Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ingen person hittad i båten – söker fortfarande efter Kim Wall

En person förbereder sig för att gå ner i ubåten. Foto: / Christian Ornberg
Ubåten har delvis tömts på vatten och ska genomsökas under söndagen. Foto: Christian Örnberg
Ubåtens torn undersöks. Foto: / Christian Ornberg
En person i skyddsdräkt står i klungan framför den bärgade ubåten. Foto: Skärmbild
Ubåten har under söndagsmorgonen flyttats till den plats där den ska genomsökas. Foto: Christian Örnberg
Under söndagsmorgonen var Peter Madsens ubåt uppe på land och kunde genomsökas av polisen. Foto: ANDERS GRÖNLUND
Danska uppfinnaren Peter Madsen misstänks för "oaktsam mansdrab" efter försvinnandet av svenska Kim Wall. Rubriceringen innebär enligt dansk strafflag att man varit våldsam, men inte haft för avsikt att döda. Foto: BAX LINDHARDT / EPA / TT
Här lyfts ubåten ur vattnet. Foto: Peo Möller
Ubåten fördes till Nordhavnen i Köpenhamn. Foto: Peo Möller
1 / 10

KÖPENHAMN/MALMÖ. Ingen människa hittades i ubåten, som verkar ha sänkts med avsikt. 

Det är de två viktigaste nyheterna som framkommer under danska polisens pressträff på söndagsförmiddagen angående ubåtsmysteriet. 

Jens Møller vid Köpenhamnspolisen berättar att Peter Madsen är den enda som misstänks för brottet, som sedan lördagens häktningsförhandling rubriceras som "oaktsam mansdrab" – en rubricering nära Sveriges vållande till annans död.

Den försvunna, svenska journalisten Kim Wall söks fortfarande – både i vattnet, på land och från luften.

Natten mot söndagen hissades Peter Madsens egentillverkade ubåt upp ur vattnet. I den hade han färdats tillsammans med Kim Wall, 30, som var där för att förebereda en artikel om fordonet.  

Kim Wall försvann, ubåten sjönk, och Peter Madsen sitter nu häktad misstänkt för att ligga bakom hennes försvinnande och eventuella dödsfall. 

Han har tidigare sagt att han lämnade av Kim Wall på torsdagskvällen, innan ubåten förliste.

Madsen ändrar historien

Men på söndagen meddelar polisen att Peter Madsen ändrat sin utsaga. 

– I det första pressmeddelandet sa vi att han förklarat att han lämnade henne klockan 22.30 på Refshaleøe. I och med att jag nu säger att han gett olika förklaringar så är det korrekt att vi sedan har fått en annan förklaring, säger Jens Møller enligt Ekstrabladet

Polisens tekniker har genomsökt ubåten på söndagen, och presenterar på förmiddagen en del av det som framkommit under undersökningen. 

Tekniker utrustade med gastuber och skyddsmasker har tagit sig in i ubåten – men det finns ingen person, varken död eller levande i fordonet, meddelar polisen under pressträffen.

– Ingen är i båten, varken levande eller död, säger vice polisinspektör Jens Möller Jensen vid pressträffen.

Jens Möller Jensen under söndagens pressträff. Foto: Filippa Rogvall

Han uppger vidare att man jobbat hela natten med att undersöka ubåten och att man betraktar den som en brottsplats.

Polisen kommer nu att fortsätta sökandet i Køgebukten där ubåten sjönk. Man hoppas att hitta Kim Wall levande – men förbereder sig på att hon kanske är död.

Sökandet pågår i vattnet, på land, och från luften, berättar Jens Möller Jensen under pressträffen.

Men senare berättar han för Expressen att sökandet på land för tillfället är avslutat.

– Vi har avslutat sökandet i det landområde där hon skulle kunna ha varit. Vi behöver fler tips för att kunna återuppta den delen av sökinsatsen, säger Jens Møller.

Personer som färdas i båt i området där ubåten sjönk uppmanas hålla utkik. 

Försvaret lånar ut resurser: "Letar efter kropp" 

Ole Theill Sørensen, vakthavande befäl vid danska Försvarets operationscenter, berättar att man godkänt att polisen använder försvarets resurser i sökandet, bland annat ett flygplan med kamera tillhörande hemvärnet. Polisen koordinerar sökandet. 

– Vi letar i hela bukten, och det inkluderar området mot svenska kusten.   

– Eftersom det är ett militärt flygplan är det inte tillåtet att flyga in i svenskt territorium utan tillstånd, men det är en formalitet och kan vanligtvis lösas med ett telefonsamtal, säger Ole Theill Sørensen. 

Sökområdet expanderar ständigt, fortsätter han.

– Tyvärr är det så att vi i vattnet söker efter en kropp, inte en levande människa. Chansen att hitta henne levande i vattnet är nästan noll. Men polisens eftersökning pågår även på land, och där letar man aktivt efter en saknad person. 

Bärgningen pågick under natten

Ubåten sjönk på torsdagskvällen och bärgades under lördagen från sju meters djup. Under eftermiddagen och kvällen fördes den till Nordhavnen i Köpenhamn och plockades sent på natten upp på land med hjälp av en kran. 

Kim Wall, 30, ska senast ha setts på Peter Madsens ubåt. Foto: TOM WALL

På kajen inleddes omgående ett arbete med ubåten. Starka strålkastare lyste på den. Men det är en kamp mot klockan.

– Om ubåtens inre är intakt kommer det sannolikt att finnas spår efter ett eventuellt brott. Om den först måste tömmas på saltvatten måste de skynda sig innan vattnet förstör biologiska spår, säger Kurt Kragh, tidigare mordutredare vid danska polisen, till Ekstrabladet.

 

LÄS MER: Detta har hänt i ubåtsincidenten – minut för minut 

Under natten ska man delvis ha tömt ubåten på vatten, men inte kunnat undersöka den ytterligare. Strax efter 07-tiden på söndagen flyttades ubåten och fördes bort.

Under förmiddagen inleds en noggrannare undersökning av ubåten. Foto: Christian Örnberg

Tidigare hade man sagt att ubåten skulle undersökas i en hangar, men sedan meddelade polisen att den ska undersökas utomhus. Man har inte kunnat undersöka båten alls under natten mot söndag, enligt polisen. 

På förmiddagen anlände polisens tekniker till platsen och började undersöka.

Med skyddsmasker klättrade upp på ubåten. På ryggen hade de tuber, av vad man kan anta är syrgas. Teknikerna har kommit upp från båten med påsar.

Journalisten försvunnen 

Den svenska journalisten Kim Wall gav sig ut med uppfinnaren Peter Madsen i dennes hemmabyggda ubåt på torsdagskvällen för att skriva ett reportage för magasinet Wired, berättar vänner till Kim Wall.

Men vid 02.30 på fredagen rapporterades ubåten försvunnen och ett stort sökpådrag drog i gång.   

Först klockan 10.45 meddelade danska försvaret att ubåten hittats i Køgebukten – den hade sjunkit under färd. Madsen hittades välbehållen. 

Men kort efter att Madsen hittats rapporterades Kim Wall försvunnen av anhöriga. 

Madsen har dock uppgett att han var ensam på båten när den sjönk och att lämnade av Kim Wall vid 22.30-tiden på torsdagen. 

– Jag var ute på äventyr när felen uppstod, säger Madsen till TV2.

Peter Madsens ubåt bärgades och drogs upp på land natten till söndagen. Foto: / Anders Gronlund www.strixphoto.net

Men på fredagskvällen anhölls Peter Madsen och under lördagen häktades uppfinnaren. Han kommer inledningsvis häktas i 24 dagar.  

 

LÄS MER: Allt du har velat veta om ubåten Nautilus

 

Advokaten: "låg misstankegrad" 

Peter Madsen misstänks för "oaktsam mansdrab" vilket enligt dansk strafflag innebär att man varit våldsam, men inte haft för avsikt att döda.

46-årige Peter Madsen, har häktats i 24 dagar för “oaktsamt mansdråp” vilket på svenska närmast motsvaras av vållande till annans död. Domaren Kari Sørensen valde alltså att ändra brottsrubriceringen efter att ha lyssnat till Peter Madsens egen förklaring under lördagens häktningsförhandling.

Peter Madsen förnekar fortfarande brott. Foto: Christian Örnberg

Peter Madsen fortsätter att förneka brott och hans försvarare Betina Hald Engmark säger till danska TV2:

– Vi ska nu överväga hur vi ska göra. Min klient är intresserad av att hjälpa till så mycket som möjligt. Han är rätt påverkad av händelsen.

Eftersom häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar är detaljerna kring tingsrättens beslut inte kända för allmänheten.

Det är uppfinnaren Madsens egen förklaring som gjorde att domaren valde att mildra brottsrubriceringen, skriver Ekstrabladet. 

– Rätten finner att det är en begrundad misstanke att han har gjort sig skyldig till ett "oaktsamt mandrab" och han häktas därför. Men vi är fortfarande i ett läge med mycket lågt underlag för misstanke och det ska mycket till ännu för ett eventuellt åtal, om vi överhuvudtaget kommer så långt. Nu måste vi se vad polisens efterforskning visar framöver och utöver det kan jag inte kommentera, sa advokaten Betina Hald Engmark kortfattat direkt efter förhandlingen.

Peter Madsens egenbyggda ubåt "Nautilus". Foto: ANDERS VALSTEDT

Men senare, på lördagskvällen, berättade hon mer öppet om Madsens känslor i rätten.

– Jag tror att alla som var i rätten i dag kunde se att han är väldigt påverkad av fallet. Så klart han är det, säger advokaten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!