Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Magiska Aladdin lever kvar – i Silvias amulett

AUDIENS. Drottning Silvia tog personligen emot amuletten från tillverkaren, och tillika Aladdins uppfödare, Erik Erlandsson.
Foto: Ystads allehanda
Aladdin.
VILL MED I KLUBBEN. Prinsessan Madeleine ska också få en Aladdin-amulett.
Foto: Yessica Thor

När drottning Silvia fick höra talas om de speciella amuletterna, med hårstrån från superhästen Aladdins man, beställde hon genast ett exemplar.

Tillverkaren Erik Erlandsson överlämnade personligen smycket till drottningen och håller nu på att tillverka ett till prinsessan Madeleine.

– Aladdin var något absolut speciellt, säger Erik Erlandsson som födde upp världens bästa fullblodsarab.

Erik Erlandsson kan inte sätta ord på vad som gjorde den världsberömda hästen Aladdin magisk, som han uttrycker det, men redan i födelseögonblicket förstod han att det var något märkvärdigt med honom.

– Jag har haft hundratals föl i mina dagar, när Aladdin reste sig, det gick inte att beskriva - jag har inte sett något liknande i hela mitt liv. Det gick inte att ta miste på att det var något absolut speciellt med honom.

Vill bevara minnet

Femtio år senare har Erik Erlandsson, som driver Möllebackens arabstuteri i Tomelilla, skapat en särskild amulett för att hedra och bevara minnet av Alladin - som utnämnts till världens bästa fullblodsarab. När nyheten nådde vår hästintresserade drottning bjöd hon in Erik Erlandsson till audiens i Stockholm, och med sig hade han förstås en specialgjord amulett i gåva.

Har haft en egen arabhäst

– Drottningen är mycket intresserad av hästar och har själv haft en arabhäst. Vi pratade om hästar. Jag berättade om Aladdin och överlämnade amuletten. Hon blev så förtjust, berättar Erik Erlandsson.

När Aladdin som såldes för dyra pengar till USA som 3-åring, i fjol gick bort, 35 år gammal, skickade de amerikanska ägarna en del av manen till Erik Erlandsson. Och det speciella med amuletterna är att ett tagelstrå från Aladdins man kapslas in i dem.

Smyckena i förgyllt silver tillverkas på beställning och görs totalt i 99 exemplar. För att få ingå i sällskapet krävs ett genuint intresse för Aladdin eller någon annan koppling till hästen eller dess avkomma. Priset för en amulett är cirka 11 000 kronor.

Ungefär 20 exemplar har sålts hittills och nyligen hörde en amerikan, som skrivit en avhandling om Aladdin, av sig och anmälde intresse.

Ur "Royal"-serien

Den amulett som drottningen fick var av en mer exklusiv art, nämligen ur serien "Royal", vilket betyder att den är större och tillverkas endast i nio exemplar.

Drottningen fick det första exemplaret, men en viss prinsessa står redan på kö.

– Drottningen sa "Nu har jag en del av Aladdin i min hand" och "Jag vet en som kommer bli väldigt avundsjuk och det är Madeleine". Så nu håller vi på och tillverkar en till henne också, säger Erik Erlandsson.

"En underbar människa"

Han beskriver mötet med drottningen som "fantastiskt".

– Hon är en underbar människa, den kändes som om vi alltid känt varandra. Hon berättade om sitt barnbarn som rider, det var en nästan familjär nivå, säger han och avslöjar att de 15 minuter som avsatts för mötet snart blev en hel timme.

Överskottet från försäljningen av Aladdin Royal-serien ska gå till Stiftelsen Drottning Silvias Jubileumsfond.

Har du själv en amulett?

– Ja, men det är en specialare, säger Erik Erlandsson

Är det kanske fler än ett tagelstrå i den?

– Ja, kanske är det så.

Cirkushästens son blev bäst i världen

Aladdin föddes 1978 och beskrivs av förste ägaren Erik Erlandsson som "magisk". Pappan var en gammal cirkushingst.

Aladdin vann Elmia häst-utställningen som 1-åring, 2-åring och 3-åring.

Innan Aladdin såldes till USA så betäckte han hela 65 ston.

I USA blev han utnämnd till världens bästa fullblodsarab.

Det finns hundratals ättlingar till Aladdin. Han fick fyra avkommor som blev national champion i USA, det har aldrig hänt tidigare, enligt Erik Erlandsson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!