Flera nya detaljer framkom under första dagen i rättegången mot Peter Madsen. Foto: Helen RasmusenFlera nya detaljer framkom under första dagen i rättegången mot Peter Madsen. Foto: Helen Rasmusen
Flera nya detaljer framkom under första dagen i rättegången mot Peter Madsen. Foto: Helen Rasmusen
En av de nya detaljerna som åklagaren lade fram var att Peter Madsen hade Kim Walls blod i ansiktet när han räddades efter att ubåten sjunkit. Foto: Helen RasmusenEn av de nya detaljerna som åklagaren lade fram var att Peter Madsen hade Kim Walls blod i ansiktet när han räddades efter att ubåten sjunkit. Foto: Helen Rasmusen
En av de nya detaljerna som åklagaren lade fram var att Peter Madsen hade Kim Walls blod i ansiktet när han räddades efter att ubåten sjunkit. Foto: Helen Rasmusen
Ett stort pressuppbåd är på plats i Köpenhamn. Här anländer åklagare Jakob Buch-Jepsen. Foto: Christian ÖrnbergEtt stort pressuppbåd är på plats i Köpenhamn. Här anländer åklagare Jakob Buch-Jepsen. Foto: Christian Örnberg
Ett stort pressuppbåd är på plats i Köpenhamn. Här anländer åklagare Jakob Buch-Jepsen. Foto: Christian Örnberg
Peter Madsen står inför rätta för mordet på svenska journalisten Kim Wall. Foto: TOM WALLPeter Madsen står inför rätta för mordet på svenska journalisten Kim Wall. Foto: TOM WALL
Peter Madsen står inför rätta för mordet på svenska journalisten Kim Wall. Foto: TOM WALL
Enligt åklagaren sökte Peter Madsen, bara 16 timmar före mötet med Kim Wall, på "halshugga flicka" på internet. Foto: DEADLINE PRESSEnligt åklagaren sökte Peter Madsen, bara 16 timmar före mötet med Kim Wall, på "halshugga flicka" på internet. Foto: DEADLINE PRESS
Enligt åklagaren sökte Peter Madsen, bara 16 timmar före mötet med Kim Wall, på "halshugga flicka" på internet. Foto: DEADLINE PRESS
Illustration av Peter Madsen under dagens rättegång. Foto: Helen RasmusenIllustration av Peter Madsen under dagens rättegång. Foto: Helen Rasmusen
Illustration av Peter Madsen under dagens rättegång. Foto: Helen Rasmusen
Peter Madsens advokat Bettina Hald Engmark. Foto: Christian ÖrnbergPeter Madsens advokat Bettina Hald Engmark. Foto: Christian Örnberg
Peter Madsens advokat Bettina Hald Engmark. Foto: Christian Örnberg

Madsens sökning innan mötet: "Halshugga flicka"

Publicerad

På torsdagen inleddes rättegången mot Peter Madsen, och mycket av den information som åklagare la fram var känd sedan innan. 

Men det framkom också ny information: Som att Kim Wall skickade sms från ubåten och att Peter Madsen hade Kim Walls blod i ansiktet när han togs upp ur den sjunkande ubåten. 

Dessutom sökte Madsen, bara 16 timmar före mötet med Kim Wall, på "halshugga flicka" på sin telefon.

Det är ett enormt pressuppbåd som bevakar rättegången mot uppfinnaren Peter Madsen på torsdagen. Ett hundratal journalister från 12 länder är på plats, och åklagaren Jakob Buch-Jepsen har sakligt lagt fram vad misstankarna mot mordmisstänkte Peter Madsen består av. 

Och trots att mycket var känt sedan innan, har det framkommit ny information. En av de mer hårresande detaljerna, som åklagaren menar är ett bevis mot Madsen, är uppfinnarens sökningar på nätet. 

Bara 16 timmar före mötet med Kim Wall, sökte Peter Madsen på "halshugga flicka" på nätet. Åklagaren gick sedan igenom de skador Kim Wall fått. Man har bland annat undersökt hennes lungor, och av det framgår att Kim Wall antingen kvävdes till döds eller dog på grund av att hon blev skuren i halsen. 

Peter Madsen släppte inte åklagare Jakob Buch-Jepsen med blicken under inledningen av rättegången. Foto: Helen RasmusenPeter Madsen släppte inte åklagare Jakob Buch-Jepsen med blicken under inledningen av rättegången. Foto: Helen Rasmusen
Peter Madsen släppte inte åklagare Jakob Buch-Jepsen med blicken under inledningen av rättegången. Foto: Helen Rasmusen
Illustration av åklagaren Jakob Buch-Jepsen under torsdagens rättegång. Foto: Helen RasmusenIllustration av åklagaren Jakob Buch-Jepsen under torsdagens rättegång. Foto: Helen Rasmusen
Illustration av åklagaren Jakob Buch-Jepsen under torsdagens rättegång. Foto: Helen Rasmusen

– Det är på denna bakgrund som vi åtalat honom för mord via kvävning eller att hon blev skuren i halsen, säger Jakob Buch-Jepsen.

Nytt var också att Peter Madsen, när han plockades upp ur sin sjunkande ubåt, hade blod på sin näsa. Blodet syns på bilder som togs vid kajen när Madsen tagit sig upp på land, och det har visat sig tillhöra Kim Wall. 

 

LÄS MER: Kim Walls sista timmar före mordet – vännerna hade fest  

 

Åklagare Jacob Buch-Jepsen tar sig ut från rättegången, för paus. Foto: / Christian Ornberg

Åklagaren: "Framstår som patologisk lögnare"

Andra bevis mot Madsen är att han haft filmer på sin dator, som visar kvinnor som torteras och dödas. Jakob Buch-Jepsen menar att det ger en bild av att Peter Madsen själv är kapabel att planera och begå ett sådant här brott. 

Även nya bevis har presenterats under rättegången. Bland annat visade åklagaren att Kim Walls kläder hittades i ubåten – efter att den plockades upp ur havet. Dessutom menade åklagaren att vissa verktyg som fanns på båten, pekar på att Madsen har planerat mordet. 

Polispådrag där Kim Walls kropp hittades i vattnet utanför Amager i Köpenhamn.Foto: JOHAN NILSSON / TT / NYHETSBYRÅN

Ytterligare en detalj som pekar mot detta, är att Madsen plockat bort navigeringsutrustningen i ubåten – det gick alltså inte att följa ubåtens rutt den kvällen de lämnade hamn. 

En rättspsykiatrisk undersökning visar också att Peter Madsen är sexuellt avvikande: 

– Han framstår som svårt sexuellt avvikande. Han har narcissistiska psykopatiska drag, han framstår som en patologisk lögnare, säger åklagaren Jakob Buch-Jepsen.

 

LÄS MER: Dokument: Kim Walls sista uppdrag

 

Peter Madsens ubåt är just nu i polisens förvar.Foto: JOHAN NILSSON/TT

 

Punkt för punkt – åklagarens tekniska bevisning

Här är delar av åklagarens tekniska bevisning mot den mordmisstänkte Peter Madsen:

 

Polisen fann blodstänk i ansiktet på den mordmisstänkte Peter Madsen. Man har även hittat spår av blod på de kläder som Peter Madsen hade på sig när han räddades från den sjunkande ubåten. Dessutom finns det en hel del teknisk bevisning som polisen hittade ombord på den sjunkna ubåten. 

 

Peter Madsen ville till en början inte ville ge polisen tillgång till hans dator. I hans dator fann polisen filmer där kvinnor mördas, och enligt polisen är dessa filmer äkta. I hans dator fanns även animerade filmer som föreställde grovt våld mot kvinnor. 

 

Cirka 16 timmar innan Peter Madsen träffade journalisten Kim Wall sökte han på ”halshugga flicka” på nätet. 

 

En psykologisk undersökning av Peter Madsen visar att han är "sexuellt avvikande med psykopatiska drag", och saknar empati, enligt bt.dk. Läkarna bedömer även att det finns hög risk att Peter Madsen kan begå liknande handlingar, om han försätts på fri fot.

Kim Walls sms från ubåten

Peter Madsens advokat har också haft chansen att ställa frågor till åklagaren. Försvaret hävdar att det inte är fastställt att Peter Madsen dödat Kim Wall – eller att det har skett genom en olycka. Advokaten, Bettina Hald Engmark, frågar åklagaren:

– Har Peter Madsen dödat Kim Wall eller skedde en olycka? Om ja, är det bevisat att det är planerat? Har Peter Madsen begått ett sexuellt övergrepp mot Kim Wall. I så fall, var hon i livet eller inte?  Har Peter Madsen kört ubåten Nautilus med fara för andras liv? 

 

LÄS MER: Maria Rydhagen: Ganska mycket visste vi – men inte detta

 

När det gäller Kim Walls och Peter Madsens kontakt sinsemellan, visade åklagaren att deras relation har varit professionell. Kim Wall ville göra ett reportage på ubåten – och den aktuella kvällen hörde Peter Madsen av sig med en inbjudan, efter lång tids tystnad. 

Från ubåten skickade också Kim Wall sms från ubåten, till sin pojkvän på fastlandet. Bland annat skrev hon att Peter Madsen hade tagit med sig kakor och kaffe.

I ett av sms:en står det också: "Jag lever fortfarande. Men vi dyker nu". 

Sista sms:et avslutas med sju utropstecken. Det står "Jag älskar dig". 

Peter Madsens advokat, Bettina Hald Engmark.Foto: / Christian Ornberg

 

LÄS MER: Kim Walls pojkvän om timmarna då Kim försvann 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag