Magnus räddade barn i nöd: "En sann hjälte"

Publicerad

Snacka om rätt man på rätt plats. När två barn hjälplöst drev mot öppet hav i var sin gummijolle ingrep Magnus Darin. Han visste var det fanns en båt och såg till att sjödramat fick ett lyckligt slut.

Till vardags är Magnus Darin, 43, fjärde generationen bagare på det familjeägda bageriet Kristianstad. Det blir tidiga morgnar och sommaren är extra intensiv eftersom han och bror Johan tillverkar stans enda gelato.

I söndags blev han hjälte. På väg för att ta ett kvällsdopp i havet utanför Yngsjö möttes han av en granne som just larmat sjöräddningen. Två flickor i tioårsåldern drev snabbt och obarmhärtigt till havs i var sin gummibåt, oförmögna att ta sig in till land i de hårda frånlandsvindarna.

– Jag rodde ut till dem så fort jag bara orkade, säger Magnus Darin. Jag har varit i Yngsjö sedan barnsben och ofta följt med ålafiskaren ut. Så jag visste var hans lilla båt fanns och att det låg åror i den. Och jag har ju lärt mig hantera de extra långa årorna med åren.

"Sann hjälte"

Tillsammans med en av papporna i fören rodde han med all sin kraft ut mot flickorna, som enligt sjöräddningen var åtminstone 1000-talet meter från stranden.

– Jag rodde säkert en kvart innan jag kom ikapp dem. Tjejerna kände sig nog lugnare när de såg och hörde att vi kom efter dem. Men när jag var längst ut och kände kraften i vindbyarna insåg jag allvaret.

– Vi lyfte över den minsta flickan först, så den stora. Så sa jag åt dem att sitta tätt ihop och hjälpa varandra hålla värmen.

– Han är en sann hjälte. Det är underbart att se någon som faktiskt ingriper och inte bara står och tittar, säger Mats Bergstrand som är frivillig sjöräddare vid Sjöräddningssällskapet i Yngsjö.

Välbehållna

De var på plats kort efter larmet. Den här gången blev det mest att bogsera in roddbåten och se till att flickorna fick bubbelplast omkring sig för att få upp värmen.

– Tjejerna ville sitta kvar i båten där de kände sig trygga, säger Mats Bergström.

Väl på torra land undersöktes flickorna i den väntande ambulansen innan de välbehållna kunde ge sig hem med sina familjer.

Och Magnus Darin, roende bagare och Vansbrosimmare tog sitt kvällsdopp till sist.

Maria Kållberg
Maria Kållberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag