Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maffian ligger bakom flera av bluffbolagen

En 34-årig man pekas ut som hjärnan bakom en mängd bedrägerier.

Varannan är känd av polisen. En stor andel betecknas som grovt kriminella. Trots att flera av dem inte ens gått ut skolan, kvitterar de ut löner som om de vore läkare.

I själva verket pressar de småföretagare att betala tusentals kronor genom hot.

Expressen har granskat de ljusskygga figurerna bakom bluffakturorna.

Bedrägerier och bluffakturor är de kriminella gängens nya födkrok. Att lura enskilda beskrivs vara både mer säkert och mer inkomstbringande än traditionella gängbrott som utpressning och narkotikahantering.

Stefan Larsson vid Malmö-polisens bedrägerisektion har följt utvecklingen. Han anses vara en av landets främsta utredare på området.

- Kan du, som kriminell, dra in 40 000 kronor i månaden på att sitta och ringa i stället för att vara ute på gatorna och hota folk så är det klart att du gör det, säger han.

400 personer i kärnan

Expressen har kartlagt merparten av de runt 400 personer som tros utgöra kärnan i våra svenska blufföretag. Mönstret som framträder är tydligt: Påfallande många inblandade visar sig ha långa brottsregister.

- I princip varannan är känd av polisen, säger Stefan Larsson.

Narkotika- och trafikrelaterad brottslighet är vanligast förekommande, men det återfinns även kriminella bakgrunder av en helt annan kaliber. Det är personer med förgreningar till kriminella gäng som Black Cobra, Hells Angels och Bandidos. I Malmö lokalt starka M- och K-falangen är också representerade. Det handlar om personer som fällts för våldtäkter och människorov, som rånat bingohallar och knivstuckit främlingar så allvarligt att deras offer varit nära att avlida.

Stor satsning från polisen

I närmare ett år har Malmöpolisen, förstärkt av utredare från övriga landet, lagt allt krut på att slå hål på företeelsen.

Man har inriktat sig på två företagskonstruktioner som misstänks stå för en stor andel av de bluffakturor som sköljt över landet. Antalet anmälningar mot de inblandade företagen är så många att de fyller ett helt rum i polishuset.

Kammaråklagare Bo Albrektsson leder utredningarna med sin kollega Anna Palmqvist:

- Det råder ingen tvekan om att yrkeskriminella övergått till bluffakturor, säger han.

Justitieminister Beatrice Ask (M) ser utvecklingen som ett samhällsproblem.

- Det är en av de effekter vi får av it-revolutionen. Detta är en av dess baksidor att också kriminaliteten använder den moderna tekniken att hitta sätt att hantera saker på och förändrar sitt sätt att arbeta. Och det gäller att se detta och agera mot det, säger hon.

Förbereder lagar

Justitiedepartementet arbetar nu med en rad lagförslag som ska försvåra den här typen av organiserad brottslighet. Bland annat ska man lättare kunna beslagta kriminellas pengar.

- Man blir vansinnigt arg när man möter människor som blivit trakasserade av den här typen av skojare, säger Beatrice Ask.

Ett första åtal väntas inom kort. Huvudman är en 21-årig man som tidigare var anställd som säljare på företaget Företagslansering, men som för något år sedan bröt sig loss och startade 118 108 Media Solutions.

Med hjälp av en hel armada av unga telefonförsäljare, varav flera med kriminell bakgrund, tros 21-åringens företag ha skrämt många äldre småföretagare att föra över tusentals kronor för något de aldrig beställt. 21-åringen misstänks på så vis ha kommit över miljonbelopp. Polisens sikte är dessutom inriktat på en 34-årig Malmöbo, som pekas ut som hjärnan bakom blufföretagens expansion. Trots att han bevisligen tjänat miljontals kronor på företagen har polisen ännu inte kommit åt honom. Men i höst hoppas åklagarna att det ska bli dags.

Alla inblandade utreds

Varken personer som 34-åringen eller de säljare som gör själva fotarbetet genom att hota småföretagare ska gå säkra när det närmar sig åtal, enligt Bo Albrektsson:

- De som sitter och ringer kan inte få någon slags frikort. Alla måste ta sitt ansvar för sin del.

Expressen har sökt 34-åringen för en kommentar, men hans advokat säger att han inte vill låta sig intervjuas.

Sedan i går sitter fyra personer anhålla i Malmö efter att polisen och åklagare slagit till mot ytterligare ett misstänkt bluffbolag i Skåne. Åklagaren Magnus Pettersson uppger att det handlar om grova bedrägerier för flera miljoner kronor.

Här är bluffbolagen som just nu utreds av åklagare

118 108 Media Solutions

Den första härvan där åtal kommer inom kort i Malmö tingsrätt. För närvarande är 23 annonssäljare och sju så kallade målvakter misstänkta.

GMTM Mobile AB

Bolaget startades våren 2012 och försattes i konkurs i maj 2013.

Kastofon Media AB

Bolaget har också använt namnet Öresund Media. Försattes i konkurs i början av 2013.

Annonskonsulterna Skandinavia

Bolaget har gått i konkurs. Svensk kvittohandel

Företagare som aldrig beställt kvitton har fått lådor med kvitto-rullar som de aldrig beställt. Företaget har drivits som enskild firma.

Företagslansering Sverige AB

Företagslansering Sverige AB drog enligt polisen in 16 miljoner kronor på elva månader och har skickat ut cirka 9 500 bluffakturor. Två personer fälldes för grovt bedrägeri. Målet ska upp i hovrätten. Bolaget är försatt i konkurs.


Källa: Polisen, konkurshandlingar, Svensk handel

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!