Charlott Stenbergs husdjur är en chilensk tarantella som heter Madonna.
Charlott Stenbergs husdjur är en chilensk tarantella som heter Madonna.

Madonna är inget
vanligt keligt husdjur

Publicerad

BILLESHOLM. Hon är stor, hon är hårig, hon är giftig som en bålgeting.

Hon äter sex till åtta syrsor om året och bajsar små kristaller.

Det är inte det mest keliga djuret även om hon är stor som en hamster.

– Vi har en ömsesidig respekt, säger ägaren, marinbiologen Charlott Stenberg.

Vi har alla olika förhållanden till spindlar, en del är livrädda för krypen, andra väljer att ha dem som sällskapsdjur.

Året var 1991 och filmen "Imse vimse spindel" gick på bio. I djuraffären hade de en chilensk tarantella till salu som ingen verkade intresserade av, så den reades ut. Charlott, som då gick på gymnasiet i Skellefteå, köpte tillsammans med ett par kompisar spindeln för 275 riksdaler. Tanken var att skrämma skolkamraterna och det fugerade utmärkt.

– Hon var stor redan när vi köpte henne så jag vet egentligen inte hur gammal hon är, säger Charlott Stenberg,

Klarar sig ensam

Charlott Stenberg är marinbiolog och det innebär resor och mycket fältarbete. Då kan det vara svårt att ha ett husdjur som kräver ständig tillsyn.

– Madonna behöver ingen skötsel och passning, bara hon har vatten. Hon äter tre-fyra levande syrsor per halvår, berättar Charlott Stenberg.

Man behöver inte göra rent terrariet speciellt ofta heller.

– Eftersom Madonna inte äter så ofta bajsar hon inte ofta heller, storleken på avföringen är ungefär litet som flugbajs, berättar Charlott Stenberg.

Madonna är en honspindel och honorna är lite större i storlek än hanspindlarna, berättar hon. Honspindeln föredrar att vara själv:

– Skulle hon få en karl så skulle hon nog använda honom till det hon ville först, för att sedan bita ihjäl honom. Eller så hade han självdött.

Inte farliga

Chilensk tarantella är inte giftigare än en bålgeting och inte aggressiv. Men Charlott Stenberg brukar inte ta i henne i onödan.

– Madonna har små hullingar som kan fastna i kläderna och jag kan skada henne när jag ska ta bort henne, säger hon.

Chilensk tarantella är den snällaste spindeln och används ofta som "klappspindel" på Skansen, berättar Charlott Stenberg.

Trodde Madonna var död

Madonna har ömsat skinn sex gånger under den tid Charlott Stenberg haft henne.

En dag när hon kom hem låg Madonna på rygg, urbilden för en mycket död spindel.

– Men så började det rycka lite i benen. Det visade sig att spindeln ömsade skinn. Hon kryper ur ryggplåten först, men allt går i slowmotion säger Charlott stenberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag