Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madsen nekar inte till mord – men vill ha kortare straff

Peter Madsen överklagar strafflängden. Foto: DEADLINE PRESS
Det var i slutet av april som Madsen dömdes till livstids fängelse för mordet på svenske journalisten Kim Wall.Foto: TOM WALL / TT NYHETSBYRÅN

Peter Madsen överklagar enbart strafflängden, uppger Ekstrabladet

Madsen dömdes till livstids fängelse för mord på svenska journalisten Kim Wall. 

– Försvaret har upplyst åklagarmyndigheten att de vill överklaga själva straffet, inte om han är skyldig eller oskyldig, säger Henrik Madsen, pressrådgivare vid Statsadvokaten Köpenhamn.

Den 25 april dömdes Madsen till livstids fängelse för att ha mördat den svenske journalisten Kim Wall. Han dömdes även för att ha begått ett sexualbrott mot Wall och för att ha styckat hennes kropp. 

Madsen meddelade omgående via sin advokat att han tänkte överklaga domen men då preciserades inte överklagans innehåll.


LÄS MER: Madsen döms till livstids fängelse 

 

Senare efter att advokaten Betina Hald Engmark hade besökt Madsen i fängelset intervjuades hon av Ekstrabladet.

– Han överväger vad innehållet av överklagan ska vara. Det må vi invänta och se tills han har tänkt vidare. Vad jag vet hörde ingen mig säga i rätten om det var en bevisöverklagan eller en strafföverklagan, sa Betina Hald Engmark till Ekstrabladet då.

På måndagen meddelar dock Statsadvokaten i Köpenhamn via sitt Twitterkonto att Madsen endast överklagar livstidsstraffet. Däremot inte att han är skyldig till brott.

Madsen överklagar

Åklagarmyndigheten står fast vid tingsrättens dom på livstid men Peter Madsen yrkar på förmildrande av straffet. 

Överklagan kommer därför enbart ta upp straffets omfattning och inte ta upp frågan om Madsen är skyldig eller inte, det meddelar Statsadvokaten i Köpenhamn i dag.

Det är fortfarande oklart hur Madsen, som tidigare nekat till brott, ställer sig till skuldfrågan nu.

– Försvaret har meddelat att de vill överklaga själva straffet, inte om han är skyldig eller oskyldig, sen får väl var och en gissa vad det innebär men vi på Statsadvokaten ska inte teorisera, säger Henrik Madsen.

Det är inte bestämt vilket datum fallet kommer tas upp i högre instans men troligtvis kommer det bli en kortare förhandling än rättegången.

– Med tanke på överklagandet blir det mycket kortare  sak än rättegången. Rätten ska inte bedöma om han är oskyldig eller inte bara om han ska få livstid eller kortare straff. Det kommer troligtvis inte kallas så många vittnen när de inte ska bry sig om skuldfrågan. De ska bara bedöma samma eller mildare straff, säger Henrik Madsen.

Samma straff eller lägre

Åklagarmyndighetens organisation i Danmark består av riksadvokaten, tre statsadvokater med tillhörande poliskrets, samt två poliskretsar för till exempel Grönland och Färöarna.

Eftersom åklagaren i rättegången yrkade på livstids straff och även fick igenom det är möjligheten är extremt liten att Madsen skulle få ett höjt straff. Rätten går i princip aldrig över vad åklagare yrkar på.

– Det är endast landsrätten som beslutar vilken dom Peter Madsen ska få men åklagarmyndigheten kommer yrka samma straff som Madsen fick i byretten, nämligen livstid, säger Henrik Madsen.

FAKTA

47-åriga dansken Peter Madsen dömdes den 25 april till livstids fängelse för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall när hon var med på en tur på hans hemmabyggda ubåt i augusti 2017. Wall var med på turen för att skriva ett reportage om henne när han kallblodigt utsatte henne för sexualbrott, mördade henne och styckade hennes kropp.


Madsen har under hela rättegången ständigt nekat till mord och påstår att Wall dog i en olycka på ubåten.

 

En enig rätt fann det dock styrkt att Madsen hade planerat att mörda en kvinna – och att det råkade bli Kim Wall.

 

Vidare dömde de att Madsen hade styckat kroppen för att dölja mordet.

Bland bevisföringen har flera otäcka filmklipp föreställande grovt våld och sexuellt våld mot kvinnor hittats på Madsens dator och mobiltelefon.

 

Dessutom hade han med flera verktyg på ubåten den aktuella dagen som inte hörde  hemma där. 


Madsen dömdes för mord, brott mot griftefriden och grovt sexuellt övergrepp till Danmarks hårdaste straff – livstids fängelse. 

Han friades dock från brott mot sjölagen, vilket åklagare hävdat att han gjort sig skyldig till genom att köra ubåten på ett farligt sätt under mordnatten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!