Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maja, 11, hittade skatt från Harald Blåtand

Foto: Aline Lessner
Foto: Aline Lessner
Foto: Aline Lessner

Familjen Sielski i Oxie har i flera år varit helt ovetande om att de kan ha haft en viktig historisk skatt i sin ägo. Den lilla guldplattan som 11-åriga Maja tog med till skolan kan enligt experter komma från Harald Blåtands grav.

– Forskare har varit hysteriska, säger Majas pappa Tomasz Sielski till Kvällsposten.

Det var Skånska Dagbladet som först uppmärksammade historien kring det ovanliga fyndet som gjorts i en gammal knapplåda från Polen.

– Lådan har varit i min familjs ägo i många år och innehåller även flera andra mynt. Dessa fick min farfar en gång i tiden som betalning från en präst som tack för att han hjälpte tyskar vid deportationen under andra världskriget, berättar Tomasz Sielski.

Guldplattan ska då ha varit i kyrkans ägo sedan 1841. Enligt Tomasz hittades plattan i samband med att en gammal kyrka i området revs.

Upptäcktes tack vare skolarbete

När Tomasz farmor kom till Sverige under 1980-talet tog hon med sig knapplådan som först fick åka lastbil och därefter ligga i flyttförvaring innan den hamnade i farmors lägenhet. När farmor gick bort i februari i år tog familjen hem knapplådan till sig.

– När Maja skulle göra ett skolarbete om medeltiden googlade hon och hittade bilder på mynt som hon tyckte påminde om guldplattan i farmors knapplåda, så hon tog med den till skolan. När lärarna såg den rekommenderade de oss att kontakta ett museum, berättar Tomasz.

Texten på guldplattan visade sig betyda ”Harald Gormsson, kung av Danmark, Skåne Jumne, staden Oldenburg”. Familjen har efter upptäckten blivit fullständigt överrösta av kommentarer.

– Forskare och entusiaster från Holland, Tyskland, USA, England och Danmark har hört av sig och velat veta mer. Forskarna från Polen har varit mer eller mindre hysteriska, säger Tomasz.


Arkeolog: "Mycket spännande"

Tomasz har bland annat ha varit i kontakt med arkeologen Sven Rosborn som beskriver föremålet som "mycket spännande"

– Kanske har guldplattan lagts i kistan tillsammans med den döde kungen, säger Sven Rosborn till Skånska Dagbladet.

Den aktuella guldplattan och ytterligare ett antal silvermynt ligger nu i säkert förvar i väntan på vad som händer härnäst.

– Det kan komma att bli så att vi får en officiell önskan från Polen att myntet ska återföras dit, säger Tomasz.

Harald Blåtand fynd nr 2

Harald Blåtands borg kan ha hittats i Köge i Danmark, rapporterar nyhetsbyrån News Öresund. Det var i september som danska arkeologer gjorde upptäckten i Köge, cirka 40 kilometer söder om Köpenhamn. Borgen, som döpts till Borgring, har rönt stor uppmärksamhet internationellt. Bland annat har den amerikanska tidsskriften Archaeology klassat den som ett av de tio viktigaste fynden i år.

Harald Blåtand

Harald Gormsson Blåtand var kung av Danmark cirka 940 – cirka 986. Kung Harald har blivit något av en historisk kändis i det danska folkdjupet. Den regerande danska kungaätten för sina rötter tillbaka till denne regent och runstenens ord om att det var Harald som enade Danmark har också gjort honom till en riksdanare. Kung Blåtand dog i den legendariska vikingastaden Jomsborg, samma plats som den polska Wollin ligger på i dag.

Källa: Wikipedia

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!