Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Madsens liv: Raketer, ubåtar och kvinnor

Peter Madsen hade en våldsam uppväxt, men efter den sena sexdebuten öppnade sig ett nytt universum. Så småningom kom hans liv att kretsa kring raketer, ubåtar – och kvinnor. Foto: / AFP / Scanpix Denmark
Den svenske journalisten Kim Wall dog på Peter Madsens ubåt. Foto: TOM WALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsens varv på Refshalvøen. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

KÖPENHAMN. Allt i Peter Madsens liv har kretsat kring ubåtar, raketer – och kvinnor.

Uppväxten var våldsam men efter den sena sexdebuten öppnade sig ett nytt universum.

Nu rasar det han byggt upp – på grund av mordet han misstänks ha begått till sjöss.

När han är barn ritar han en teckning av en Saturn V-raket – och frågar sin mamma hur en flerstegsraket fungerar. Han blir besatt av raketer och sprängmedel. För danska Söndagsavisen har han berättat om hur han gjorde sin första raketuppskjutning över uppväxtorten Höng, och att det sedan regnade raketdelar ned över hela byn. 

Det är ett bråkigt hem med mycket våld. Pappan blir tokig när någon av pojkarna kissar i sängen. Peter är sex år när föräldrarna skiljer sig och Peter måste välja hos vilken av föräldrarna han ska bo. Det blir hos pappan. Där får han sköta sig själv. Om kvällarna sitter pappan och berättar historier från militären.

Mot slutet av pappans liv är det Peter som är föräldern, berättar Thomas Djursing som skrivit boken ”Raket-Madsen – Danmarks gör-det-själv-astronaut”.

Kajplatsen där Peter Madsen hade sin ubåt liggandes. Det var även därifrån som han tog med sig Kim Wall ut på havet. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Sexdebuten sker först i 25-årsåldern. Det blir som ett helt nytt universum.

– Han sa till mig att han levde i två undre världar. En där han upptäckte Köpenhamns undre värld och den andra med sin ubåt, säger Thomas Djursing.

Madsen introduceras till den här världen via bisexuella studentkompisar. Först via S&M-klubbar, sedan vidare till så kallade kinky salon-klubbar.

– Han beskrev det som något ur Stanley Kubriks ”Eyes wide shut”. Mycket teatraliskt, happenings och så lite knullande i hörnen. Men sen var det också mycket kontakter via olika nätsidor, säger Thomas Djursing.

 

LÄS MER: Advokaternas kritik mot Peter Madsens strategi 

 

En vän berättar:

– Han berättade för mig att han hade sina tours i Köpenhamn där det fanns ett mörkt sällskap där man hade experimentellt sex med andra par, flera åt gången.

Älskarinnan öppen

De senaste tio åren har Peter Madsen i stort sett levt i sin verkstad på Refshaleön med de två katterna Fessor och Yvette. Refshaleön präglas av frisinne och en tillbakalutad attityd. Folk dricker öl, spelar hacky sack eller klättrar i linor i den gigantiska hangaren intill Madsens verkstad. Intill står båten ”Ship of fools” där han i perioder bott med sin fru, utöver på adressen i Köpenhamns horkvarter. Några hundra meter från verkstaden sträcker sundet mellan Danmark och Sverige ut sig. 

Peter Madsens ubåt ligger kvar där polisen placerade den för teknisk undersökning. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Peter Madsen är gift sedan flera år tillbaka men har också en älskarinna. Frun har gått under jorden men älskarinnan Deidre King är öppen – för Ekstrabladet berättar hon att de haft sex i ubåten och att hon kommer att stå vid hans sida även om han döms för mordet på journalisten Kim Wall.

En kvinna som tidigare påverkat Peter Madsen är konstnären Pipaluk Supernova, ledare av konstnärskollektivet Half Machine. I ett performance som Djursing skriver om i sin bok är det Pipaluk Supernova som ger direktiven om att stiga och sjunka med ubåten, och Madsen som helt följer hennes order.

– Hon var min boss, men det fanns en ömsesidig respekt mellan oss, för vi visste bägge två, att vi var galna, säger Madsen i Djursings bok.

Madsen fascineras av kvinnorna i konstkollektivet som bär arbetsoveraller och har olja under naglarna, skriver Djursing i sin bok. Madsen känner gemenskap i att de här konstmänniskorna också kan gråta när en maskin dör eller över att Titanic gick i sank.

– När vi döpte UC3 Nautilus stod det ett gäng grönklädda män och tittade, men från alla håll kom det också fram lättklädda kvinnor. Madsen ville ha många kvinnor omkring sig, han bjöd in dem till verkstaden, ville att de skulle vara med och arbeta. Han uppmuntrade dem som jobbade där att ta med sig sina döttrar.

I Peter Madsens verkstad arbetade ett antal personer. De var praktikanter eller frivilliga som fastnat för Madsens projekt. Foto: / DEADLINE PRESS

"Drivits av hämndbegär"

Under häktningsförhandlingarna i Köpenhamns tingsrätt fick Peter Madsen ingående frågor från åklagare om sitt sexliv och berättade då att han visat begränsat intresse för sadomasochistiska lekar.

– Jag har sagt till en älskarinna i ett erotiskt rollspel att hon skulle hålla andan. Det är det närmaste S&M jag kommit, och det var på hennes begäran, sade Peter Madsen under förhöret efter att han förklarat att han lever i ett öppet förhållande med sin fru.

 

LÄS MER: Polisens plan för Peter Madsens ubåt 

 

Inte sällan har vänskapsrelationerna slutat i vredesmod. 

– De senaste åren har han drivits av ett slags hämndbegär. Att visa de som han tidigare samarbetat med, men som han blivit ovän med, att han minsann kan vinna över dem, säger Thomas Djursing.

– Han ser vad han kan dra för nytta av en person och suger åt sig det, sen är han klar, säger en person som bor på Refshaleön.

Refshalvøen. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

De gröna overallerna

Det var plötsligt, för ungefär två år sen, som Madsen och hans team började dyka upp vid hamnbassängen nära verkstaden i identiska militärgröna overaller. 

– Det stack ut. Jag förstod inte alls varför? Jag gillar inte militären och det är inte alls min stil, säger en som bor på Refshaleön. 

När Madsens flickvän – tillika praktikant – bär rosa gympaskor på en gruppbild ovanpå Nautilus skriver han att det inte är ”enligt reglementet”.

Men det militäriska, att man är ett team, håller ihop, är något som Madsen gillar, säger Djursing.

– Det där med overallerna började som något praktiskt, för att hålla värmen i en ouppvärmd verkstad. Sen blev det en mundering, som alla hade. Madsen hade en för sommaren, en för vintern. Jag tror att han gillade när alla såg ut så. Peter ser alltid sig själv som i ett krig, under en mission. Han pratar i krigstermer och gillar estetiken inom militären och banden det har till tekniska framsteg. 

Peter Madsens varv. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

En annan person som jobbat i flera år bland Madsens praktikanter säger att overallerna var funktionella, och därför appellerade till Madsen. 

– Det var kläder och de värmde. 

Även om Madsen sagt att Raket-Madsen dog natten till den 11 augusti så verkar han hålla fast vid overallerna. Vid senaste omhäktningen bar han militärgrön overall trots att man då är fri att bära precis vad man vill – och att han nu är långt ifrån sin raketverkstad.