Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sex lögner som kan fälla Peter Madsen

Peter Madsen har ljugit för polisen på flera punkter. Se en sammanställning av sex lögner – och vad som visade sig vara sanningen – i botten av artikeln.
Foto: AFP / Scanpix Denmark
Jens Møller, chef för mordenheten vid Köpenhamnspolisen, och hans kolleger har beslagit Peter Madsen med lögner upprepade gånger.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsens ubåt Nautilus.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Frågorna är många om vad som hände Kim Wall ombord på Peter Madsens ubåt.
Foto: TOM WALL / AP TT NYHETSBYRÅN

Gång på gång har polisen krossat Peter Madsens förklaringar om vad som hände den svenska journalisten Kim Wall på ubåten Nautilus.

Frågan alla ställer sig nu är hur länge han orkar hålla emot innan han själv lägger alla korten på bordet.

– Han borde överväga ett erkännande, säger den danska toppadvokaten Mette Grith Stage.

Den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen har mer eller mindre beskrivits som en psykopat.

Många har förfärats över med vilken känslokyla dansken agerat från det han steg i land efter att ha räddats från sin sjunkande ubåt.

Och hur en person enligt misstankarna först kan döda en människa och sedan sitta och le mot åhörarna i en rättssal.

Madsens egen förklaring om vad som hände den svenska journalisten Kim Wall, 30, på ubåten har skiftat över tid.


LÄS MER: Kim Walls kläder kan vara ett nyckelbevis 


Men hans inställning har hela tiden varit att han är oskyldig till det misstänkta mordet och bör försättas på fri fot.

Så länge Kim Walls kropp inte anträffats påstod dansken att han satt i land journalisten på samma plats där han tagit ombord henne i ubåten.

Peter Madsen har omhäktats fram till 31 oktober.
Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Peter Madsen: Kim Wall fick en lucka i huvudet

När delar av kroppen flöt i land den 21 augusti förklarade han att Kim Wall fått en 70 kilo tung lucka i huvudet och avlidit direkt.

Madsen skulle då i panik ha valt att dumpa hennes kropp till sjöss och vid det tillfället påstod han att kroppen var hel.

Vem som styckat kroppen hade han inget svar på.

Under polisutredningen har utredarna gång på gång beslagit Madsen med den ena lögnen efter den andra.

Den senaste motgången – för Madsen – presenterade Jens Møller, chef för mordenheten vid Köpenhamnspolisen, på en presskonferens under lördagen.

Då bekräftade han att flera kroppsdelar anträffats i havet – huvudet och de båda benen – samt Kim Walls kläder. Även en kniv hittades.

Fynden kunde göras bland annat tack vare en långvarig insats av svenska kriminalsökhundar. 

Kroppsfynden var paketerade i flera plastpåsar, som hittades på 10-12 meters djup i Køgebukten utanför Köpenhamn.

Inga huvudskador på Kim Wall

Den viktigaste nyheten var att man inte kunde finna några skador på huvudet - vilket motsäger Madsens uppgifter om att Kim Wall skulle ha fått en tung järnlucka i huvudet inne i ubåten.

Andra besvärande omständigheter var att kroppsdelarna var sänkta med järnrör - samma typ av tyngder som använts för att sänka den tidigare anträffade torson. 

De aktuella järnrören tros ha funnits med ombord på Peter Madsens ubåt och skulle enligt polisens misstankar försvåra upptäckten av kroppsdelarna.

Ubåten Nautilus bärgades 12 augusti.
Foto: JOHAN NILSSON/ TT NYHETSBYRÅN

Att kroppsdelarna och kläderna funnits i plastpåsar kan indirekt vara det som till sist fäller Peter Madsen till ansvar för mord.

Tack vare det hoppas utredarna att materialet bevarats på ett sådant sätt att spåren efter våld framträder tydligare. 

Tills vidare finns ingen fastställd dödsorsak och det anses av stor betydelse att en sådan kan tas fram för att Madsen ska kunna dömas för mord.

Det enda han själv tillstått är brott mot griftefriden, att ha dumpat den döda kroppen i havet. Den gärningen ger bara ett par års fängelse.


LÄS MER: Peter Madsen omhäktad för mord på Kim Wall 


Stark bevisning mot Peter Madsen

Flera experter anser dock att polisens bevisning i målet är stark, även om det handlar om indiciebevisning.

Det finns uppgifter om motivet till gärningen, men det är inget polisen har kommenterat.

Vid senaste häktningsförhandlingen tog dock specialåklagare Jakob Buch-Jepsen upp det han ansåg som besvärande bevisning, att Peter Madsen haft tillgång till äkta så kallade snuffmovies, det vill säga filmer där personer dödats framför kameran.

Jens Møller, chef för mordenheten vid Köpenhamnspolisen.
Foto: JENS NOERGAARD LARSEN / AFP SCANPIX DENMARK

Enligt Jens Møller, chef för mordenheten vid Köpenhamnspolisen, misstänker man att Kim Walls kropp blivit styckad under de fyra timmar ubåten befunnit sig i undervattensläge, från klockan 04.40 till 08.25.

Efter det har ubåten stigit upp och seglat i övervattensläge i ytterligare 40 minuter till 09.05. Under den tiden ska ubåten ha avverkat en sträcka på 1,8 kilometer och då finns misstanken att kroppsdelarna dumpats i havet.

Särskilt huvudet och kläderna tros nu få stor betydelse för sökandet efter fler bevis i mordutredningen.

Vill veta hur Kim Wall dog

Genom att undersöka huvudet kan man i bästa fall finna en dödsorsak. Särskilt halsen kan visa om det finns tecken på strypning. Även blödningar i ögonen kan ge tydliga svar på vad som hänt. 

Peter Madsens egen försvarare, advokat Betina Hald Engmark, har hittills inte kommenterat de nya kroppsfynden, mer än att hennes klient känner till uppgifterna.

Peter Madsens försvarare Betina Hald Engmark.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

En annan dansk försvarare, toppadvokaten Mette Grith Stage, säger till tidningen BT att om hon haft ärendet skulle hon nog ha pratat med Madsen om alternativet att erkänna gärningen.

– Fyndet av Kim Walls huvud är ett så starkt bevis att han borde överväga ett erkännande, säger hon till den danska tidningen.

Att erkänna innebär inte att man får ett lägre straff. Men man slipper den jobbiga vistelsen i häktet.

– Alla vet att det är mycket besvärande att sitta i en häktescell, säger hon. 

SEX AV PETER MADSENS LÖGNER

FÖRSTA LÖGNEN

När Kim Wall försvann och Peter Madsen senare räddades i land av privatpersoner sa han att han inte visste vart hon tagit vägen. Han bekräftade att de umgåtts i ubåten, men att han senare satt i land henne igen och att han därefter själv seglat ut i Öresund igen.

SANNINGEN

I själva verket fanns Kim Wall kvar i ubåten hela tiden, tills hennes kropp dumpades i vattnet av Peter Madsen. Motivet till handlingen ska ha varit att han inte ville ha en död kropp ombord, enligt egen utsago.


ANDRA LÖGNEN

Efter att Peter Madsen räddats i land och tagits om hand av polisen fick han frågan om vad som hänt ombord på den sjunkna ubåten. Svaret han gav var att han varit ensam ombord och där uppstått ett fel på en barlasttank och att ubåten sjunkit på 30 sekunder. Han ska ha försökt reparera tanken men misslyckades.

SANNINGEN

Polisen har senare konstaterat att Madsen medvetet låtit sänka sin ubåt till havets botten, enligt misstankarna för att spola bort alla bevis om brott som troligen funnits inne i ubåten.


TREDJE LÖGNEN

Peter Madsen påstod i förhör att Kim Walls kropp var delvis påklädd när den kastades i vattnet. 

SANNINGEN

Uppgiften visade sig vara fel. När Kim Walls torso anträffades fanns där inga kläder. Flertalet av kläderna hittades senare i en plastpåse tillsammans med en kniv.


FJÄRDE LÖGNEN

I förhör med polisen berättade Peter Madsen också att han surrade en nylonlina om den hela kroppen och använde hylsor från en hylsnyckelsats för att tynga ned kroppen.

SANNINGEN

När torson anträffades fanns där flera järnrör bundna till kroppsdelen. Samma typ av järnrör fanns till de plastpåsar som senare hittades med andra kroppsdelar.


FEMTE LÖGNEN

Peter Madsen har förklarat att Kim Wall dog efter en olycka ombord på ubåten. Journalisten ska ha fått en 70 kilo tung järnlucka i huvudet.

SANNINGEN

Efter att fler kroppsdelar anträffats har det enligt Jens Møller, chef för mordenheten vid Köpenhamnspolisen, kunnat konstateras vid en obduktion att skallen inte var spräckt och att där inte utövats något trubbigt våld mot Kim Walls huvud överhuvudtaget.


SJÄTTE LÖGNEN

Peter Madsen påstod att han la sig för att sova i några timmar direkt efter olyckan i ubåten.

SANNINGEN

Men obduktionsrapporten visar att Kim Wall tillfogades 15 knivstick precis efter hon dött.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!