Majblomman försvarar burkiniköpet till skola

Majblommans generalsekreterare Lena Holm. Hon försvarar inköpet och menar att simkunnighet är en viktig livförsäkring.
Foto: Fotograf Anna Sigvardsson AB 2016
En kvinna i burkini. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Colourbox

När Majblommekommittén i Hässleholms köpte in burkinis för utlåning till eleverna blev reaktionerna starka.

Nu svarar Lena Holm, Majblommans generalsekreterare på kritiken.

"Vår Majblommeförening i Hässleholm har velat ge alla elever chansen att lära sig simma", skriver hon på organisationen blogg.

Förra veckan blossade debatten upp kring Majblommekommittén i Hässleholms kommun beslut att köpa in och skänka tre stycken burkinis till de kommunala skolornas simundervisning. 

Burkinis är ett heltäckande badplagg som lanserades för 17 år sedan i Libanon. Den täcker inte ansikte, händer och fötter.

Debatten kom att handla om vad klädesplagget står för. Enligt Sara Mohammad, som är ordförande i föreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime" är bland annat burkinis en stark symbol för kvinnoförtryck. 

Svarar på kritiken

Nu väljer Lena Holm, Majblommans generalsekreterare att svara på kritiken via organisationens blogg Majblogg.

Generalsekreteraren skriver att bakgrunden till burkinigåvan var att Hässleholms kommun och skolor tagit emot ett stort antal nyanlända elever. 

I skollagen står det att alla elever måste klara av ett simkunnighetsprov för att få godkänt betyg i idrott. Det oroade några av eleverna i Hässleholm som därför tog kontakt med skolsköterskan, skriver Lena Holm. 

"Flickorna var oroliga"

För två år sedan frågade därför skolhälsovården om Majblomman kunde köpa in tre burkinis för utlåning till eleverna.

"Frågan hade kommit upp i enskilda samtal mellan tjejer i högstadiet och deras skolsköterska. Flickorna var oroliga för sina betyg." 

Hon tycker inte att Majblomman med köpet av burkinis bidrar till förtryck av eleverna.

"Att Majblomman skulle bidra till förtryck av högstadietjejerna som behövde klara ett simprov är en ogenomtänkt slutsats."

"Simkunnighet en livförsäkring"

Hon skriver att Majblommans Riksförbund har stort förtroende för Hässleholms lokala Majblommeförening och deras arbete för utsatta barn och ungdomar.

"Vår Majblommeförening i Hässleholm har velat ge alla elever chansen att lära sig simma. Simkunnighet ger en faktisk livförsäkring som de flesta av oss tar för given. Det ger också gymnasiebehörighet, vilket är en förutsättning för alla ungas möjlighet till en god framtid i Sverige", skriver Lena Holm.

Norra Skåne var först med att rapportera om blogginlägget.

Stoppar utlåningen

I tisdags skrev Hässleholms kommun på sin hemsida att utlåningen av badplaggen har stoppats. 

"Däremot kan elever använda egna burkinis som badplagg, eller andra täckande kläder i skolan, då det inte finns något förbud mot detta i Sverige", skriver kommunen.

– Det som är speciellt med badkläder är att simkunnighet är ett särskilt angivet krav för att få minst betyget E i ämnet idrott och hälsa. Vi arbetar vidare med att försöka få så många elever som möjligt att uppnå detta kunskapskrav, säger Eva Andersson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen.


LÄS MER: Köper in burkinis till skolelever 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!