Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Madsens nya vardag i danska lyxfängelset

Peter Madsen är dömd för mord på den svenska journalisten Kim Wall. Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ
I väntan på överklagandet har Peter Madsen flyttat till Danmarks nya superfängelse – som även kallas lyxfängelse. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ
Översiktsbild över Storströms fängelse. Foto: Lars Laursen/kriminalforsorgen

Peter Madsen fälldes för mordet på den svenska journalisten Kim Wall.

I väntan på överklagandet har Peter Madsen flyttat till Danmarks nya superfängelse – som även kallas lyxfängelse.

I påkostade Storströms fängelse har varje cell en 22-tums tv, kylskåp, garderob och toalett.

Den 25 april dömdes Peter Madsen till livstids fängelse av Köpenhamns Byret för mordet på den svenska journalisten Kim Wall.

Peter Madsen har överklagat domen till Østre Landsret – den danska motsvarigheten till svenska hovrätten. Därför dröjer det flera månader innan domen vinner laga kraft. I väntan på överklagandet har Madsen suttit kvar i sin häktningscell på 7-8 kvadratmeter i Vestre Fængsel där han hade restriktioner i form av brev- och besökskontroll som efter rättegångens slut har hävts.

– Han har haft stränga regler i häktet, har Madsens advokat Betina Hald Engmark tidigare sagt till DR Nyheter.

Men nu skriver danska medier att Peter Madsen flyttats till en cell i Storströms fängelse i Grundslev.

Storströms fängelse är Danmarks nya superfängelse och är rejält påkostat. Det invigdes i september 2017 och har kostat en miljard danska kronor att bygga. Det har också fått internationell uppmärksamhet för sin lyx.

 

LÄS MER: Kan få sitta med Danmarks farligaste

En cell i danska Storströms fängelse där fångarna har såväl tv som eget kylskåp och toalett. Foto: Torben Eskerod/kriminalforsorgen
Det finns basketplaner utomhus i Storströms fängelse. Foto: Torben Eskerod/kriminalforsorgen
Danska Storströms fängelse har som mål att vara ett av världens mest humana fängelser. Foto: Torben Eskerod/kriminalforsorgen

Ska vara världens mest humana fängelse

Fängelset har plats för cirka 250 fångar. Enligt danska BT är varje cell 12,8 kvadratmeter stora och fångarna har tillgång till en 22-tums tv, kylskåp, två fönster, garderob och egen toalett.

Varje bo-enhet i Storströms fängelse består av fyra eller sju celler och här finns uppehållsrum och ett gemensamt kök där fångarna lagar sin egen mat eller lagar tillsammans.

Det finns verkstäder där fångarna kan arbeta med trä, metall eller färg. När arbetsdagen är över kan fångarna idrotta (spela basket eller fotboll bland annat) antingen utomhus eller i en gymnastiksal inomhus. Gymnastiksalen pryds av en väggmålning från den berömda konstnären Karner. Samma konstnär har även dekorerat kronprinsparets bostadspalats Frederik VIII:s palats i Amalienborg.

Lyxen är inte utan tanke. Storströms fängelse ska vara världens mest humana och resocialiserande slutna fängelse eftersom man menar att risken för återfall i brottslighet minskar om möjligheterna att sona sina brott förbättras.

Peter Madsens straff

Peter Madsen dömdes till livstids fängelse i Köpenhamns tingsrätt. Madsen är den 15:e brottslingen de senaste tio åren som fått livstidsstraffet i Danmark.

I Danmark innebär livstid att straffet i praktiken blir tidsbegränsat. Enligt TT har genomsnittstiden för de 17 livstidsdömda personer som släpptes fria under åren 1984-2011 varit knappt 17 år i fängelse.

Peter Madsen har överklagat domen och Østre Landsret (motsvarande hovrätten) skulle kunna döma Madsen till förvaring. Det innebär en inlåsning på obestämd tid. För att Peter Madsen ska kunna dömas till förvaring krävs att han är friskförklarad och bedöms som farlig för andra.

 

LÄS MER: Nya beslutet om Peter Madsens fängelseliv

Fångarna kan spela fotboll utomhus i Storströms fängelse. Foto: Torben Eskerod/kriminalforsorgen
Foto: Torben Eskerod/kriminalforsorgen

Kontrollant attackerad

Samtidigt som standarden i Storströms fängelse är hög skriver danska BT att Peter Madsen numera bor under samma tak som medlemmar ur det våldsamma gänget Loyal To Familia. Och det kan gå våldsamt till. Så sent som förra månaden attackerades en fängelsekontrollant av en intern som slog kontrollanten upprepade gånger med en burk tonfisk som han hade i sock.

Just kvinnomördare kan bli attackerade av andra fångar och därför sitter den typen av fångar ofta i säkerhetsfängelset Herstedvester-fängelset i Köpenhamns utkanter. Där sitter några av Danmarks farligaste fångar och det är sannolikt att det är i Herstedvester som Peter Madsen får avtjäna sitt straff.

Storströms fängelse är dock byggt för att man ska kunna skilja fångarna åt i mindre grupper och man kan ta emot alla typer av fångar.

– Vi kan få plats med nästan alla. Vi kan ha både livstids- och förvaringsdömda, men vi ska inte jämföras med Herstedvester. De som man tror inte kan dra nytta av  den behandling som Herstedvester kan sättas på andra institutioner, säger institutionschefen Michael Gjørup i en allmän kommentar till Ekstrabladet.

Detta har hänt

10 augusti 2017: Kim Wall åker ut med Peter Madsen i hans utbåt UC3 Nautilius för att göra ett reportage om den danska ubåtskonstruktören. Det blir hennes sista resa. Dagen därpå greps Peter Madsen misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död.

12 augusti 2017: Peter Madsen häktas misstänkt för Kim Walls död. 

21 augusti 2017: Efter flera dagars sökande hittas kvarlevor från Kim Wall i Öresund, men det dröjer över tre månader innan alla delar av Kim Walls kropp hittats. Skadorna på kroppsdelarna motsäger också Peter Madsens version av hur hon dog. Under tiden sitter Madsen häktad.

16 januari 2018: Peter Madsen åtalas för mord på Kim Wall av specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen. Enligt åklagaren är gärningen planerad och förberedd. Åklagaren kräver livstids fängelse eller förvarning på obestämd tid. Madsen åtalas även för brott mot griftefriden samt för grovt sexuellt övergrepp.

8 mars 2018–23 april: Rättegången inleds mot den mordmisstänkte Peter Madsen och håller på i totalt tolv dagar.

25 april 2018: Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på Kim Wall av en enig rätt. Rätten har fäst vikt vid att Madsen visat intresse för mord och våld. Man har även tagit hänsyn till att han flera gånger ändrat sin historia. Peter Madsen överklagar domen till Østre Landsret – den danska motsvarigheten till svenska hovrätten.