Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Magnus, 49: ”Jag hade koll på världen genom Kvällsposten”

Magnus Gärdebring, 49, har läst Kvällsposten sedan högstadiet
Foto: jens christian
”Jag var lite udda och de tyckte nog jag var lite knäpp då”, säger Magnus Gärdebring och skrattar.Foto: jens christian
Kvällsposten har alltid varit en del av Magnus Gärdenbrings liv.Foto: jens christian
Läsaren Magnus Gärdenbring träffar Kvällspostens team Fanny Berg och Jens Christian.Foto: Jens Christian

SÖLVESBORG. Mer grävande journalistik. 

Journalistik närmre människan. 

En större geografisk spridning i Sydsverige. 

Det är vad den trogna läsaren Magnus Gärdebring i Söversborg vill se i Kvällsposten.

Att Kvällsposten alltid har varit en del av Magnus Gärdebring liv är det ingen tvekan om. Under hans skoltid gjorde hans klasskamrater narr av honom då han sprang iväg till kiosken på rasten för att köpa tidningen.

– Jag var lite udda och de tyckte nog jag var lite knäpp då, säger Magnus Gärdebring och skrattar.

Det var under högstadietiden i Karlshamn som det verkliga intresset för Kvällsposten växte fram. Han är uppvuxen i Genarp och Malmö och därför är han också en given Malmö FF-supporter.

– Jag åkte land och rike runt för att följa MFF. Och när jag flyttade till Karlshamn som fanns det bara ett sätt att få information om laget - via Kvällsposten.

På skolgården stod Magnus med en Kvällsposten under armen. Varje eftermiddagsrast sprang han bort till kiosken för att köpa ett exemplar. På den tiden kom tidningen nämligen inte förrän efter lunch.  Och klasskamraterna flockades runt Magnus - för att få veta senaste nytt.

– Efter skolan satt jag oftast och läste tidningen i min mammas butik i Asarum, säger Magnus Gärdebring med en skymt av nostalgi i blicken.

”Min politiska karriär började med Kvällsposten under armen”, säger han och skrattar.Foto: jens christian

”Min politiska karriär började med Kvällsposten under armen”

Sedan högstadiet har Kvällsposten varit en självklar del av Magnus Gärdebrings liv. Under gymnasietiden när han fyllde år skrev till och med hans vänner en låt till honom - en låt som handlade om just Malmö FF och Kvällsposten.


Det var också under denna period som Magnus politiska karriär tog sin start.
Han gick med i Moderaternas ungdomsförbund som lade grund för hans politiska bana. I samband med detta vidgades hans intresse för andra nyheter och det var inte längre enbart sportsidorna och Malmö FF som fick Magnus uppmärksamhet i tidningen.

– Intresse för samhällsfrågor blev också intressant. Och jag var den som hade koll på världen - ja, genom Kvällsposten, säger han.

I dag sitter Magnus med i kommunledningen i Karlshamn som oppositionsledare. 

– Min politiska karriär började med Kvällsposten under armen, säger han och skrattar.

Magnus Gärdebring har läst Kvällsposten i över 40 år. Förr i tiden köpte han alltid papperstidningen. Detta har dock förändrats. 

– I dag läser jag Kvällsposten via webben varje dag. Men när vi kommer till sommarstugan här i Sölvesborg kan jag tycka att det är mysigt att köpa papperstidningen, säger han.

Mer granskande - mindre skvaller

Magnus lockas av att läsa om sport, politik och samhälle. Och trots att han är en trogen läsare finns det delar av Kvällsposten som han inte är lika förtjust i.

– Skvaller tycker jag är totalt intressant. Och samma sak här - att veta vad folk tjänar - helt oväsentligt, säger Magnus och pekar på en artikel i Kvällsposten som handlar om just detta.

Är du en av våra läsare som älskar att läsa om danska kungafamiljen?

– Nej verkligen inte! säger Magnus bestämt.

Kvällsposten är Sydsveriges största kvällstidning och Magnus menar att han skulle uppskatta nyheter med en större geografisk spridning i Sydsverige. Han bor själv i Karlshamn i Blekinge och önskar därför fler nyheter som handlar om just detta område.

 – Det är viktgt att vara nära sin läsarkrets, och framförallt bekräfta sina läsare, säger han.

Hur skulle vi kunna gör det?

 – Ja, till exempel det som ni gör just nu. Att ni är här och vill komma era läsare närmre fysiskt - det tycker jag är jättebra. 

För Magnus Gärdebring vill han läsa nyheter som berör i de mindre kommunerna och att journalistiken inte bara blir en form av observation. Han menar att journalisterna måste leta nyheter och inte bara ta emot information som serveras till dem.

– Det är viktigt att gräva. Och framför allt - gräva i det lilla som påverkar den enskilda människan. 

När det kommer till nyheterna som handlar om olyckor och katastrofer är Magnus delad. Han förstår att det är viktigt samtidigt som han stundtals vill läsa ”glada” nyheter som inte bara beskriver allt elände. 

Trots att det har gått över 40 år sedan Magnus Gärdebring började läsa Kvällsposten är det i stort sett samma ämne som intresserat honom sedan gymnasiet. Och kärleken till Malmö FF - den lever kvar. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!