Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malin, 34, slår larm: ”Dålig miljö för barn och vuxna”

– Jag kan inte bedriva ett bra arbete under de förutsättningar som finns, säger Malin.Foto: Privat

Läraren Malin Lundvall, 34, sjukskrevs för utmattning efter flera år av press på förskolan.

Hon är en av tusentals som nu ryter ifrån mot situationen i Sveriges förskolor under uppropet #pressatläge.

– Det är en dålig miljö för barn och vuxna, säger hon.

Över 1 500 personer – förskolechefer, förskollärare och barnskötare samt vårdnadshavare – har i uppropet #pressatläge delat med sig av upprörande och hjärtskärande berättelser från skolor runtom i landet.

En av dem som bryter tystnaden är 34-åriga Malin Lundvall från Malmö. Hon arbetade som förskollärare i nio år, men till slut blev arbetet för överväldigande.

– Jag har varit sjukskriven för utmattning sedan september, säger hon.

Stress, dålig sömn, press.

Orsakerna som föranledde Malins sjukskrivning var, liksom antalet arbetsuppgifter, många.

– Man känner sig jagad nästan hela tiden och tar med sig jobbet hem. Man kopplar aldrig ner ansvaret för sitt jobb och har ofta en stark känsla av otillräcklighet. Att man inte har hunnit med vad man ska, säger hon.

"Stålsatte mig"

Upplever du att detta är vanligt bland förskollärare?

– Fruktansvärt vanligt. Det finns också många nya människor som jobbar i förskolan, men man vet inte alltid vad man får. Den här personen har oftast ingen utbildning och det blir mycket ansvar som läggs på de få som finns kvar.

Inför en vanlig dag kunde stressen ha vuxit sig stark redan innan Malin Lundvall klev in genom huvudentrén.

– Jag tog ett djupt andetag och stålsatte mig. Flera gånger hände det att kolleger var borta av olika anledningar och oftast fick vi inte in någon vikarie, säger hon.

Vill bryta tystnadskulturen

Malin vet inte om hon kommer återvända till jobbet som lärare. Hon överväger att skola om sig – en tanke som väcker blandade känslor.

– Jag trivs ju med att jobba med människor och tycker om att följa barn i en process, men att ens jobb gör en sjuk känns väldigt allvarligt. Jag kan inte bedriva ett bra arbete under de förutsättningar som finns.

Enligt Malin upprätthålls en tystnadskultur där varken föräldrar eller andra får ta del av hur situationen ser ut för pedagogerna.

– För att folk ska kunna hjälpa oss i vår kamp att påverka måste vi ge information. Jag är själv förälder till två barn, och om jag inte vet hur de har det i förskolan så kan jag inte göra något åt deras situation.

Foto: Privat

Står bakom #pressatläge

Malin Lundvall understryker att fokus snabbt borde riktas mot arbetsvillkoren och miljön för att fler pedagoger ska stå ut med villkoren och stanna kvar på sina arbetsplatser. 

Hon välkomnar uppropet #pressatläge med öppna armar.

– Det är ohållbart att ha den här situationen i förskolorna i dag, säger hon och fortsätter:

– Föräldrar vill gärna att man ska gå ifrån skolan och göra utflykter men det är inte genomförbart när det är för få vuxna och för många barn. Det är inte konstigt att barn glöms bort eller försvinner, trots att det inte får hända.

"Det är skitsvårt"

Förr uppmanade Malin Lundvall andra att utbilda sig till förskollärare. Nu kan hon inte längre göra det med gott samvete.

– Det är en dålig miljö för barn och vuxna, säger hon.

– Det är hemskt att säga, men just nu tänker jag "vad är det för idiot som jobbar i förskola frivilligt? Varför utsätter man sig för det?"

Har du något råd till andra förskollärare?

– När man går från jobbet måste man kunna släppa jobbet, men det är skitsvårt. Det är lätt att säga, svårt att praktisera. Det är inte värt det att försöka vara en supermänniska.