Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mai våldtogs av sin far från att hon var tre år

Familjen flyttade mycket under de åren övergreppen mot Mai och hennes syskon pågick och familjen bodde på 16 olika ställen över hela Jylland. Foto: Linda Kastrup/Berlingske
- När någon kom för nära då flyttade vi, säger Mai till Berlingske. Foto: Linda Kastrup/Berlingske
Pappans fängelsedom blev sedermera omvandlad till tolv års fängelse. Foto: Linda Kastrup/Berlingske
2008 polisanmäldes två av Mais bröder efter att ha misshandlat pappan. I efterspelet till detta anförtrodde sig en av bröderna till en lärare men trots att kommunen flera gånger larmades vidtogs inga åtgärder. Foto: Linda Kastrup/Berlingske

Det är ett av Danmarks värsta rättsfall.

Under åratal våldtog och misshandlade niobarnspappan sina barn. 2012 dömdes den då 56-åriga pappan som en av landets värsta sexförbrytare till fängelse på obestämd tid.

Nu väljer dottern som var den som först avslöjade den fruktansvärda sanningen att berätta.

- När jag stänger ögonen hör jag fortfarande släpande steg över golvet. Det är som att en skepnad kommer in genom min dörr, berättar nu 18-åriga Mai för danska tidningen Berlingske.

Under rättegången mot pappan kretsade mycket kring Mai. Fruktansvärda vittnesmål rullades upp inför rätten. Berättelser om hur pappan tvingat sina söner att våldta sin syster, hans egen dotter. Och hur han själv hängt upp dottern i fötterna och våldtagit henne. Enligt Berlingske ska det har börjat när hon var tre år.

Den dottern var Mai och det var också hon som 2010 uppdagade fallet genom att anförtro sig åt sin stödfamilj.

- Min far hotade alltid med att han skulle slå ihjäl mina syskon, min mor och min älskade hund om jag berättade något. Och han skulle slå ihjäl mig, säger Mai till Berlingske.

Det var hot som pappan vid ett tillfälle gick vidare med. Vid ett tillfälle hade Mai gjort motstånd när pappan försökte förgripa sig på henne. Då slog pappan ihjäl hunden.

- Han var helt kall när han berättade det, och sa att om jag inte löd honom skulle han göra detsamma med de andra.

Systematiska övergrepp

Familjen flyttade mycket under de åren övergreppen mot Mai och hennes syskon pågick och familjen bodde på 16 olika ställen över hela Jylland. Det tror Mai var en medveten strategi från pappan.

- När någon kom för nära då flyttade vi, säger hon till Berlingske.

När Mai efterhand ändå fick kontakt med människor utanför familjen insåg hon snart att det hon och hennes familj utsattes för inte var normalt. Ett sådant tillfälle var när hon lekte med en jämnårig flicka.

- Det slog mig att hennes far inte misshandlade hennes mor. Och det gick upp för mig att hennes pappa inte gjorde de saker med henne som min pappa gjorde med mig, säger hon till Berlingske.

Vid flera tillfällen var Mai nära att berätta om övergreppen för människor hon fick förtroende för.

Men i stället skilde sig Mais föräldrar och familjen började lösas upp. Mai och en broder fick stödfamiljer. Men inte heller nu vågade hon berätta.

- Jag var rädd för att förlora dem, att de skulle se ner på mig.

Berättade för stödperson

2008 polisanmäldes två av Mais bröder efter att ha misshandlat pappan. I efterspelet till detta anförtrodde sig en av bröderna till en lärare men trots att kommunen flera gånger larmades vidtogs inga åtgärder.

Det dröjde till 2010 innan en stödperson konfronterade Mai med misstankar om att Mai och hennes syskon utsattes för övergrepp. De satt och pratade i två timmar, sedan klarade inte Mai mer utan bröt ihop. Dagen efter kom polisen och hämtade pappan.

Pappans fängelsedom blev sedermera omvandlad till tolv års fängelse. Reblids kommun har erkänns att man misslyckades i att skydda Mai och hennes syskon och flera personer fick sparken när historien rullades upp.

Hoppas hjälpa andra

Mai väljer nu att berätta. Hon gör det för att hon hoppas kunna hjälpa andra som befinner sig i en liknande situation. Hon är verksam i arbetet för att ta fram ett program för kvinnor som utsätts för våld i hemmet.

- Hade min mamma fått hjälp att ta sig ut ur våldshelvetet min far utsatte henne för hade hans sexuella övergrepp mot mig och mina syskon ha kunnat stoppas tidigare, säger Mai till Berlingske.

Nu försöker hon bygga upp sitt liv. Mai har kämpat mot ätstörningar och både hon, mamman och syskonen berättar att de slitit för att få hjälp att bearbeta det de utsattes för. Och för att bygga upp en relation som familj.

Mai har tagit upp sin utbildning. Men vardagen är svår. Minnen från åratal av övergrepp kommer tillbaka.

- När jag går i en butik ger lukten av öl mig flashbacks. Det är som ett slag i magen. Lukten av öl och cigaretter får mig att tänka på min far och på det han gjorde mot mig, säger hon till Berlingske.

Tre år efter att pappan dömdes har Mai en pojkvän och hon hoppas att hon nu ska kunna gå vidare i livet. Kanske, berättar hon för Berlingske, kan hon en dag bli polis. På Mais arm lyser ett intatuerat ledord - Stay Strong.

- För mig är det en symbol för min familj, att vi har varit starka under så lång tid. Och att jag har varit stark i så många år. att jag har överlevt, säger hon till Berlingske.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!