Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malin blev mamma igen som 46-åring

Lycklig familj. Malin Holgersson, 46, är en lycklig mamma med en lycklig familj. Den senast födda i fembarnsfamiljen, lille August, beskrivs som en riktig solstråle och glädjespridare. "Jag är mycket lugnare nu än förr. Är inte så intresserad av massa saker och annat, det viktigaste är att ge August tid och uppmärksamhet", säger hon.
Foto: Privat
Kände ingenting. Malin berättar att hon knappt kände av lille August i magen. "Jag trodde det var trivselkilon", säger hon. När denna bilden togs visste hon dock att hon var gravid.
Foto: Privat
Pappa och August. Att bli förälder när man inte trodde det var möjligt orsakar viss förvirring. Men hela familjen har kommit in bra i det. Här August med pappa Stefan Törnbladh, 49.
Foto: Privat
Syskonmys. Här myser August, några veckor gammal, med storasyrran Maja, 21.
Foto: Privat
Coola katter. August har inte bara storasyskon, han har även tillgång till norska skogskatten Cobran.
Foto: Privat

För snart ett kvarts sekel sedan födde Malin Holgersson sitt första barn - därefter kom ytterligare tre.

Förvåningen var närmast total när hon upptäckte att hon som 46-åring var gravid igen.

– Jag trodde att jag var i klimakteriet, säger den nyblivna småbarnsmamman.

Livet var lite upp och ned - mest ned - hösten 2015. Malin Holgersson från Kalmar hade det stökigt på jobbet och trivdes inte riktigt.

– Jag kände mig nere och tog medicin. Att mensen då försvann var inte så konstigt, så kan det ju bli när man är dålig, säger hon.

Malin reagerade inte heller nämnvärt mycket på att hon plötsligt var något större i omfånget, hon som alltid varit pinnsmal. Först tänkte hon att viktökningen kanske kom av att hon inte mådde så bra.

– Eller att det var var några trivselkilon, du vet såna man får med åldern.

Det är nog fosterrörelser"

Men allt eftersom insåg hon att något var radikalt annorlunda och efter att ha konstaterat för sambon Stefan Thörnbladh, 49, att det som sprattlade till i magen "nog var fosterrörelser" tog hon ett graviditetstest, enligt Barometern som var först att skriva om Malins babylycka. 

"Jag trodde att jag var i klimakteriet, inte att jag var gravid", säger Malin Holgersson. Här med August i magen, en vecka över tiden.
Foto: Privat

Och ett till.

– Båda visade att jag var gravid. Sen bar det i väg till sjukhuset där de gjorde ultraljud och konstaterade att jag var i 21:a veckan och väntade en liten pojk, säger Malin och skrattar åt minnet när hon köpte graviditetstestet.

– Jag skämdes jättemycket och sa att det var till min dotter.

Beskedet om att det låg en liten August i magen var förstås omskakande. Under den oväntade graviditeten hade hon levt utan tankar på att ett foster låg i magen.

– Jag har både rökt och druckit vin. Och några vänner från Spanien lämnade tonvis med Serraonskinka, det är ju verkligen inget man ska äta när man är gravid.

"Han är en solstråle"

Men barnmorskan var ett stort stöd och uppmuntrade Malin att ta det lugnt och inte oroa sig. Och den 1 maj förra året föddes August. Välskapt och helt i ordning och vacker som en dag.

– Han är helt fantastisk. En riktig solstråle! Vi är alla så väldigt glada över honom, säger Malin Holgersson.

Den nya familjemedlem innebar förstås en rejäl omställning. Inte sällan kan småsyskon få ärva både barnvagn, kläder och en bekväm spjälsäng av storasyskonen men allt sådant var sedan länge bortbytt och sålt hos familjen Holgersson.

Släkt och vänner har dock ställt upp och tillsammans med inköp av det mest nödvändiga har August det han kan tänkas behöva.

Och Malin är inte orolig längre. Alla tankar på att bli en "gammal mamma" är borta.

– Wilma, som är 14, blev lite orolig när hon fick veta. Och det är klart att jag tänkte på hur det skulle bli, med hälsan och så. Men barnen har varit så fina, de sa att om det händer något med mig så ska de ta hand om August. 

Stor och liten. Att ha storasyskon är alltid bra. August verkar trivas med Wilma, 14.
Foto: Privat

Leker, sjunger och går ut

I övrigt är mammalivet ungefär som det var när hon fick de första fyra. Det handlar om att leka, sjunga och gå på promenader.

– Den största skillnaden är nog att jag känner mig lugnare. Jag har kollat lite på olika mammaforum och så på nätet men det är så mycket olika påhopp. Man ska inte göra si och man ska inte göra så. Det är ju ett under att jag och mina barn har klarat sig, om man ser på alla råd som är nu.

– Men visst har jag fått läsa på lite, både om barnmat och hälsa via vårdguidens 1177, säger Malin Holgersson.

Hur har livet förändrats sen ni fick August?

– Det har varit mycket, turbulent. Men samtidigt jätteroligt. Jag hade inte valt att skaffa barn och börja om nu. Men jag, och hela min familj, är väldigt glada, säger Malin Holgersson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!