Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madonna är inget
vanligt keligt husdjur

Charlott Stenbergs husdjur är en chilensk tarantella som heter Madonna.

BILLESHOLM. Hon är stor, hon är hårig, hon är giftig som en bålgeting.

Hon äter sex till åtta syrsor om året och bajsar små kristaller.

Det är inte det mest keliga djuret även om hon är stor som en hamster.

– Vi har en ömsesidig respekt, säger ägaren, marinbiologen Charlott Stenberg.

Chilensk fågelspindel- Grammostola Rosea

Chilensk tarantella. Kallas också chilensk fågelspindel. Det är den vanligaste terrariespindeln, vilket beror på att den är den lugnaste av fågelspindelarterna. Giftet motsvarar ett getingstick. Honorna lever längre än hanarna, och kan bli över 30 år. Det är ensamdjur, det finns risk att de äter upp varandra om de är i samma terrarium. Fågelspindeln är ett nattdjur, de äter levande syrsor, men det går bra att ge dem musungar och levande ödlor också. De skall alltid ha tillgång till vatten. Spindeln ska bo i ett terrarium, antingen i plast eller av glas.

Källa: Zoonen.com, Jäger Zoo

Vi har alla olika förhållanden till spindlar, en del är livrädda för krypen, andra väljer att ha dem som sällskapsdjur.

Året var 1991 och filmen "Imse vimse spindel" gick på bio. I djuraffären hade de en chilensk tarantella till salu som ingen verkade intresserade av, så den reades ut. Charlott, som då gick på gymnasiet i Skellefteå, köpte tillsammans med ett par kompisar spindeln för 275 riksdaler. Tanken var att skrämma skolkamraterna och det fugerade utmärkt.

– Hon var stor redan när vi köpte henne så jag vet egentligen inte hur gammal hon är, säger Charlott Stenberg,

Klarar sig ensam

Charlott Stenberg är marinbiolog och det innebär resor och mycket fältarbete. Då kan det vara svårt att ha ett husdjur som kräver ständig tillsyn.

– Madonna behöver ingen skötsel och passning, bara hon har vatten. Hon äter tre-fyra levande syrsor per halvår, berättar Charlott Stenberg.

Man behöver inte göra rent terrariet speciellt ofta heller.

– Eftersom Madonna inte äter så ofta bajsar hon inte ofta heller, storleken på avföringen är ungefär litet som flugbajs, berättar Charlott Stenberg.

Madonna är en honspindel och honorna är lite större i storlek än hanspindlarna, berättar hon. Honspindeln föredrar att vara själv:

– Skulle hon få en karl så skulle hon nog använda honom till det hon ville först, för att sedan bita ihjäl honom. Eller så hade han självdött.

Inte farliga

Chilensk tarantella är inte giftigare än en bålgeting och inte aggressiv. Men Charlott Stenberg brukar inte ta i henne i onödan.

– Madonna har små hullingar som kan fastna i kläderna och jag kan skada henne när jag ska ta bort henne, säger hon.

Chilensk tarantella är den snällaste spindeln och används ofta som "klappspindel" på Skansen, berättar Charlott Stenberg.

Trodde Madonna var död

Madonna har ömsat skinn sex gånger under den tid Charlott Stenberg haft henne.

En dag när hon kom hem låg Madonna på rygg, urbilden för en mycket död spindel.

– Men så började det rycka lite i benen. Det visade sig att spindeln ömsade skinn. Hon kryper ur ryggplåten först, men allt går i slowmotion säger Charlott stenberg.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!