Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Magnus räddade barn i nöd: "En sann hjälte"

Snacka om rätt man på rätt plats. När två barn hjälplöst drev mot öppet hav i var sin gummijolle ingrep Magnus Darin. Han visste var det fanns en båt och såg till att sjödramat fick ett lyckligt slut.

Till vardags är Magnus Darin, 43, fjärde generationen bagare på det familjeägda bageriet Kristianstad. Det blir tidiga morgnar och sommaren är extra intensiv eftersom han och bror Johan tillverkar stans enda gelato.

I söndags blev han hjälte. På väg för att ta ett kvällsdopp i havet utanför Yngsjö möttes han av en granne som just larmat sjöräddningen. Två flickor i tioårsåldern drev snabbt och obarmhärtigt till havs i var sin gummibåt, oförmögna att ta sig in till land i de hårda frånlandsvindarna.

– Jag rodde ut till dem så fort jag bara orkade, säger Magnus Darin. Jag har varit i Yngsjö sedan barnsben och ofta följt med ålafiskaren ut. Så jag visste var hans lilla båt fanns och att det låg åror i den. Och jag har ju lärt mig hantera de extra långa årorna med åren.

"Sann hjälte"

Tillsammans med en av papporna i fören rodde han med all sin kraft ut mot flickorna, som enligt sjöräddningen var åtminstone 1000-talet meter från stranden.

– Jag rodde säkert en kvart innan jag kom ikapp dem. Tjejerna kände sig nog lugnare när de såg och hörde att vi kom efter dem. Men när jag var längst ut och kände kraften i vindbyarna insåg jag allvaret.

– Vi lyfte över den minsta flickan först, så den stora. Så sa jag åt dem att sitta tätt ihop och hjälpa varandra hålla värmen.

– Han är en sann hjälte. Det är underbart att se någon som faktiskt ingriper och inte bara står och tittar, säger Mats Bergstrand som är frivillig sjöräddare vid Sjöräddningssällskapet i Yngsjö.

Välbehållna

De var på plats kort efter larmet. Den här gången blev det mest att bogsera in roddbåten och se till att flickorna fick bubbelplast omkring sig för att få upp värmen.

– Tjejerna ville sitta kvar i båten där de kände sig trygga, säger Mats Bergström.

Väl på torra land undersöktes flickorna i den väntande ambulansen innan de välbehållna kunde ge sig hem med sina familjer.

Och Magnus Darin, roende bagare och Vansbrosimmare tog sitt kvällsdopp till sist.