Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Majoritet i Danmark vill införa förbud mot burka

Burka eller niqab, det förstnämnda till vänster på bilden, kan bli förbjudet i Danmark, enligt ett förslag politikerna nu tar ställning till.
Foto: BORIS ROESSLER / AP TT NYHETSBYRÅN
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Kvinna i niqab.
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Att gömma sitt ansikte och sina ögon hör inte hemma i ett öppet och fritt samhälle, menar de som nu vill att Danmark inför ett maskeringsförbud, som även skulle omfatta de muslimska klädesplaggen burka och niqab.
Foto: ESBEN NIELSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Ett politiskt flertal vill göra det förbjudet att bära burka i Danmark.

Det står klart efter att både den sittande minoritetsregeringen och Socialdemokraterna sagt sig vara beredda att införa ett maskeringsförbud, som även innefattar muslimska kvinnors klädsel. 

Enligt en undersökning från 2009 bär mellan 100 och 200 kvinnor burka i Danmark.    

Frågan om det ska vara tillåtet att bära burka eller niqab, det vill säga kläder som täcker hela ansiktet och till och med ögonen, har varit uppe till diskussion i många länder.

Länder som redan förbjudit det muslimska klädesplagget är bland andra Frankrike, Belgien, Lettland, Italien, delar av Schweiz och Bulgarien.

I Tyskland har förbundskansler Angela Merkel pratat om ett förbud och i Norge har regeringen beslutat förbjuda ansiktstäckande kläder inom skolväsendet. 

Nu talar mycket för att också Danmark sällar sig till länderna som är berett att införa samma typ av förbud.

Svår fråga

Sist ut att värdera frågan var Venstre, vars politiske ordförande Jakob Ellemann Jensen erkänner att det varit en svår fråga att ta ställning till. Partiet är också hemvist för Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

– Å ena sidan måste människor själva få bestämma vad de ska ha på sig. Men å andra sidan har vi i ett öppet och liberalt samhälle också krav på att vi ska kunna möta varandra i ögonhöjd och med ett öppet ansikte och i öppen dialog, säger Elleman Jensen till Danmarks Radio.

Inom partiet råder det dock delade meningar om ett förbud. Flera partimedlemmar har sagt nej till ett sådant förslag.

Även inom övriga partier finns enskilda medlemmar som är starkt kritiska till införande av ett förbud.

Burka och niqab kan bli förbjudet i Danmark.
Foto: Shutterstock

Måste fungera

Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen säger dock att hennes parti nu är berett att stödja ett förbud mot att bära burka.

– Vi känner inte att det är svårt att rösta för ett förbud. Det svåra är att hitta ett system som fungerar, så det inte bara blir ett slag i luften, säger hon till danska Ekstrabladet.

En av frågorna blir hur ett brott mot burkaförbudet ska straffas. Om det väntas en politisk förhandling mellan partierna.

I Folketinget är de konservativa för ett förbud. Partiet Liberal Alliance har först sagt klart nej, men ska senare ha ändrat sig för att stödja förbuds-linjen.

Sammantaget bedömer man att det nu finns en majoritet i den styrande församlingen Folketinget för ett maskeringsförbud.

Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen.
Foto: PRESSBILD

200 kan drabbas

Debatten i Danmark kom åter på bordet efter att Dansk Folkeparti på nytt lagt ett förslag om burkaförbud i Danmark. 

Förslaget skulle drabba kvinnor som bär burka eller niqab, två till synes likadana klädesplagg men där det förstnämnda även täcker ögonen helt och hållet.

Enligt en undersökning som gjordes 2009 finns det mellan 100 och 200 kvinnor i Danmark som regelbundet bär de aktuella klädesplaggen.

Enligt en undersökning som DR Nyheter nyligen presenterade anser 62 procent av danskarna att burka och niqab bör förbjudas. 23 procent tycker att det ska vara fortsatt tillåtet att bära de aktuella kläderna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!