Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mäktiga hyllningen till drottning Margrethe

Här är 9 saker ni (kanske) inte visste om drottning Margrethe.
Drottning Margrethe hyllas efter baletten Snödrottningen som hade premiär i december. Hon ansvarade för kostym.
Foto: Büro Jantzen / Tivoli
Den världsberömda balettkoreografen John Neumeier plockas in för att hylla drottningen.
Foto: Kiran West

Den danska nöjesparken Tivoli slår på stort när drottning Margrethe fyller 80 år i april. 

Den världsberömda balettkoreografen John Neumeier plockas in – bara för att skapa en gala till drottningen. 

Det bästa av allt? Alla är välkomna!

Det kommer bli svårt att undgå att drottning Margrethe fyller 80 år i april. Under flera veckor kommer den danska regenten firas med pompa och ståt. 

Som uppladdning ska hon den 14 april, tillsammans med övriga i kungafamiljen och särskilt inbjudna gäster, se en galaföreställning på Det Kongelige Teater som dessutom sänds livesänds i tv. 

Dagen efter, den 15 april, är det barnens tur att fira Margrethe. Då kommer barn från hela Danmark till Christiansborgs slott för att ha kalas med drottningen. 

På själva födelsedagen 16 april börjar festligheterna redan på morgonen på Fredensborgs slott med en mottagning för familj och vänner. Sedan hyllas hon av folket på olika platser i Köpenhamn och på kvällen rundar kungafamiljen av festen med en helt privat middag med efterföljande dans på Fredensborgs slott. Bland gästerna kommer det finnas prominenser från både Danmark och utlandet.

Tivoli älskar drottningen och drottningen älskar Tivoli.
Foto: Tivoli

En av världens största

Den 25 april är det sedan dags för fest igen när Tivoli firar drottningen. Och det blir en mäktig hyllning. Under fredagen släpptes detaljerna och det är den världsberömda balettkoreografen John Neumeier som har plockats in – bara för att skapa en gala till drottningen. 

– Han är en av 2000-talets största och viktigaste koreografer. Hans verk uppförs av världens ledande balettsällskap, bland annat American Ballet Theatre, San Francisco Ballet och Parisoperan. Det är med stor glädje vi kan se fram emot en unik föreställning med verk och dansare i världsklass, säger Tivolis balettchef Peter Bo Bendixen i ett pressmeddelande. 

Hela dagen kommer gå i drottningens tecken inne på Tivoli. 

– Vi hissar alla segel både för att ge drottningen en fest och för att ge parkens besökare en möjlighet att ta del av firandet och få dela drottningens passion för balett, säger Tivolis vd Lars Liebst. 

– Besökarna kan bland annat uppleva en balettgala i världsklass, antingen inne i konsertsalen tillsammans med drottningen eller via storbildskärm utanför på gräsplanen. 

Drottning Margrethe kommer att hyllas på olika sätt i flera veckor runt sin 80-årsdag i april.
Foto: TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK

Tivoli + Drottningen = Sant

Tivoli har en stor plats i drottningens hjärta – och kärleken är besvarad. 

– Vi gläder oss att ge den här gåvan till drottningen över en hel kväll, inte minst som tack för hennes konstnärliga gärning i parken under många år. Drottningen har haft stor betydelse för den konstnärliga utvecklingen av balettföreställningarna på Tivoli till stor glädje för alla besökare, säger Lars Liebst.

Dagens festligheter avslutas sedan med en middag på ansedda krogen Nimb för särskilt inbjudna gäster innan ett storslaget fyrverkeri sätter punkt för kvällens firande.

Har du koll på den danska kungafamiljen? Här är en guide: 

Vem är vem i det danska kungahuset?