Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-toppens krav efter lögner om socialtjänsten

Under måndagen hölls även en manifestation utanför riksdagshuset i Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG
Helena Nanne är oppositionsråd i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM

Moderaterna i Malmö vill starta en informationskampanj för föräldrar i utsatta områden.

Detta efter den senaste tidens kampanj mot socialtjänsten som påstås kidnappa flyktingars barn. 

– När extremister utnyttjar utsatta människor i utanförskap som inte förstår svenska eller inte är insatta i lagstiftningen som socialtjänsten arbetar utifrån – då uppstår ett reellt hot, säger Helena Nanne, oppositionsråd.

Våldsbejakande, islamistiska organisationer har dragit i gång en påverkanskampanj med lögner om att svenska myndigheter rövar bort och kidnappar flyktingars barn. Det riktar sig mot socialtjänsten och handlar om LVU, det vill säga lagen om vård av unga och därigenom tvångsomhändertaganden, som vi tidigare rapporterat om. 

Lögner och falsk information har spridits i sociala medier men också i arabiskspråkiga kanaler med miljontals följare som i kommentarsfälten resulterat i uppmaningar om terrordåd och hot mot svenska myndigheter. 

Under måndagen hölls även en manifestation utanför riksdagshuset i Stockholm som samlade omkring 200 personer.

Sett till den bakgrunden har Moderaterna i Malmö tagit initiativ till en informationskampanj för föräldrar i utsatta områden. Informationskampanjen ska genomföras med aktörer i samhället som har ett stort förtroende hos människor, säger oppositionsrådet Helena Nanne i ett pressmeddelande på tisdagen. 

”Kidnappar barn för att sälja dem”

– Den senaste tiden har extrema konspirationsteorier om svensk socialtjänst spridits som en löpeld på sociala medier, bland annat i enorma Facebook-grupper. Det påstås att socialtjänsten med stöd av LVU kidnappar barn för att sälja dem eller omvända dem från islam, fortsätter hon. 

– När extremister utnyttjar utsatta människor i utanförskap som inte förstår svenska eller inte är insatta i lagstiftningen som socialtjänsten arbetar utifrån – då uppstår ett reellt hot mot såväl demokrati som säkerhet. Inte minst är det ett hot mot de barn och föräldrar som behöver socialtjänstens hjälp, men också mot socialtjänstens medarbetare. I brist på tillgänglig och korrekt information uppfattas den extrema propagandan som sanning. 

Enligt oppositionsrådet har socialtjänsten under lång tid dessutom upplevt ett bristande förtroende i utanförskapsområden i Malmö. Nämndinitiativet om en informationskampanj är riktat till arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö. 


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!