Johan Gustafsson från Värnamo har hållits som gisslan i Mali i drygt fyra år. Foto: SkärmdumpJohan Gustafsson från Värnamo har hållits som gisslan i Mali i drygt fyra år. Foto: Skärmdump
Johan Gustafsson från Värnamo har hållits som gisslan i Mali i drygt fyra år. Foto: Skärmdump
Det var under en genomresa i Mali på motorcykel som Johan kidnappades i samband med ett restaurangbesök i Timbuktu. Foto: PrivatDet var under en genomresa i Mali på motorcykel som Johan kidnappades i samband med ett restaurangbesök i Timbuktu. Foto: Privat
Det var under en genomresa i Mali på motorcykel som Johan kidnappades i samband med ett restaurangbesök i Timbuktu. Foto: Privat
Livstecknen har varit få, några enstaka Youtubeklipp med Johan har släppts med jämna mellanrum. Foto: SkärmdumpLivstecknen har varit få, några enstaka Youtubeklipp med Johan har släppts med jämna mellanrum. Foto: Skärmdump
Livstecknen har varit få, några enstaka Youtubeklipp med Johan har släppts med jämna mellanrum. Foto: Skärmdump
"Jag är så rädd att varje gång det kommer en film att jag ska få se något som fastnar på min näthinna", sa Johans syster Victoria Gustafsson i Nyhetsmorgon. Foto: TV4"Jag är så rädd att varje gång det kommer en film att jag ska få se något som fastnar på min näthinna", sa Johans syster Victoria Gustafsson i Nyhetsmorgon. Foto: TV4

"Jag är så rädd att varje gång det kommer en film att jag ska få se något som fastnar på min näthinna", sa Johans syster Victoria Gustafsson i Nyhetsmorgon.

 Foto: TV4

Mali-Johans syster: Är så rädd varje gång

Publicerad

Johan Gustafsson från Värnamo har hållits som gisslan i Mali i drygt fyra år. Nu hoppas man att fortsatta förhandlingar kan leda till ett frisläppande. Under tisdagen framträdde Johans familj i TV4 Nyhetsmorgon.

– Det här är så sjukt och konstigt. Vi är en vanlig medelsvensson-familj, säger systern Victoria Gustafsson.

Göran Gustafsson, som är pappa till kidnappade Johan Gustafsson från Värnamo berättar om när han för drygt fyra år sedan fick det oförglömliga samtalet.

– Två timmar efter att det hänt ringer min mobil. Det är Johans reskompis som ringer från Mali och berättar att Johan är kidnappad. Och då stannade hela världen, vi tittade på varandra jag och min fru ... Sen ringde vi till UD och sen rullade det i gång, säger han i en intervju i TV4 Nyhetsmorgon under tisdagsmorgonen.

Johan Gustafsson, 40, från Värnamo har suttit i fångenskap i drygt fyra år. Det var under en genomresa i Mali på motorcykel som Johan kidnappades i samband med ett restaurangbesök i Timbuktu 25 november 2011. Livstecknen har varit få, några enstaka Youtubeklipp med Johan har släppts med jämna mellanrum.

I början av januari var utrikesminister Margot Wallström på ett hemligt besök i Mali, strax därefter släpptes en film, inspelad 17 december, där Johan berättar att han är vid god fysisk hälsa och att organisationen Gift of the Givers har hjälpt till att förhandla för att få kidnappade Johan Gustafsson frisläppt. Han säger också i videon att han saknar sin familj.

– Vi ser att han mår bra, hittills har han sett ut att må bra. Blicken är densamma ... Men vi är trötta på att se filmer. Jag är så rädd att varje gång det kommer en film att jag ska få se något som fastnar på min näthinna, säger Johans syster Victoria Gustafsson.

"Hoppas ni inte glömmer mig"

I somras släpptes en Youtubevideo där den 40-årige svensken intervjuas av sina kidnappare i ett skogsbryn i Saharaområdet.

I videon säger han bland annat:

– Till mamma och pappa – jag älskar er och jag saknar er fruktansvärt. Jag hoppas ni inte glömmer mig.

I filmen sägs också att Johan försökt fly men hittats uttorkad i öknen och att priset för hans frihet är en fångutväxling.

Det är en nordafrikansk gren av al-Qaida som tagit på sig kidnappningen.

Sedan september i år har den sydafrikanska biståndsorganisationen Gift of the Givers hjälpt till att förhandla för att få kidnappade Johan Gustafsson frisläppt.

En tung ryggsäck

Grundaren av organisationen, Imtiaz Sooliman, säger i TV4 Nyhetsmorgon att de med hjälp av mellanhänder har inlett en förhandling sedan september i år.

– Jag tror att han är vid god hälsa, videor sedan oktober har visat det. Och tidigare har vi kunnat lita på det kidnapparna visar, säger han.

Nu hoppas man att fortsatta förhandlingar kan leda till frisläppandet av Johan.

Imtiaz Sooliman utgår från att kidnapparna från al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) förmodligen vill ha pengar. De har i dialogen förklarat att varken Gustafssons eller hans sydafrikanske medfånge Stephen McGowans familjer har några pengar och att svenska och sydafrikanska staten inte tänker betala, skriver TT.

– Ändå har kidnapparna valt att ha kontakt med oss. De respekterar oss och vill förhandla med oss, säger Imtiaz Sooliman.

Har fått nytt hopp

Johans pappa Göran Gustafsson säger att han är tacksam för det engagemang som Imtiaz Sooliman visat.

– Det känns bra, han har gett oss nytt hopp. Han tror att det ska lösa sig, vi hoppas, det gör vi, säger han till Kvällsposten.

Systern Victoria Gustafsson säger att familjen i väntan på nya besked försöker fortsätta med sina liv men att det är svårt.

– Vi lever i ett konstigt parallelluniversum där vår vardag pågår men man bär på en ryggsäck med en tegelsten. Men man måste fortsätta, vi kan inte göra på något annat sätt, säger hon.

– Vi går fram i dag för att visa att vi litar på Imtiaz Sooliman, och om vi syns på bild tillsammans med honom så ger det en signal till kidnapparna att vi är enad front.

Angående förhoppningarna om att hennes bror släpps säger hon till Kvällsposten:

– Det känns väldigt ljust och positivt, men inget är bra förrän Johan sitter på ett plan på väg hem.

 

 

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag