Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madsens vän skrev bok för att hantera chocken

Steen Lorck var ubåtskapten på Nautilus.Foto: Caroline Larsson / Caroline Larsson
Steen Lorcks nya bok "Fartøjschefen fortæller historien om ubåden og Peter Madsen".Foto: Forlaget Hovedland

"Under förra året fantiserade Peter Madsen om att begå det perfekta och ultimata brottet", skriver Madsens vän Steen Lorck i sin nya bok. 

Steen Lorck är själv örlogskapten och fick titeln ubåtskapten på Nautilus, Madsens ubåt. 

– Jag skrev den efter att klara upp mina tankar efter chocken, säger Steen Lorck. 

I boken, som heter "Fartøjschefen fortæller historien om ubåden og Peter Madsen" (fartygschefen berättar historien om ubåten och Peter Madsen), skriver Steen Lorck att Peter Madsen pratat om att begå ett stort brott – flera månader innan Kim Walls död. 

– Det var nödvändigt för mig att skriva ner mina tankar efter att Peter Madsen blev arresterad i augusti. Och det utvecklade sig till en hel bok på 224 sidor, säger Steen Lorck. 

Steen Lorck har tidigare berättat för TV2 att Peter Madsen pratat om att begå det perfekta brottet, och att han själv inte låtsas om att höra det – eftersom har inte visste hur han skulle reagera.

– Jag prövade att inte låtsas om vad han sagt. Eftersom jag inte visste hur jag skulle hantera ett sånt uttalande, sa Steen Lorck till TV2.

Peter Madsen i Köpenhamns byret.Foto: HELEN RASMUSEN

Beskriver hans psyke

Steen Lorck är själv örlogskapten och lärde känna Peter Madsen för drygt tio år sedan. I boken beskriver han ett samtal han haft med Madsen, under våren 2017: 

"Här tänker Peter Madsen högt. Han avslöjade för mig att han en gång föreställt sig hur man kunde utföra det perfekta, ja det ultimata, brottet! Han visste inte själv vilket brott han fantiserade om. Jag hade ingen lust att fråga, utan försökte snabbt leda in samtalet på andra ämnen", står det i boken. 

– Boken handlar om min tid, nio år, på ubåten Nautilus och dess konstruktör Peter Madsen. Den handlar inte om mordfallet, men jag beskriver naturligtvis Peter Madsens och hans karaktär och psyke, som jag själv upplevde det, säger Steen Lorck. 

 

LÄS MER: Madsens vän: "Han ville begå perfekta brottet"

 

Ställde in planerad resa med Nautilus

Senaste gången Steen Lorck hörde av Peter Madsen, var strax innan Madsen seglade ut med Kim Wall. Han skickade ett SMS till Lorck om att en planerad resa i Nautilus till Bornholm blivit avbruten. Lorck svarade och frågade när de skulle resa ut till Bornholm, men fick aldrig något svar. 

I boken framgår det också att Peter Madsen frågat Steen Lorck om de skulle segla ut med Nautilus, och om de skulle begravas på havsbotten i den.  

Boken är utgiven på förlaget Hovedland, som beskriver att boken ger en "unik presentation av ubåten Nautilus" och "en tillgång till de konflikter som uppstått under arbetet". 

BT var först att rapportera om den nya boken.