mig var att jag skulle kunna gå igen, träna, röra mig, jobba.

”Smärtan har inte minskat”

I juni 2019 opererades Malin och trots att hon inte är smärtfri kan hon röra sig på ett helt annat sätt än tidigare. Hon håller yogalektioner, går promenader utan kryckor och har som mål att gå tillbaka till jobbet som fysioterapeut under 2020, efter att ha varit sjukskriven sedan 2017.

– Smärtan har inte minskat sedan operationen men min livskvalitet har ökat vilket för mig varit jätteviktigt. Nu handlar det mycket om att psykiskt lära sig hantera smärtan för den är ju där hela tiden. Fysisk aktivitet hjälper mig med det.

Trots att det troligen var knäoperationen som utlöste syndromet så ångrar Malin ingenting, varken operation eller behandlingar.

– Jag ångrar ingenting. Allting har varit för att försöka göra det här till det bättre. Läkaren har sagt ”det här är ren otur”. Det här är alltid en risk.

Malin Gerdle håller fortfarande på att lära känna sin nya protes och hur hon ska använda den. För att hjälpa andra med långvarig smärta håller hon på att skriva en bok om sina upplevelser, dessutom berättar om sin resa både på sin blogg och via sin Instagram.

– Min förhoppning är att jag med min historia kan hjälpa någon. Sedan vill jag också berätta om CRPS för jag visste själv knappt något om det innan och jag har mött många inom sjukvården som aldrig hört talas om det här.

Fakta CRPS

Står för complex regional pain syndrome (Komplext regionalt smärtsyndrom). Tidigare kallat reflexdysfori.

Innebär en förändring av nervfunktionen i kroppen.

Kännetecknas av en ihållande smärta som bland annat kan upplevas brännande eller skärande. Smärtan utlöses ofta av minsta beröring av den drabbade kroppsdelen.

Smärtsjukdomen drabbar oftast över eller nedre extremiteter såsom en arm eller ett ben.

Oftast utlöses symptomen efter en olycka eller någon form av trauma på kroppsdelen, men inte alltid.

En del blir av med sina symptom efter några månader, andra inte.

Utöver smärtan kan sjukdomen leda till bland annat darrningar, kramper, svettningar, svullnad.


Källa: 1177

Travprofilen Matilda Persson lider av CRPS: