Malena Capion är kritisk till H&M:s bebiströja med fastsydda garnbollar. Foto: PrivatMalena Capion är kritisk till H&M:s bebiströja med fastsydda garnbollar. Foto: Privat
Malena Capion är kritisk till H&M:s bebiströja med fastsydda garnbollar. Foto: Privat
– Små barn har en luftväg lika stor som deras lillfinger så det räcker egentligen med att ett par garntrådar släpper för att det ska kunna få konsekvenser. , säger Malena.– Små barn har en luftväg lika stor som deras lillfinger så det räcker egentligen med att ett par garntrådar släpper för att det ska kunna få konsekvenser. , säger Malena.
– Små barn har en luftväg lika stor som deras lillfinger så det räcker egentligen med att ett par garntrådar släpper för att det ska kunna få konsekvenser. , säger Malena.

Malena kritisk till H&M:s bebiströja: "Skulle kunna vara kvävningsrisk"

Publicerad

Narkossköterskan Malena Capion, 34, reagerade direkt när hon såg H&M:s nya bebiströja.

 De fastsydda garnbollarna skulle kunna lossna – och hamna i halsen på små barn, menar hon.

– Små barn har en luftväg lika stor som deras lillfinger så det räcker egentligen med att ett par garntrådar släpper för att det ska kunna få konsekvenser.  

Småbarnsmamman Malena Capion från Båstad blev minst sagt förvånad när hon såg H&M:s nya bebiströja med fastsydda, färggranna garnbollar. 

–  Jag är narkossköterska och jobbar mycket med att säkra luftvägar på patienter som är sövda och opereras. Vi tar ofta även emot barn som kommer in med luftvägshinder. Både jag och mina kolleger har reagerat på tröjan, säger hon.

 

LÄS MER: H&M agerar efter kritiken mot modellbilderna 

 

Uppmanar H&M att dra tillbaka tröjan

Hon postade en bild på bebiströjan på H&M:s Facebooksida och uppmanade företaget att ta bort tröjan från sitt sortiment:

”Sen när blev det en bra idé med bollar på babykläder? Är det bara jag som tänker på kvävningsrisken eftersom jag jobbar på ett ställe där man kommer i kontakt med kvävningsolyckor? Snälla H&M, dra tillbaka denna snygga men livsfarliga småbarnströja”, skriver hon i inlägget.

För Kvällsposten utvecklar hon sin kritik:

– Just pompoms tycker inte jag, som mamma och narkossköterska, är lämpligt på småbarnskläder. Små barn har en luftväg lika stor som deras lillfinger så det räcker egentligen med att ett par garntrådar släpper för att det ska kunna få konsekvenser med att de sätter dem i halsen.

 

LÄS MER: Annika rasar mot H&M:s nya pyjamas 

 

H&M: Tröjan har testats

H&M har själva svarat på hennes inlägg på Facebook och skriver bland annat att tröjan har passerat företagets hårda barnsäkerhetskrav. Garnbollarna ska klara av att dras med kraft på 90N – motsvarande drygt nio kilo – utan att släppa.

– Våra kunders säkerhet är naturligtvis en fråga som har högsta prioritet för H&M och vi utför därför regelbundet kontroller för att garantera säkerheten hos våra plagg. Självklart tar vi denna fråga på allvar och kommer att undersöka saken närmare, säger Ulrika Isaksson på H&M:s pressavdelning.

 

LÄS MER: Efter kritiken – Zara Larsson kallar till möte med H&M

 

"Krävs så lite för en olycka"

Men Malena Capion är inte övertygad – själv skulle hon aldrig köpa en sådan tröja, menar hon.

– Bollarna sitter tuggvänligt på ärmarna och i munhöjd uppe vid kragen. Har de tagit med risken med småbarn som suger, tuggar, biter och drar? Har de testat om hela bollen släpper eller om ett par garntrådar kan lossna? Det krävs så lite för en olycka. 

Så säger Konsumentverket

”Kontrollera dekorationer så att de inte innehåller smådelar. Barnkläder har ibland små dekorationer som kan lossna. Eftersom små barn gärna undersöker och stoppar in saker i munnen så kan dekorationerna vara farliga för barnet. Dekorationer som innehåller små delar kan alltså hamna i barnets mun och orsaka att barnet kvävs.”

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag