Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Madsens vän: "Han ville begå perfekta brottet"

Steen Lorck umgicks intensivt med mordmisstänkte Peter Madsen i nästan tio års tid. Nu kan han inte tänka sig att se honom i ögonen igen. Foto: Danska TV2
Steen Lorck fick titeln fartygschef på båten Nautilus. Foto: Danska TV2
Enligt åklagaren hade Peter Madsen planlagt mordet på svenska jourfnalisten Kim Wall ombord på ubåten. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Journalisten Kim Wall dödades ombord på ubåten. Efteråt styckades hennes kropp och kastades i havet. Foto: TOM WALL / PRIVAT
Foto: NICOLAI TOBIAS / IBL
Peter Madsen, misstänkt för mordet på Kim Wall. Foto: BAX LINDHARDT / AFP SCANPIX DENMARK
1 / 7

Samtidigt som mordåtalade ubåtsbyggaren Peter Madsen förbereder sitt försvar i en cell i Vestre Fængsel i Köpenhamn träder hans ubåtskollega nu exklusivt fram och berättar om dansken.

Enligt örlogskapten Steen Lorck drömde Peter Madsen om att begå det perfekta brottet och efteråt bli jagad av både utryckningsfordon och helikoptrar.

– Jag visste inte vad jag skulle säga, men trodde han tänkte på att råna en bank eller plundra en juvelbutik, säger han i en intervju med danska TV2.

Rättegången mot Peter Madsen är planerad att starta den 8 mars i byretten, det vill säga tingsrätten, i Köpenhamn.

Intresset för rättegången är rekordstort och det väntas journalister från en rad länder utanför Danmark.

Själv förbereder Peter Madsen sitt försvar i en trång cell i Vestre Fængsel i Köpenhamn tillsammans med sin försvarare, advokat Bettina Hald Engmark.

Madsen anklagas för att både ha planerat och genomfört mordet på den svenska journalisten Kim Wall ombord på ubåten.

Han ska också ha bundit och misshandlat Kim Wall, utsatt kroppen för grova sexuella övergrepp och till sist styckat kroppen och dumpat kroppsdelarna i Öresund.

Peter Madsen föreföll närmast oberörd när han steg i land efter att han sänkt sin ubåt och, skulle det visa sig, ha både mördat och styckat den svenska journalisten Kim Wall. Foto: BAX LINDHARDT / AFP SCANPIX DENMARK

Madsen själv förnekar brott och hävdar fortfarande att Kim Wall dog efter en olycka ombord.

Inför rättegången talar nu Peter Madsens ubåtskollega genom nio år, den pensionerade örlogskaptenen Steen Lorck, exklusivt ut i en intervju med danska TV2.

Lorck är en av de personer som under de senaste nio åren vistats mest i den omskrivna ubåten.

I intervjun berättar han att Madsen vid ett tillfälle berättade att han drömt om att bli jagad av både utryckningsfordon och helikoptrar.

– Han började prata om att han ville begå det perfekta brottet. Jag visste inte vad jag skulle säga, men trodde han tänkte på att råna en bank eller plundra en juvelbutik, säger Steen Lorck.

Lång erfarenhet

Han var tidigare örlogskapten med lång erfarenhet från Søværnet, den maritima delen av det danska försvaret.

För tiotalet år sedan mötte Steen Lorck Peter Madsen och i samband med det utsågs den pensionerade örlogskaptenen till fartygschef på den privata ubåten Nautilus.

– Att man kunde ha så fel om en människa, det chockerar mig, säger Steen Lorck i intervjun. Det här är ju en man som jag mött nästan dagligen i snart tio års tid.

I intervjun berättar Lorck att hans första möte med Madsen startade med en rundvisning på ubåten. Visningen tog flera timmar.

– Jag fick rätt snart klart för mig att han var en tekniker, men att han saknade en person som mig, någon som kunde operativt och navigationsmässigt segla en ubåt.

Steen Lorck säger att han aldrig kunde tänka sig att Peter Madsen skulle sluta som mordmisstänkt.

– Han var alltid mycket korrekt mot mig. Han tilltalade mig gärna som kapten, även om det kunde vara med glimten i ögat ibland.

Foto: / LÄSARBILD

Enligt Steen Lorck var det meningen att Peter Madsen och Steen Lorck skulle seglat med ubåten till Bornholm fredagen den 11 augusti förra året.

Lorck var den som gjort upp färdplanen. Nautilus skulle lämna kaj vid 14-tiden och själva resan skulle ta 24 timmar i fem knops fart.

Men dagen före fick den pensionerade örlogskaptenen plötsligt ett sms från Madsen där han skrev att turen var inställd. Förklaring saknades.

– Jag skrev och frågade, men fick inget svar tillbaka, minns Steen Lorck.

Samma kväll seglade i stället Peter Madsen ut med ubåten med Kim Wall vid sin sida i ubåtstornet på den ödestigra resan i Öresund.

Hade förberett mordet

Enligt åklagaren hade Madsen redan då förberett mordet på den svenska journalisten genom att ha tagit med såg, kniv, spetsade skruvmejslar, plaststrips och metallrör i ubåten.

I polisens utredning finns vittnesmål från personer som bland annat sett Peter Madsen vandra i väg till ubåten med en såg.

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen kräver att Peter Madsen döms till livstids fängelse eller förvaring på obestämd tid, det hårdaste straffet som finns i Danmark.

Steen Lorck säger för sin del att att han pratat med Madsen för sista gången.

– Jag kan inte tänka mig att se honom i ögonen igen. Jag har inte lust att möta honom fler gånger. För mig är han motbjudande, säger Lorck i intervjun. 

Inslaget om Peter Madsen sänds i danska TV2 med start klockan 20.50 på torsdagskvällen.