Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maja, 15, läser kartor åt rallyproffs: ”Obeskrivligt”

Tävlar med rallyprofilen: ”Jag älskar adrenalinet”
Maja Bengtsson och Jonas Kruse tävlade i en Volvo 940.Foto: Privat
Maja började träna som kartläsare när hon var 10 i hennes pappas bil.Foto: Privat

15 åriga Maja Bengtsson från Virestad gör sig ett namn som kartläsare.

På lördagen var hon co-driver åt rallyprofilen Jonas Kruse. 

– Vid 16 års ålder kan man börja köra bilar på ungdomsrally men jag tänker sitta kvar i högerstolen, säger Maja.

Redan när Maja Bengtsson var tio år satt hon i högerstolen i bilen tillsammans med pappa Mathias och hade näsan i kartan. Hon beskrev kurvorna på de småländska vägarna för honom: åt vilket håll de svänger och hur starkt de svänger.

– Jag har spenderat väldigt mycket tid i bilen tillsammans med pappa, jag har tränat väldigt mycket och har alltid tyckt att det är jättekul, säger hon.

Majas framtid inom rallysporten är ljus. Hon har teamat ihop med Jonas Kruse, framgångrik rallyförare och expertkommentator på SVT.

– Vi träffades på VM rally i Värmland, då började vi prata om att det varit kul att sitta ihop i en bil. Det verkligen en ära att få sitta i högerstolen bredvid honom, säger Maja.

”Obeskrivlig känsla”

Intresset för rally och kartläsning fick Maja av släkten. Hennes pappa är också kartläsare och har till och med vunnit guld i Rally-SM förra året.

Det Maja älskar i rallybilen är när det går fort och känslan hon får i kroppen när det är hårda svängar, berättar hon.

– Själva känslan av att sitta i en rallybil är obeskrivlig, jag älskar adrenalinet, det är svårt att beskriva. Dessutom har rallysporten en fantastisk gemenskap, det är fantastiskt att se, säger Maja.

Maja Bengtsson var yngsta deltagaren i Slottssprinten 2020.Foto: Team Nybe
– Själva känslan av att sitta i en rallybil är obeskrivlig, säger Maja Bengtsson.Foto: Team Nybe

”Enda jag pratar om”

En bra egenskap som kartläsare är att ge tydlig information till föraren, berättar Maja.

– Det svåraste med att vara kartläsare är timing och anpassning. Vissa förare vill ha information om kurvan väldigt sent, andra vill ha informationen väldigt tidigt. Jonas Kruse som jag kör med nu vill veta tidigt, runt två eller tre kurvor innan en sväng, säger hon.

På lördagen var det första gången Maja Bengtsson läste kartan i en tävling sedan coronaviruset bröt ut. Hon tävlade i Slottssprinten i Katrineholm och kom på plats 16 med tiden 3 minuter och 26 sekunder.

– Vi är väldigt nöjda. Det var inte vårt fokus att få en bra placering utan det var att få en bra känsla eftersom det är vår första tävling tillsammans, säger Maja Bengtsson.

Vad säger dina vänner om ditt intresse?

– De tycker det är jättekul, de har blivit mer intresserade i sporten, men det är inte konstigt då det är det enda jag pratar om.

TV: Se mer sydsvenska nyheter

Mira, 13, jobbar 17 timmar varje dag