Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malena kritisk till H&M:s bebiströja: "Skulle kunna vara kvävningsrisk"

Malena Capion är kritisk till H&M:s bebiströja med fastsydda garnbollar. Foto: Privat
– Små barn har en luftväg lika stor som deras lillfinger så det räcker egentligen med att ett par garntrådar släpper för att det ska kunna få konsekvenser. , säger Malena.

Narkossköterskan Malena Capion, 34, reagerade direkt när hon såg H&M:s nya bebiströja.

 De fastsydda garnbollarna skulle kunna lossna – och hamna i halsen på små barn, menar hon.

– Små barn har en luftväg lika stor som deras lillfinger så det räcker egentligen med att ett par garntrådar släpper för att det ska kunna få konsekvenser.  

Småbarnsmamman Malena Capion från Båstad blev minst sagt förvånad när hon såg H&M:s nya bebiströja med fastsydda, färggranna garnbollar. 

–  Jag är narkossköterska och jobbar mycket med att säkra luftvägar på patienter som är sövda och opereras. Vi tar ofta även emot barn som kommer in med luftvägshinder. Både jag och mina kolleger har reagerat på tröjan, säger hon.

 

LÄS MER: H&M agerar efter kritiken mot modellbilderna 

 

Uppmanar H&M att dra tillbaka tröjan

Hon postade en bild på bebiströjan på H&M:s Facebooksida och uppmanade företaget att ta bort tröjan från sitt sortiment:

”Sen när blev det en bra idé med bollar på babykläder? Är det bara jag som tänker på kvävningsrisken eftersom jag jobbar på ett ställe där man kommer i kontakt med kvävningsolyckor? Snälla H&M, dra tillbaka denna snygga men livsfarliga småbarnströja”, skriver hon i inlägget.

För Kvällsposten utvecklar hon sin kritik:

– Just pompoms tycker inte jag, som mamma och narkossköterska, är lämpligt på småbarnskläder. Små barn har en luftväg lika stor som deras lillfinger så det räcker egentligen med att ett par garntrådar släpper för att det ska kunna få konsekvenser med att de sätter dem i halsen.

 

LÄS MER: Annika rasar mot H&M:s nya pyjamas 

 

H&M: Tröjan har testats

H&M har själva svarat på hennes inlägg på Facebook och skriver bland annat att tröjan har passerat företagets hårda barnsäkerhetskrav. Garnbollarna ska klara av att dras med kraft på 90N – motsvarande drygt nio kilo – utan att släppa.

– Våra kunders säkerhet är naturligtvis en fråga som har högsta prioritet för H&M och vi utför därför regelbundet kontroller för att garantera säkerheten hos våra plagg. Självklart tar vi denna fråga på allvar och kommer att undersöka saken närmare, säger Ulrika Isaksson på H&M:s pressavdelning.

 

LÄS MER: Efter kritiken – Zara Larsson kallar till möte med H&M

 

"Krävs så lite för en olycka"

Men Malena Capion är inte övertygad – själv skulle hon aldrig köpa en sådan tröja, menar hon.

– Bollarna sitter tuggvänligt på ärmarna och i munhöjd uppe vid kragen. Har de tagit med risken med småbarn som suger, tuggar, biter och drar? Har de testat om hela bollen släpper eller om ett par garntrådar kan lossna? Det krävs så lite för en olycka. 

Så säger Konsumentverket

”Kontrollera dekorationer så att de inte innehåller smådelar. Barnkläder har ibland små dekorationer som kan lossna. Eftersom små barn gärna undersöker och stoppar in saker i munnen så kan dekorationerna vara farliga för barnet. Dekorationer som innehåller små delar kan alltså hamna i barnets mun och orsaka att barnet kvävs.”