Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Majas totalförvandling
efter felbehandlingen

DÅ. Efter att ha blivit felbehandlad av läkarna gick Maja Graae upp kraftigt i vikt. 2010 vägde hon 122 kilo och bestämde sig för att gå ner i vikt.
Foto: Privat
NU. Efter 2,5 år hade hon tappat 60 kilo genom hård träning och ett sundare kostintag. Sedan Maja ändrat sitt liv har hon genomfört två Ironman-lopp och sprungit fyra maraton.
Foto: Privat
Vilja av järn. Maja Graae har en vilja av järn. "När jag vägde 122 kilo kunde jag knappt springa 100 meter utan paus. Nu har jag som längst sprungit 6 mil utan rast", säger hon.
Foto: Privat
Rasade i vikt. Maja Graae rasade i vikt när hon lade om sin kost och började träna. I dag tränar hon sex dagar i veckan, i bland upp till tre gånger om dagen. "Jag mår bra nu", säger hon.
Foto: Privat

Maja Graae blev felbehandlad av läkarna och vägde över 120 kilo när hon kände att det var dags att göra något åt sitt liv.

Fem år senare väger hon 70 kilo och har klarat av två Ironman och fyra maraton.

– Jag hoppas att jag kan inspirera andra genom det här, säger hon.

Maja Graae, 35, från Köpenhamn plågades under flera år av svåra magsmärtor med diffusa symtom. Ingen läkare kunde förklara smärtorna, till slut drog sjukvården slutsatsen att Maja hade psykiska problem.

För drygt tio år sedan, 2005, blev hon förtidspensionär och ytterligare något år senare fick hon en ny diagnos, läkarna trodde att hon led av bipolär sjukdom.

På grund av medicineringen gick hon upp kraftigt i vikt, 2009 vägde hon 109 kilo.

Hon ville bli av med sin övervikt men kände inte att hon kunde klara det själv. I stället bad hon om att få en operation där magsäcken krymps, gastric bypass.

Men läkarna sa nej och Majas värld föll samman.

– Jag såg framför mig hur jag skulle förbli fet under resten av mitt liv.

Satte upp ett mål

Efter att ha gått upp ytterligare 13 kilo insåg hon att något måste göras. Det var nu eller aldrig och Maja satte upp ett mål. Hon föresatte sig att gå ner 60 kilo, springa ett maratonlopp samt genomföra den stenhårda tävlingen Ironman.

Förvandlingsarbetet inleddes omedelbart. Hon lade om kosten och började träna, stenhårt.

Trots att den nya livsstilen gav resultat med kraftig viktnedgång plågades hon fortsatt av magsmärtor.

"När jag vägde 122 kilo kunde jag knappt springa 100 meter utan paus. Nu har jag som längst sprungit 6 mil utan rast", säger hon.
Foto: Privat

Men en ny läkare kopplades in och kunde efter en undersökning slå fast att Maja inte var bipolär. I stället led hon av brist på vitaminet B12 och hon var dessutom glutenintolerant.

– Det var en lättnad att äntligen få veta vad som var fel.

Med den nya diagnosen och rätt behandling ökade motivationen och 2013 bockade hon av det första delmålet, 60 kilo lättare.

Ironman var lättare i Danmark

Sedan sprang hon sitt livs första maraton.

– Och förra året gjorde jag min första Ironman, i engelska Bolton. Det var helt otroligt, jag klarade simningen med 29 sekunders marginal till "cut off" (den tid man har på sig att klara etappen) och gick i mål på strax över 16 timmar.

Succén i England gav blodad tand och i söndags genomförde hon en Ironman i Köpenhamn, 1,5 timme snabbare än i Bolton.

– Ja, men banan här är lättare. I England är backarna både fler och längre än i flacka Danmark, skrattar Maja som hoppas kunna inspirera andra.

– För mig har det varit en otrolig resa. Att ha gått från en som inte gjorde något alls till att klara det här. Det är häftigt, säger hon.


Maja har också berättat om sin förvandling för tidningen BT.

Hård träning och bättre mat

Maja Graae nådde sitt mål genom hård träning, totalomläggning av kosten och med hjälp av en personlig tränare.

Kostförändringen handlar om att utesluta mat med gluten. Mycket kött, grönsaker, ägg, frukt och glutenfri havregryn.

I dag tränar hon sex av sju dagar i veckan.

Vissa dagar blir det ett pass om dagen, andra upp till tre pass.

Så här kan en typisk träningsdag se ut för Maja i dag:…

Morgon: Går upp klockan fem, 11 km löpning. Frukost.

Jobb mellan 10 och 19.

Efter kvällsmat hemma, 1-2 timmars träning på cykel, sedan dusch innan det blir natt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!