Madsens ubåt har flyttats – nu avslöjar polisen varför

Peter Madsen har fällts för mordet på Kim Wall.
Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ
Ubåten Nautilus UC3 låg gömd under en grön presenning.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ubåten bogserades från Öresund i augusti förra året.
Foto: JOHAN NILSSON/TT NYHETSBYRÅN
Ubåten Natulis UC3 har stått i Nordhavn.
Foto: THERESA MÜNCH / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA

Under en grön presenning har Peter Madsens ubåt stått i Nordhavn i Köpenhamn sedan den förra sommaren bärgades.

Nu har den flyttats – av etiska skäl, meddelar polisen.

– Vi inväntar en eventuell destruktion till att hovrättsdomen meddelas, säger Jens Møller, chef vid mordenheten i Köpenhamn.

Ubåten Natuilus är en brottsplats. Det var där Peter Madsen mördade och styckade Kim Wall i augusti förra året. Åklagare Jakob Buch-Jepsen krävde – utöver Peter Madsens livstidsdom – att Nautilus ska konfiskeras och förstöras. 

Peter Madsen fälldes för mord.

– Åtalade Peter Madsen döms till livstids fängelse. Ubåten konfiskeras med det innehåll som fanns i ubåten när polisen tog den i beslag, sa domare Anette Burkø i rätten när domen avkunnades. 

Men det dröjer innan ubåten förstörs – åtminstone till efter sommaren då hovrättsförhandlingen är över och domen kan vinna laga kraft. 

Kim Wall mördades i ubåten Nautilus Uc#.
Foto: MICHAEL YOUGET

Röd presenning

Fram till den första juni har ubåten stått på Nordhavn, ett av Köpenhamns industriområde. Nautilus har stått utanför en lagerlokal med under en grön presenning, fritt för allmänheten att skåda. 

Nu har den flyttats, rapporterar Ekstrabladet

Ett vittne berättar för tidningen om hur ubåten med hjälp av en kran flyttades upp på ett släp och bogserades bort. 

– Efter att de lyft den på plats sattes en form av bur runtom och en röd presenning lades ovanpå så att ingen skulle se vad som flyttades, säger Mikkel Mortensen, som följde bogseringen, till Ekstrabladet.

Leder till tornet i ubåten – enda vägen in och ut.
Foto: MICHAEL YOUGET

Etiska skäl

Ubåten står nu gömd i en lagerlokal. Jens Møller, chef för mordenheten vid den danska polisen, berättar varför den flyttades:

– Det gör vi i samarbete med "By & Havn" (dansk myndighet), som har beslutat att flytta ubåten. Det är både av etiska skäl och på grund av det stora medieintresset i fallet. Det är ju en arbetsplats för folk, säger Jens Møller till Ekstrabladet. 

– Vi har flyttat den så att den knappt är synlig, men den är inte destruerad. Vi inväntar en eventuell destruktion till att hovrättsdomen meddelas. 

Brottsplats

Efter domen förklarade åklagare Jakob Buch-Jepsen att det var naturligt att åklagarmyndigheten krävde att ubåten ska förstöras, eftersom Nautilus är en brottsplats och innehåller bland annat DNA-spår.

– Därför ska den inte existera framöver, och vi har beslutat oss för att den vid en fällande dom ska förstöras. Nu får vi se vad landsretten (hovrätten) säger. Om landsretten kommer fram till samma resultat kommer den att förstöras.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!