Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

M vill att Löfvens regering ska förlänga nya migrationslagen

Den strängare migrationslagen går ut nästa sommar. Gränskontrollerna mellan Danmark och Sverige skulle ha upphört i november, men förlängdes förra veckan. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Migrationsminister Heléne Fritzon har inte uttalat sig, men hennes departement menar att migrationslagen ska hanteras av nästa regering. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nästa sommar går den tillfälliga migrationslagen ut.

Stefan Löfvens regering borde förlänga den, menar Moderaterna.

– Även en övergångsregering kan och får agera när det är särskilt viktiga frågor, säger Johan Forssell, Moderaternas migrationspolitiske talesperson, till Sveriges Radio.

I skuggan av regeringskrisen blossar nu en strid upp om flyktingpolitiken.

Moderaterna vill att Stefan Löfvens övergångsregering ska börja agera redan nu för att den tillfälliga – och strängare – lagen ska kunna förlängas i juli 2019 nästa år, utan att något glapp uppstår.

Frågan är om ett sådant initiativ ingår i en övergångsregerings mandat. Enligt statsrådsberedningens egna riktlinjer ska en övergångsregering inte lägga fram lagförslag om de är politiskt kontroversiella.

– Även en övergångsregering kan och får agera när det är särskilt viktiga frågor. Det här är en särskilt viktig fråga, säger Johan Forssell, som är Moderaternas migrationspolitiske talesperson, till Sveriges Radio.

Tillfälliga lagen gäller till nästa sommar

Den strängare lagen infördes 2016.

Om inte riksdagen fattar nya beslut så återgår Sverige till den gamla lagstiftningen den 1 juli 2019. Det innebär till exempel generösare regler för familjeåterförening och att uppehållstillstånd åter blir permanenta.

M vill behålla de striktare reglerna och anser att det ligger på Stefan Löfvens bord att redan nu börja förbereda frågan.

– De bör ta fram ett skarpt förslag och skicka ut på remiss, så att det här inte hafsas fram och blir ett hafsverk, precis som det har blivit tidigare, och det brådskar, säger Forssell till Sveriges Radio.

Men han har inte Alliansen med sig. Anders W Jonsson, Centerns gruppledare i riksdagen, säger till Sveriges Radio att nästa regering bör hantera den här frågan. MP tycker inte heller att migrationslagen är en fråga för en övergångsregering.

Moderaterna: ”Riskerar att bli ett glapp”

Migrationsminister Helene Fritzon har inte uttalat sig men i en kommentar säger justitiedepartementet att den tillfälliga migrationslagen är ”något för den kommande regeringen att besluta om”.

Johan Forssell, Moderaterna, är kritisk mot denna tolkning av regeringens uppdrag.

– Det här riskerar ju att vi får en situation där det blir ett glapp mellan den här lagen, som alltså löper ut nästa sommar, och det som ska komma sedan. Det vore väldigt olyckligt för Sverige, säger han.

Gränskontrollerna mellan Sverige och Danmark skulle enligt tidigare beslut upphöra den 11 november. Men undantaget har blivit förlängt, och kontrollerna blir kvar till 11 februari 2019, enligt nya beslutet som togs förra veckan.

Migrationsminister Heléne Fritzons pressekreterare skriver i sms till Kvällsposten att ”vägvalet för kommande lagen är något för den tillträdande regeringen att besluta om”.