Maja upplever att det är det psykiska traumat som tagit hårdast efter olyckan. Foto: PRIVATMaja upplever att det är det psykiska traumat som tagit hårdast efter olyckan. Foto: PRIVAT
Maja upplever att det är det psykiska traumat som tagit hårdast efter olyckan. Foto: PRIVAT
Hon fick spendera lång tid i rullstol. Foto: PRIVATHon fick spendera lång tid i rullstol. Foto: PRIVAT
Hon fick spendera lång tid i rullstol.  Foto: PRIVAT
Maja Karlsson flög rakt in i rutan och sedan över bilen och hamnade bakom den. Foto: POLISENMaja Karlsson flög rakt in i rutan och sedan över bilen och hamnade bakom den. Foto: POLISEN
Maja Karlsson flög rakt in i rutan och sedan över bilen och hamnade bakom den. Foto: POLISEN
Ambulanspersonalen var tvungna att ge Maja smärtstillande innan de kunde lyfta henne eftersom hon hade så stora smärtor. Foto: POLISENAmbulanspersonalen var tvungna att ge Maja smärtstillande innan de kunde lyfta henne eftersom hon hade så stora smärtor. Foto: POLISEN
Ambulanspersonalen var tvungna att ge Maja smärtstillande innan de kunde lyfta henne eftersom hon hade så stora smärtor. Foto: POLISEN

Maja, 22, skadades i olycka – blev näthatad

Publicerad

Maja Karlsson, 22, blev påkörd av en bil när hon passerade ett övergångsställe. 

Nu riktar hon kritik mot hur samhället ser på olycksoffer.

– Jag har fått höra att det var mitt eget fel, säger Maja Karlsson.

Det var en solig augustimorgon förra året när Maja Karlsson i Kalmar var på väg till jobbet på Ica Maxi i Kalmar. På den korta promenaden dit gick hon över samma övergångsställe hon passerade varje dag.

Hon tittade åt höger och uppfattade att hon fick ögonkontakt med föraren som kom från rondellen varpå hon gick framåt. I nästa sekund körde han rakt in i henne, vilket även Barometern skrivit om.

Maja Karlsson träffade rutan och slungades över biltaket. Hon landade snett bakom bilen – och hade flugit tio meter.

– Man hinner inte reagera  utan jag känner bara paniken över att inte ha kontroll över min kropp. Sedan känner jag huvudet skrapa mot marken och ligger bara och skriker i panik. Jag har även fått höra att jag var medvetslös men det minns jag inte.

Ledig brandman hjälpte till

En ledig brandman kom fram och även flera bilister stannade sina bilar och hoppade ur för att hjälpa till. 

Maja bröt sitt lårben och bäckenben vilket innebar enorma smärtor. Till en början efter olyckan kunde hon knappt röra sig och hennes familjemedlemmar var tvungna att turas om att hjälpa henne med allt från toalettbesök till att laga lunch. 

– Jag och min familj har alltid varit supernära men nu vet jag verkligen att händer det något skulle de göra allt för mig. Jag fick upp ögonen för vilken himla tur det är att jag har dem, vad hade jag gjort annars? säger Maja Karlsson.

Det gått fem månader sedan olyckan och inom den närmsta tiden ska mannen som körde på henne ställas inför rätta misstänkt för oaktsamhet och vållande till kroppsskada. Majas ben är läkta men inte muskelfästena. Hon haltar fortfarande när hon går men det hon upplever att det psykiska traumat är värst och hur det hanterats.

– Jag är livrädd nu i trafiken när jag är ute och går. Jag har börjat få mardrömmar och panikattacker efter det här. Men alla tänker bara på den fysiska biten. Det är nästan som att man inte får må dåligt i samhället, det vill jag ska ändras.

Fick höra att det var hennes fel

Något som har gjort henne särskilt ledsen är att många har sagt att det är hennes eget fel trots att föraren är misstänkt för brott. När Barometern skrev en artikel om Majas fall fick hon till och med ta emot många elaka kommentarer.

– Jag har fått höra att det var mitt eget fel hur jag gick över övergångsstället, att jag är en "drama queen", till och med kommentaren ”folk är så trötta på alla som går i trafiken så de kan gott gasa lite extra”.

Numera när Maja ska passera ett övergångsställe så väntar hon tills bilen har stannat till innan hon går.

– Jag gjorde precis så för någon dag sedan. Då körde bilen förbi mig och pekade finger, antagligen arg för att jag stod och väntade. Vad jag än gör är det fel. Min poäng är – ha mer respekt för folk, du vet inte hur någon annan mår.

 

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag