Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Operastjärnan: ”Får en mamma följa sitt kall?”

Malin Byström sommarpratar i dag torsdag.Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

Malin Byström, 46, har prisats mängder av gånger för sin sångröst och stått på operascener världen över. 

I sitt sommarprat berättar hon om svårigheterna med att leva för musiken med världen som arbetsplats och medan barnen finns hemma i Sverige.

Den kända operasångerskan Malin Byströms sommarprat tar avstamp en natt 1940, när hennes farmor Gerda flyr från nazistockuperade Danmark över Öresund i en fiskebåt. Med sig har hon tre av sina barn – men de två förstfödda blir kvar i Köpenhamn. 

I sitt ”Sommar i P1” drar Malin Byström paralleller mellan farmoderns liv och hur hon själv lever. 

Hennes karriär har ibland inneburit svåra avsked med sina egna barn, och hon berättar om svårigheterna med att vilja följa sin passion med världen som arbetsplats, och samtidigt inte vilja vara ifrån sina barn.  

– Berättelsen om farmor lever i mig. I mitt liv finns inte ett stort avsked, utan många små ”hejdå”. Något jag tvingat mig och min familj att vänja sig vid, säger hon. 

Slits mellan barnen och passionen 

I programmet får lyssnaren följa med sångerskan runt hela jorden i jakten på sin passion, men också i att slitas mellan den och maken och barnen på hemmaplan. 

– Jag gör valet att lämna mina barn, flyttar inte ifrån dem, som farmor, men ändå går avskeden som en röd, smärtsam tråd genom mitt liv. De senaste 15 år har jag fött tre barn, samtidigt har jag på allvar byggt min internationella karriär, säger hon. 

Hon berättar bland annat om en gång då hennes dotter var liten och uppträdde avvaktade när hon kom hem efter att ha arbetat utomlands några veckor. 

– Får en mamma fortsätta följa sitt kall? Ja vill jag svara, men jag har aldrig kommit undan de ständiga tvivlen eller det ständiga ifrågasättandet, säger Malin Byström. 

Malin Byströms sommarprat släpps som podd 07.00 och sänds i P1 13.00 i dag, torsdag. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!