Malin, 42, parkerade på linjen – fick böter

Ett av Malins bildäck nuddade den vita linjen - då fick hon p-böter.
Foto: Ulf Ryd

När Malin Nilsson, 42, kom till sitt arbete på Centralsjukhuset Kristianstad (CSK) parkerade hon sin Volvokombi precis som vanligt.

Men när hon skulle hämta bilen ett par timmar senare hade hon blivit lappad. Anledningen: Ett av de fyra däcken nuddade den vita parkeringslinjen.

– Jag blev så jävla förbannad. Det är skandal, säger hon till Kvällsposten.

Malin Nilsson från Åhus arbetar som undersköterska på kirurgen på CSK.

I måndags parkerade hon bilen som vanligt på personalparkeringen. Men när hon kom tillbaka efter arbetsdagens slut möttes hon av en besynnerlig syn.

– Jag ser att det är en massa bilar som har sådana här gula lappar på framrutan och tänker först att det är någon form av reklamlapp eftersom det är så många bilar.

Även på Malin Nilssons egen vindruta låg en ilsket gul lapp. Men när hon tog del av budskapet var det varken marknadsföring eller information utan en bot. Enligt boten var anledningen till avgiften att bilens vänstra bakhjul vidrörde den vita linjen.

– Då blev jag så jävla förbannad. Jag tycker inte att man går och jagar parkeringsböter på ett sjukhus, säger hon.

Malin: Rutorna är för små

Enligt Malin Nilsson bottnar problemet i att parkeringen är felritad från början med för smala rutor.

– Om man har tio parkeringsplatser kan man hålla nio bilar, säger hon.

Under tisdagen tog hon dessutom fram måttbandet för att mäta. Då upptäckte hon att genomsnittsrutan bara var 2,2 meter bred.

– Det går ju bra om man har en liten Ford Fiesta eller en liten Nissan Micra och kan hålla sig mitt i rutan, men när man har en Volvo V70, som jag har, blir det en viss förskjutning eftersom vi annars inte kan komma ur våra bilar, säger Malin Nilsson.

"Tycker det låter orimligt"

Joachim Källsholm, vd för Securitas Sverige som ansvarar för sjukhusparkeringen, menar att det rent krasst är linjerna som gäller för att bilen ska anses korrekt parkerad.

– Men det är om man ska dra till spets - vilket vi sällan gör. Om det är som du säger att däckade bara "touchade" tycker jag att det låter orimligt. Speciellt vid sjukhusparkeringar är vår ideologi bättre fria än fälla, säger han.

Han säger också att den som anser sig ha blivit felaktigt behandlad alltid har rätt att göra en skriftlig överklagan.

– I 90 procent av fallen har parkeringsvakterna en kamera med sig och har tagit en bild, säger Joachim Källsholm.

Samtidigt rekommenderar han att den som väljer att överklaga ändå betalar in sin avgift för att undvika extrakostnader om överklagan inte skulle gå igenom.

– Det är onödiga pengar att lägga ut, säger han.

Kräver att rutorna målas om

Malin Nilsson, som jobbat på sjukhuset sedan 1990, säger sig aldrig ha varit med om något liknande. Den senaste tiden upplever hon och många andra dessutom att parkeringsvakterna lappat mer nitiskt än vanligt.

– Jag har aldrig tidigare varit med om att jag kommit ut och det är gula lappar på var och varannan bil.

Hon kräver nu att rutorna målas om så att även den med en stor bil kan parkera innanför linjerna.

– Vi får ju dessutom märken på våra bilar hela tiden för att det är så smalt. Det är skandal att vi ska betala 200 kronor överhuvudtaget här och nu har jag dessutom fått 350 kronor i böter på min stackars ynka lön. Jag kommer att strida för att rutorna ska bli 2,5 meter, säger Malin Nilsson.

Och någon förhoppning om att lyckas få sin bot riven har hon inte.

– Då ska jag i alla fall skälla för 350 kronor.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!