Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Magnus Ringman ny chefredaktör på KvP

Magnus Ringman, tidigare stabschef på Aftonbladet, blir Kvällspostens nya chefredaktör. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Magnus Ringman ser fram emot att utveckla lokaljournalistiken i södra Sverige. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Magnus Ringman, 48, blir i sommar ny chefredaktör för Kvällsposten.

Han kommer närmast från jobbet som stabschef på Aftonbladet och blir nummer 14 att leda Sydsveriges egen kvällstidning och största nyhetssajt.

– Det ska bli roligt att utveckla den lokala journalistiken i Sydsverige tillsammans med redaktionen, säger Magnus Ringman.

Den 1 augusti tillträder Magnus Ringman som ny chefredaktör och efterträder då Katrin Säfström, som under våren blir chef för P4 Sörmland på Sveriges Radio.

– Jag är stolt över att bli Kvällspostens chefredaktör, säger Magnus Ringman.

Han har bott i Skåne i hela sitt liv och började journalistkarriären 1989 på just Kvällsposten.

 – Kvällsposten har alltid funnits i mitt liv. Som tonåring sålde jag Kvällsposten på söndagar, mina föräldrar läste alltid tidningen och jag fick min första fasta anställning där. 

Men de första stapplande journaliststegen togs redan i mitten på 1980-talet, då på Sveriges Television i Malmö. 

Assistent åt Guillou

– Jag var assistent åt Jan Guillou och fick öppna hans post och svara i telefon när han var programledare för Rekordmagazinet, minns Magnus Ringman.

På Aftonbladet hann Ringman med fem chefredaktörer. Han började som reporter och tog i den rollen hem både Guldspaden och Stora Journalistpriset. Senare gick han över till roller som nyhetschef, administrativ redaktionschef, HR-chef i redaktionsledningen och slutligen stabschef.

Vid målgången i sommar är 27 års veckopendling till Stockholm äntligen över.

De sista åren har dock varit jobbiga för hunden Rufus, 3,5 år. Han har tydligt visat sitt missnöje genom att demonstrativt lägga sig över tröskeln varje gång husse tagit portföljen och begett sig hemifrån.

När Kvällsposten annonserade efter ny chefredaktör lyfte Magnus Ringman telefonluren och ringde till Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör.

Kände sig kallad

– Jag kände själv att det stod Magnus på annonsen och att det var något jag borde söka, säger han. 

När Ringman förra gången sökte jobb på Expressen, det var i början av 90-talet, betonade han att han bara var intresserad av att vara stationerad på Malmöredaktionen.

Chefredaktören Strömstedt sa välkommen och sa att han kunde börja direkt. Men när den unge Ringman förstod att det var i Stockholm lämnade han både rummet och erbjudandet. 

– Strömstedt blev förbaskad. Men kom tillbaka två månader senare och ville ge mig jobb i Jönköping. Men jag sa nej då också.

En tid senare antog han ett erbjudande från Aftonbladet i Stockholm. Men kärleken till Skåne gjorde att han höll kvar boendet på hemmaplan, dit han nu återvänder på heltid för nya utmaningar.  

Förändringen sker samtidigt som Aftonbladet gjort förändringar i sin organisation. Tiden som Magnus Ringman har kvar kommer han att sitta i ett nytt tjänsterum på plan 13 i Aftonbladet-huset, och bara göra jobb åt ägaren Schibsted.

Hemligheterna från Aftonbladets styrelserum tänker han inte ta med sig vid flytten. På samma sätt blir lojaliteten till Expressen hundraprocentig. 

Magnus Ringmans mål med Kvällsposten blir att utveckla nyhetsarbetet ytterligare. Kontakten med läsarna ser han också som oerhört viktig.

– Jag vill lägga ribban högt och tror jag har saker att bidra med. Jag vill att vi ska vara nyhetsledande i Sydsverige.   

Älskar journalistik

Magnus Ringman säger samtidigt att det blir ett sätt för honom att komma tillbaka till det han älskar mest - journalistiken.

– Jag vill ta ett aktivt ansvar för Kvällsposten och synas ordentligt bland läsarna, säger han. 

Magnus Ringman menar att framtiden för kvällstidningarna är god.

– Alla är digitala i dag och läser nyheterna på webben. Men det finns fortfarande många som vill att vi fryser dygnet och sovrar bland nyheterna. Det är för dem vi gör papperstidningen. I båda fallen går det att utveckla nyhetsarbetet.

Lokal förankring

Thomas Mattsson, ansvarig utgivare för Kvällsposten och chefredaktör för Expressen, är nöjd.

– Med Magnus Ringman får Kvällsposten en erfaren kvällstidningsjournalist med stark lokal förankring. Jag är glad över att vi rekryterar en så meriterad chefredaktör till vår sydsvenska edition, nu när Kvällsposten ska fortsätta att utveckla nyhetsarbete och opinionsbildning, säger Thomas Mattsson.

Magnus Ringman blir utöver chefredaktör för Kvällsposten även medlem i Expressens redaktionsledning.

”Kvällsposten har alltid funnits i mitt liv”, berättar tidningens nya chefredaktör Magnus Ringman. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Kvällsposten är södra Sveriges största kvällstidning och når över en halv miljon läsare varje dag genom den dagliga papperstidningen, den lokala nyhetssajten som uppdateras dygnet runt och dagliga live-TV-sändningar. 

 

Några snabba frågor till Magnus Ringman

Vad gör du när du är ledig?

– Då umgås jag helst med familj och vänner. En grej vi praktiserar nu är middagar med okända. Vi bjuder hem åtta personer då vi står för maten och gästerna svarar för matlagningen. Det är fantastiskt roligt.

 

Vilket är ditt favoritlag i fotboll?

– Jag är ingen sportnörd, men ska jag säga något får det bli MFF.

 

Vad äter du helst?

– Kött. Coeur de filet provencale, vitlöksgratinerad oxfilé, är favoriten nummer ett.

 

Var åker du helst på semester?

– Gran Canaria är inte dumt. Men även grekiska övärlden. Fast nästa resmål blir Maldiverna.

 

Hur vill du beskriva din dialekt?

– En avslipad Malmöitiska.

 

En sydsvensk person du beundrar?

– Anne Lundberg på SVT. Man ser henne överallt och hon gör trevliga program.

 

Magnus Ringman

Namn: Magnus Ringman

Ålder: 48

Bor: Hus utanför Malmö

Familj: Maken Jan och hunden Rufus, 3,5 

 

Expressens nya redaktionsledning

Thomas Mattsson (ansvarig utgivare), Karin Olsson (kulturchef och stf ansvarig utgivare), Lina Modin (administrativ redaktionschef), Magnus Alselind (redaktionschef nyheter & sport), Klas Granström (redaktionschef digitala medier), Karin Skogh (editionschef nyheter), Mattias Lundell (editionschef nyheter), Lotta Cramne (assistent och projektledare), Bella Levy (chef Expressen TV), Johanna Odlander (editionschef sociala medier), Anna-Clara Welander (magasinschef), Sofia Dahlström (chefredaktör GT) samt från den 1 augusti Magnus Ringman (chefredaktör Kvällsposten).